search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:24
MENU CLOSE

Τι μήνυμα έστειλε ο Μητσοτάκης στους ηττημένους των εκλογών και στους «άτακτους» υπουργούς

19.10.2023 06:11
MITSOTAKIS2-NEW

Μπορεί να χρειάστηκαν τρεις ημέρες από το «όχι και τόσο καλό για τη ΝΔ» αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος φρόντισε μέσω της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο κόμμα.

«Κάρφωμα»

Ας αρχίσουμε από τα εύκολα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κάρφωσε» με ξεκάθαρο τρόπο υπουργούς οι οποίοι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν επέδειξαν την απαραίτητη σεμνότητα και με δηλώσεις τους προκάλεσαν το κοινό αίσθημα και… πονοκεφάλους στο κόμμα.

«Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι “πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη», επισήμανε κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου, έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, παραδεχόμενος επί της ουσίας ότι καταγράφηκαν φαινόμενα αλαζονείας,  και λέγοντας με πολύ σαφή τρόπο ότι «γι’ αυτό και τους επαναφέρω (σ.σ. τα στελέχη που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές) και γι’ αυτό και είπα ότι η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές», έστω κι αν διέψευσε εκ νέου κάθε σενάριο για ανασχηματισμό ή ακόμα και για διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, επαναλαμβάνοντας ότι οι υπουργοί θέλουν χρόνο για να μάθουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Η… κρίση της κάλπης

Από την άλλη, ανάγκη μεγαλύτερης αποκρυπτογράφησης χρειάζεται μια άλλη φράση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες είπε ότι «κατέγραψαν εν μέρει και τις διαθέσεις των πολιτών μετά τις θεομηνίες.

Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές. Ενώ βέβαια και η τεράστια αποχή, ειδικά στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας». Και χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης γιατί, όπως σημείωσε και το topontiki.gr, στο β’ γύρο των εκλογών η ΝΔ έχασε Περιφέρειες και μείζονες δήμους, όπου το προηγούμενο διάστημα είχαν παρατηρηθεί σημαντικά προβλήματα.

Βέβαια, στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις επιλογές του για τις Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, λέγοντας ότι «η τελική εικόνα παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια» και προσθέτοντας ότι «στηρίξαμε εν ενεργεία υποψηφίους. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία Περιφερειάρχη. Το έκανα στην Αττική, δεν είναι απλή υπόθεση όμως. Πιστεύω ότι δικαιώθηκα με την επιλογή Χαρδαλιά, αλλά δεν είναι απλή υπόθεση να αλλάζεις έναν εν ενεργεία Περιφερειάρχη».

Έμμεση κριτική

Ωστόσο, η φράση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια έμμεση κριτική στους υποψηφίους που εν τέλει έχασαν στις εκλογές (οι τέσσερις στους πέντε Περιφερειάρχες από «αντάρτες» της ΝΔ), δεδομένου, δε, ότι στον ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι τα πρόσωπα αυτά «έχουν το δικαίωμα, αυτός είναι ο κανόνας, να διεκδικήσουν μία επανεκλογή. Το ίδιο ισχύει και για τη στήριξή μας στους τρεις μεγάλους δήμους».

Άλλωστε, ο ίδιος και πολλά κυβερνητικά στελέχη πραγματοποίησαν ουκ ολίγες περιοδείες στήριξης στους υποψηφίους σε όλη τη χώρα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είπε σχετικά με τα πρόσωπα που στήριξε η ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ότι «εάν γνωρίζαμε τότε όσα γνωρίζουμε τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην κάναμε αυτές τις επιλογές. Τελικά, όμως, οι πολίτες είναι κυρίαρχοι», φράση που μπορεί εύκολα να συνδεθεί με τις κάλπες που «έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές». Φυσικά, ουδείς μετά Χριστόν προφήτης…

Διαβάστε επίσης:

Ασκληπιείο Βούλας: Στην Βουλή οι καταγγελίες για κατασπατάληση Δημόσιου χρήματος

Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: «Δεν κάνω ανασχηματισμό, πολύ στενάχωρη η ήττα Μπακογιάννη, η αλαζονεία είναι ασθένεια»

Βαρύ κλίμα στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή κριτική από τους διαφωνούντες – Τι είπαν τα στελέχη της Ομπρέλας και των 6+6

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 20:24