search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:24
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Δεν μπορούν να… χαρούν ούτε τις νίκες τους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2304
19/10/2023
20.10.2023 06:10
androulakis_thessaloniki_10

Ούτε να πανηγυρίσουν τη νίκη τους στους μεγάλους δήμους της χώρας δεν κατάφεραν στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και τα σενάρια για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν το κόμμα σε έναν νέο κύκλο εσωτερικής συζήτησης.

Μπορεί η παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη να είχε σκοπό να δώσει τέλος σε κάθε κουβέντα περί αλλαγής της πολιτικής αυτονομίας του χώρου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αιφνιδιάστηκαν από την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει σε κάθε παρέμβασή του ότι η στρατηγική του για πολιτική αυτονομία δεν αλλάζει, ενώ κλείνει την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι ο διμέτωπος απέναντι στους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους θα συνεχιστεί.

Η προοπτική εξουσίας φέρνει… ψηφοφόρους

Επόμενος στόχος του Ανδρουλάκη και των συνεργατών του είναι να δώσουν στους πολίτες την εικόνα πως ψηφίζοντας / στηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ η χώρα έχει μία νέα προοπτική εξουσίας. Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις που έχουν κάνει στη Χαριλάου Τρικούπη, αυτό που εισπράττουν είναι ότι οι νίκες τόσο στους μεγάλους δήμους όσο και σε μικρότερους αποδεικνύουν πως το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έχει ακόμα δεσμούς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – ένας χώρος όπου κυριαρχούσε διαχρονικά – αλλά μπορεί να δώσει στους ψηφοφόρους την αίσθηση ότι πλέον η χώρα έχει εναλλακτική.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η δήλωση του Ανδρουλάκη για νίκη απέναντι στη «γαλάζια» παράταξη: «Αποδείξαμε με τη στρατηγική μας ότι εμείς μπορούμε να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία με συμμαχίες, αλλά προγραμματικές στη βάση της κοινωνίας και όχι με αποφλοιωμένες και τυχοδιωκτικές προσεγγίσεις. Είμαι υπέρ των συνεργασιών στη βάση της κοινωνίας και το αποδείξαμε. Μόνος του ήταν ο κ. Δούκας; Προφανέστατα θέλουμε συνεργασίες, αλλά πολιτικές» (Οpen).

Με αυτόν τον τρόπο ο Ανδρουλάκης θέλει να δείξει ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία προοπτική εξουσίας και πως μόνο το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα – αντίπαλος της Ν.Δ. που μπορεί να την προσφέρει. Δηλώνει μάλιστα έτοιμος να συνεργαστεί με ανθρώπους από την Αριστερά, οι οποίοι πραγματικά θέλουν να συμπορευτούν με το ΠΑΣΟΚ στον αγώνα απέναντι στη συντήρηση. Αυτό θα είναι άλλωστε και το δίλημμα των επόμενων ημερών που θα καταθέσει στο τραπέζι.

Τώρα σε ό,τι έχει να κάνει με το ποιοι είναι οι «αριστεροί» που θέλει ο Ανδρουλάκης, η απάντηση είναι απλή και δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για στελέχη με κοινωνική αναφορά, τα οποία, όπως σημειώνουν στο ΠΑΣΟΚ, «δεν χαρακτηρίζονται από την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Αν προσέξει κάποιος και το ψηφοδέλτιο του Χάρη Δούκα, θα διαπιστώσει ότι έχει συγκροτηθεί με στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου αλλά και της Οικολογίας. Το «μείγμα» που έστειλε τον Κώστα Μπακογιάννη μακριά από τη δημαρχία θα χρησιμοποιήσει στη στρατηγική του και ο Ανδρουλάκης. «Συμμαχίες στη βάση για προοπτική διακυβέρνησης»είναι το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Αισιοδοξία για τις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε φουρτούνες και έχοντας αποκλείσει κάθε σενάριο συνεργασίας, υπάρχει ήδη η αισιοδοξία ότι οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν ανεβασμένα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει δεχθεί έντονη κριτική για το ότι δεν ασκούσε «δυναμική αντιπολίτευση», αλλά και με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, το Κίνημα περνάει σε φάση ηρεμίας, την οποία είχε ανάγκη.

Τα καλά αποτελέσματα στην Αυτοδιοίκηση δίνουν μάλιστα πολιτικό χρόνο και για την επαναχάραξη της στρατηγικής του κόμματος απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η κατάθεση του αιτήματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών. Ο Ανδρουλάκης με αυτόν τον τρόπο θέλει να δει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δείξει ότι ο διμέτωπος θα είναι συνεχής.

Η ρητορική του απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα κινείται ως εξής:

● Για τη Ν.Δ.: Η κυβέρνηση αξιοποιεί τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική της ηγεμονία και όχι για να υπάρξουν μεγάλα έργα που θα ανασυγκροτήσουν την ελληνική οικονομία. Υπονομεύει τους θεσμούς και τη δημοκρατία στον πυρήνα τους κάνοντας ντιλ με τον Βελόπουλο για να αλώσουν τις ανεξάρτητες αρχές. Αποδομεί το κοινωνικό κράτος. Οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα και είναι απροστάτευτοι απέναντι στην αισχροκέρδεια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Συνεργασίες στη βάση της κοινωνίας και όχι με τυχοδιώκτες που τη μία κατακεραυνώνουν δημοσκοπήσεις και κανάλια και, μόλις τους κάνουν τη δουλειά τους, το παίζουν καλοί. Λιγότερες αναφορές στον Κασσελάκη, ο οποίος, όπως λένε, δεν έχει προσφέρει τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογή του.

Όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του Ανδρουλάκη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει το μήνυμα προς την κοινωνία ότι επενδύει και στοχεύει σε ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό, το οποίο θα αρκεστεί στα λίγα λόγια και την πολλή δουλειά. Θα αναφερθεί δε σε μια σειρά έντονα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τι θα γίνει με τις επιστροφές;

Στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να δεχθεί στους κόλπους του «ΠΑΣΟΚογενή» στελέχη τα οποία τα προηγούμενα χρόνια συστρατεύθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν δύο φωνές. Η μία – η οποία συνεχώς κερδίζει έδαφος – λέει πως πρέπει κάθε περίπτωση να εξεταστεί χωριστά, καθώς «δεν είναι όλοι το ίδιο», ενώ η άλλη, η οποία παραμένει κυρίαρχη στο κόμμα, λέει πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να κλείσει την πόρτα σε αυτούς που τα προηγούμενα (δύσκολα) χρόνια έφυγαν από το Κίνημα.

Διαβάστε επίσης:

Οι βαθιές ρίζες των σχέσεων Χαμάς – Ιράν

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο το Φεβρουάριο, τέλος το «φλερτ» με ΠΑΣΟΚ

Ολομέλεια: Ψηφίστηκε η αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης στη Θεσσαλία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:19