search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 06:14
MENU CLOSE

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Μαλλιά κουβάρια υπουργοί και αντιπολίτευση για τον Αγοραστό, το Χαλάνδρι, τις αποζημιώσεις και την… Παλαιστίνη!

14.10.2023 18:22
kalpi_new

Προφανώς μια προεκλογική περίοδος ποτέ δεν μπορεί να είναι απολύτως ήπια. Ωστόσο, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ να έχει δώσει σαφή πολιτικό τόνο και έξι από τις 13 Περιφέρειες να κρίνονται στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ουδεμία εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι… πολεμική.

Στο επίκεντρο της σφοδρής αντιπαράθεσης της ΝΔ με σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης βρίσκονται δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος σε κάποιες Περιφέρειες και δήμους της χώρας, οι οποίες και ερμηνεύτηκαν ως απόπειρα εκβιασμού του εκλογικού σώματος.

Η φράση του Αυγενάκη που χρησιμοποίησε ο Αγοραστός

Πιο συγκεκριμένα, ο νυν – και υποψήφιος και, με βάση τα αποτελέσματα του α’ γύρου, φαβορί – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε ανάρτησή του στα social media, χρησιμοποίησε φράση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εμφανίζεται να συνέδεσε τις αποζημιώσεις και τα ευρύτερα μέτρα στήριξης με την επανεκλογή του Κ. Αγοραστού, λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε».

Ο αντίπαλος του κ. Αγοραστού, Δημήτρης Κουρέτας, σχολιάζοντας τα λεχθέντα ζήτησε «να ερωτηθεί ο πρωθυπουργός από τα ΜΜΕ: Επιτρέπεται δημόσια να λέει ένας υποψήφιος ότι αν δεν εκλεγεί ο κ. Αγοραστός οι αποζημιώσεις θα αργήσουν; Σε ποια χώρα ζούμε. Ζούμε στην Ευρώπη;», ενώ η αντιπολίτευση αναρωτήθηκε αρμοδίως αν τα όσα δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης συνιστούν ένα είδος εκβιασμού προς το εκλογικό σώμα.

Έντονη η συζήτηση για το Χαλάνδρι

Ακόμα πιο… έντονη, ωστόσο, είναι η συζήτηση για το Χαλάνδρι, με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να μιλά για προπαγάνδα της Άκρας Αριστεράς, η οποία, κατά τις τελευταίες δηλώσεις του, βαφτίζει εκβιασμούς την κριτική που ασκεί.

Το θέμα ξεκίνησε με την παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη, υπέρ της αντιπάλου του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου, Κρίστη Αγαπητού, με τον υπουργό να δηλώνει στο Action 24 ότι «δεν είναι δυνατόν ο δήμος Χαλανδρίου να κυβερνάται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δια του κ. Ρούσσου. Όχι για λόγους ιδεολογικούς μόνον αλλά καθαρά για το καλό του δήμου. Ο δήμος αυτός θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης εάν για τα επόμενα 5 χρόνια μείνει με αυτόν τον δήμαρχο. Ως βουλευτής Βορείου Τομέα έχω ευθύνη να πω στους συμπολίτες μου την αλήθεια. Η στήριξη του κ. Χάρη Ρώμα στην κ. Κρίστη Αγαπητού δίνει μία ευκαιρία στο Χαλάνδρι να γυρίσει σελίδα και να διασωθεί από την παρακμή».

Ο κ. Ρούσσος, ο οποίος εκλέγεται εδώ και δύο θητείες δήμαρχος στο Χαλάνδρι με τη στήριξη αριστεράς και κεντροαριστεράς, αλλά και έχοντας ευρύτερη στήριξη από τους πολίτες, απάντησε στον κ. Γεωργιάδη λέγοντας ότι «η τελευταία φορά που είχαμε δημόσιο διάλογο με τον κ. Γεωργιάδη ήταν όταν βρήκαμε εμείς τα τεστ για τη στα 23 ευρώ και αυτός είχε ορίσει την ελάχιστη τιμή τους στα 47 ευρώ», ενώ σε ανάρτησή του παρουσίασε του έργο της δημοτικής αρχής και από πού προήλθε η χρηματοδότηση των έργων.

