search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 05:11
MENU CLOSE

Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Νεκρός από αστυνομικά πυρά ο δράστης – Είχε πάνω του το όπλο του μακελειού (photos/videos)

17.10.2023 10:35
vryxelles_slider_new

Υπέκυψε στα τραύματα του ο άνδρας που λίγο νωρίτερα είχε «εξουδετερωθεί» από την αστυνομία ως ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το vrt.

Σύμφωνα με το rtbf ο δράστης εξέπνευσε στις 09.30 τοπική ώρα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τελικά ότι η ταυτότητα του επιβεβαιώθηκε και ότι επρόκειτο για τον 45χρονο Τυνήσιο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, που αναζητούσαν οι αρχές για τη δολοφονία των δύο Σουηδών.

Ο άνδρας εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης στο Σάερμπεκ και πυροβολήθηκε στο στήθος κατά την επιχείρηση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η επιχείρηση έγινε σε ένα καφέ, κοντά σε σπίτι που ερευνήθηκε στην περιοχή Σαερμπέκ στο οποίο φέρεται να ζούσε ο Αμπντεσλάμ.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Sudinfo ο 45χρονος δεν «απάντησε» στους πυροβολισμούς των αστυνομικών αλλά προσπάθησε να διαφύγει.

Ο Αμπντεσλάμ δέχθηκε πυροβολισμό στο στήθος από τους αστυνομικούς και κατέληξε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Βρέθηκε το όπλο

Όπως μεταδίδουν τα Βελγικά ΜΜΕ, πάνω του βρέθηκε και το όπλο που χρησιμοποίησε στην τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, η υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι στην κατοχή του εντοπίστηκε το αυτόματο όπλο (καλάσνικοφ) που χρησιμοποιήθηκε στη φονική επίθεση.

«Το όπλο με το οποιο έγιναν οι επιθέσεις βρέθηκε εκεί όπου εντοπίστηκε ο άνδρας στο Σάερμπεκ. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να είναι ο δράστης. Παίρνουμε τώρα δακτυλικά αποτυπώματα για να είμαστε 100% σίγουροι» δήλωσε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου σύμφωνα με το VRT.

«Όλα δείχνουν ότι αυτός είναι το άτομο που αναζητούσαμε» δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου διαχείρισης κρίσεων, Ρούντι Φερβούτ.

«Τώρα που ο ύποπτος δράστης εξουδετερώθηκε η κανονική ζωή μπορεί να ξαναρχίσει». Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος των Βρυξελλών Philippe Close (PS) στο «The Morning» στο Radio 1.

«Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά η κανονική ζωή πρέπει να συνεχιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Διαφορετικά, θα έχουν κερδίσει οι τρομοκράτες», ανέφερε.

Γνωστός στις αρχές

Ο δράστης, ο οποίος είχε ανεπιτυχώς ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019, ήταν γνωστός στην αστυνομία για διακίνηση ανθρώπων, παράνομη παραμονή στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, είπε νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίκενμπορν.

Η Νικόλ ντε Μουρ, η Βελγίδα υπουργός υπεύθυνη για το άσυλο και την μετανάστευση, δήλωσε ότι η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε ένα χρόνο αργότερα. Επισήμως το όνομά του αφαιρέθηκε από το εθνικό μητρώο αιτούντων άσυλο τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την ντε Μουρ, ενώ έκτοτε δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί ώστε να απελαθεί.

Τον Ιούλιο του 2016 ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εστάλησαν από τις αστυνομικές αρχές τρίτης χώρας ότι ο άνδρας αυτός είχε ισλαμιστικό προφίλ και ήθελε να μεταβεί σε κάποια εμπόλεμη ζώνη για να συμμετάσχει στον τζιχάντ, είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτές οι πληροφορίες αφθονούν και έχουν ελεγχθεί χωρίς αποτέλεσμα όμως. “Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες μας, δεν υπήρξαν σαφείς αποδείξεις ριζοσπαστικοποίησης“, σχολίασε.

Το χρονικό

Η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας, τοπική ώρα.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η εφημερίδα Le Soir, σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα αυτόματο καλάσνικοφ στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή.

Ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης σε τουλάχιστον δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα: το ένα πριν από τους πυροβολισμούς και το άλλο αμέσως μετά το αιματηρό συμβάν.

Σε αυτά τα βίντεο, ο άνδρας μιλά στα αραβικά με τυνησιακή προφορά, και παρουσιάζεται ως «μουτζαχίντ» (μαχητής) «για τον Θεό και για το Ισλαμικό Κράτος».

Ορισμένες προτάσεις είναι δύσκολο να κατανοηθούν, αλλά σύμφωνα με την Le Soir, φέρεται ότι ο φερόμενος ως δράστης είπε «Δόξα τω Θεώ, ο αδερφός σας Αμπντεσλάμ εκδικήθηκε τους μουσουλμάνους. Μόλις σκότωσα τρεις Σουηδούς».

Κατά την διάρκεια της επίθεσής του, σε βίντεο που τράβηξε κάτοικος της περιοχής, ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ ακούγεται επίσης να λέει «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Διαβάστε επίσης:

Η Χαμάς δημοσίευσε το πρώτο βίντεο με όμηρο από το Ισραήλ – «Είμαι η Μάγια Σαμ, σας παρακαλώ πάρτε με από εδώ»

Γαλλία: Άνδρας βίασε δυο ηλικιωμένες σε νοσοκομείο – Η μία πέθανε από καρδιακή προσβολή

Ταϊλάνδη: Πέντε νεκροί από τις πλημμύρες, έρχεται νέα κακοκαιρία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42