search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:13
MENU CLOSE

ΠΟΥ: Μέχρι το 2024 οι ηλικιωμένοι στην Ευρώπη, θα είναι περισσότεροι από τα παιδιά

11.10.2023 14:01
ilikiomeni_askisi

Στον αστερισμό της… ρυτίδας ζει η Ευρώπη σύμφωνα με νέα έρευνα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που εκτιμά ότι έως το 2024 ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών θα ξεπερνά σε αριθμό των παιδιών που είναι κάτω των 15 ετών

Αυτή η τάση σημαίνει νέες κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν εστίαση στην υγιή γήρανση για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού. 

Η έκθεση του ΠΟΥ «Προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής για υγιή γήρανση στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια» προσανατολίζεται σε αυτή τη στροφή, παρέχοντας έναν οδικό χάρτη για υγιή μακροζωία

Δίαιτες και σωματική δραστηριότητα – «κλειδιά» για υγιή γήρανση

Η νέα έκθεση υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο της σωματικής δραστηριότητας και της ποιότητας της διατροφής ως βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ατόμων. 

Η σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών (ΜΚΝ), όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης, άνοια και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η υγεία και η γήρανση δεν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους

«Μια λιγότερο δραστήρια και κυρίως καθιστική ζωή με μια μονότονη και ακόμη και βαρετή ρουτίνα κάθε μέρα – αυτή είναι μια άδικη αλλά πολύ κοινή αντίληψη για τη ζωή μετά τα 65», δήλωσε ο Δρ Kremlin Wickramasinghe, Περιφερειακός Σύμβουλος του ΠΟΥ/Ευρώπης για τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και την παχυσαρκία. «Η έκθεσή μας υπογραμμίζει γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και οι κοινότητες στην Περιφέρειά μας θα πρέπει να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες και να κάνουν καλύτερες επενδύσεις για να κάνουν ευκολότερες υγιεινές επιλογές, αυξάνοντας το προσδόκιμο υγιούς ζωής για όλους μας». 

Εκπλήρωση μακροζωίας: Συμβουλές του ΠΟΥ για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Η έκθεση του ΠΟΥ προσδιορίζει 3 βασικούς τρόπους λήψης για τους ηλικιωμένους ενήλικες για τη βελτίωση της υγείας τους.

1. Ο ΠΟΥ συνιστά δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λίπη. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα καλό παράδειγμα.

2. Η τήρηση της σύστασης του ΠΟΥ για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας φυσικής δραστηριότητας μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 28%. Συνιστώνται πρόσθετες δραστηριότητες που διατηρούν την ισορροπία, την κινητικότητα και μειώνουν την απώλεια μυϊκής μάζας και οστικής πυκνότητας.

3. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα, η ενασχόληση με ακόμη υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία κατά 35%.

Συνιστώμενες από τον ΠΟΥ πολιτικές για την αύξηση του προσδόκιμου υγιούς ζωής

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μεγάλη ευθύνη για την προετοιμασία για τη δημογραφική αλλαγή που είναι μπροστά μας. Η έκθεση του ΠΟΥ υπογραμμίζει πολλές ευκαιρίες σε αυτό το πλαίσιο.

• Τα συστήματα επιτήρησης της υγείας στις χώρες της Περιφέρειας μπορούν να ενοποιηθούν καλύτερα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη καλύτερων πολιτικών.

• Οι πολιτικές για τη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε προγράμματα κοινωνικής διασύνδεσης και κοινότητας.

• Οι κυβερνητικές πολιτικές πρέπει να ενσωματώσουν τη διατροφή στην ιατρική εκπαίδευση.

• Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το κλειδί για την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης σχετικά με τη διατήρηση υγιεινής διατροφής και καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 – Οι δέκα άξονες παρεμβάσεων

Ο σπόρος που προστατεύει την καρδιά και μειώνει τη χοληστερόλη

Οι καρδιολόγοι προειδοποιούν: Το νέο σύνδρομο που προσβάλλει όλα τα ζωτικά όργανα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:13