Ο υπουργός Εργασίας, αφού ζήτησε από ΜΜΕ να… διορθώσουν σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι «κανείς δεν είπε ούτε εγώ ότι θα κόψουμε εμείς πόρους διότι ο δήμαρχος δεν είναι από την παράταξη μας, αυτό που είπα είναι ότι 4 χρόνια αρμόδιος υπουργός του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ δεν τον συνάντησα ούτε μία φορά. Δεν μου ζήτησε να τον συναντήσω και δεν θα είχα καμμία αντίρρηση να τον συναντήσω, αυτός δεν το ήθελε, και άρα δεν πήρε τίποτε επιπλέον όχι διότι δεν τον συμπαθώ αλλά διότι δεν μας συμπαθεί».

Ωστόσο σε νεότερες δηλώσεις του, από προεκλογική συγκέντρωση στο Χαλάνδρι αυτή τη φορά, εμφανίστηκε πιο… σαφής, λέγοντας ότι «την Κυριακή πάμε να κερδίσουμε, αλλά και αν χάσουμε διότι στην πολιτική υπάρχει και η ήττα, πλέον πανίσχυροι και ενωμένοι ως ισχυρή αντιπολίτευση θα κάνουμε την ζωή του κ. Ρούσσου δύσκολη και δεν θα τον αφήσουμε ανενόχλητο να καταστρέφει το Χαλάνδρι». Όταν μάλιστα κατηγορήθηκε για εκβιασμούς, ο Ά. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «δεν θα παραιτηθούμε κιόλας από τα συνταγματικά μας δικαιώματα υπό την ιδεολογική τρομοκρατία της Άκρας Αριστεράς», ιδεολογικοποιώντας τη σύγκρουσή του με το Σ. Ρούσσο.

Και μέσα σε όλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά με τις παρεμβάσεις των υπουργών, ουσιαστικά τους παρείχε κάλυψη λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι «δεν υπάρχουν δικοί μας και μη δικοί μας δήμαρχοι, αλλά όταν βλέπω δήμαρχο να υπερασπίζεται την Παλαιστίνη μετά από όσα έγιναν, ή υπάρχουν άνθρωποι που τις ιδεοληψίες τους τις βάζουν μπροστά από την ανάπτυξη των πολιτών, σίγουρα αμφιβάλλω αν όλα αυτά τα χρήματα που σπρώχνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για το σύνολο των πολιτών και των δημάρχων χωρίς προφανώς να υπάρχει κανόνας το που ανήκουν οι δήμαρχοι και ούτε μπορεί να υπάρξει νομοθετικά, σίγουρα θεωρώ ότι αυτοί που έχουν φιλελεύθερη ιδεολογία και είναι πιο κοντά στο χώρο μας μπορούν να τα αξιοποιήσουν καλύτερα τα χρήματα».

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε ωστόσο σκληρά σε δημοσιεύματα που τον έφεραν το πρωί του Σαββάτου να διαχωρίζει τους δημάρχους, παραθέτοντας ολόκληρη τη δήλωσή του, για τονίζοντας ότι τον επικρίνουν με fake news.

Τι λένε όλα αυτά; Ότι η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα έχει ουκ ολίγες εντάσεις και μένει να φανεί αν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα ωφελήσουν ή θα βλάψουν τους «εκλεκτούς» της ΝΔ για τους ΟΤΑ.

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα-χαμός με ένα sms: O Δούκας καταγγέλλει «προβοκάτσια», ο Πλεύρης τον “χρεώνει” στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ζαχαριάδης κάνει μήνυση  

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38