search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 22:27
MENU CLOSE

«Θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα υπάρχουν ενέδρες», λέει πρώην αρχηγός της CIA για την χερσαία επίθεση στη Γάζα

19.10.2023 17:52
David Petraeus

«Μια στρατιωτική χερσαία επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει χρόνια και θα περιλάμβανε φρικτές μάχες», είπε ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, μιλώντας στο podcast του POLITICO Power Play.

Μετά τις βάναυσες επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ που άφησαν 1.400 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε ότι μια χερσαία εισβολή «θα μπορούσε να γίνει ότι στο Μογκαντίσου υπό την επήρεια στεροειδών πολύ γρήγορα».

Επικαλούμενος το περιστατικό του 1993 κατά το οποίο καταρρίφθηκαν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk στη σομαλική πρωτεύουσα, προκαλώντας αιματηρές μάχες μέσα στον αστικό ιστό καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν επιζώντες από τη συντριβή, ο Πετρέους είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα αντιμετωπίσει μια παρόμοια πραγματικότητα εντός εχθρικού εδάφους, αν επιλέξουν να εμπλακούν σε μια τέτοια επιχείρηση.

«Αν είναι [η Χαμάς] τόσο δημιουργικοί στην άμυνα όσο ήταν σε εκείνη τη φρικτή, βάρβαρη, ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρχουν ενέδρες, παγίδες και πάλι, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι πιο προκλητικό», είπε.

Σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς αυτόν τον μήνα, ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις για τη διάσωση ομήρων που έχουν μεταφερθεί στη Γάζα από το Ισραήλ, ενώ ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία βομβαρδισμού στον πυκνοκατοικημένο θύλακα που προκάλεσε απώλειες αμάχων.

Ο Πετρέους είπε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που εμπλέκονται σε βίαιες εκστρατείες θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον Ισραηλινό Στρατό σε περίπτωση που προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ πιο δύσκολο σκηνικό από αυτό το συγκεκριμένο, και ήμουν ένας που διοικούσα δυνάμεις σε μια σειρά από μεγάλες αστικές επιχειρήσεις», είπε ο Πετρέους. «Δεν καταστέλλεις τις εξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν».

Ο πρώην αρχηγός του στρατού είπε ότι το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην περιοχή μόλις θεωρήσει κερδισμένη τη μάχη κατά της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

«Πλησιάζει η εντολή» για τη χερσαία σφαγή στη Γάζα: Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ καλεί τους στρατιώτες να σκοτώνουν «όποιον τρομοκράτη» βλέπουν, «καμία συγχώρεση»

Στραγγαλίζουν τη Γάζα: «Το πολύ 50 οι νεκροί» στο νοσοκομείο λέει τώρα η ΕΕ μέσω «διαρροών» μετά τη «γραμμή» Μπάιντεν για πλήρη στήριξη του Νετανιάχου

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αλλάζει τις ισορροπίες παγκοσμίως: Ποιοι οι στόχοι Μπάιντεν, Σι και Πούτιν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 22:20