search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:15
MENU CLOSE

Προσωπικός γιατρός: Αυτά είναι κίνητρα που δίνει το νέο νομοσχέδιο στους γιατρούς για να μπει «φρένο» στη μετανάστευση

20.10.2023 17:01
giatros-astheneis-new

Τη συνολική αναμόρφωση του μοντέλου του Προσωπικού Γιατρού επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δύσκολο εγχείρημα καθώς από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας -πριν από 40 χρόνια- η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ουσιαστικά παραμένει στα …χαρτιά. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι οι ασθενείς να συνωστίζονται ακόμα και για απλά περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία με τα γνωστά αποτελέσματα (πολύωρες αναμονές, ράντζα, ταλαιπωρία, βία κατά των γιατρών κλπ).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε συνέντευξη Τύπου έχουμε μεγάλη έλλειψη σε δυο συγκεκριμένες ειδικότητες «κλειδιά» για τον προσωπικό γιατρό. Σε Παθολόγους και Γενικούς Γιατρούς γι΄αυτό και το νομοσχέδιο της ΠΦΥ έχει τρεις πυλώνες:

  1. Την αλλαγή της ιατρικής εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δημιουργηθούν, αντι για τα νοσοκομεία που γίνεται σήμερα.
  2. Τον προσωπικό γιατρό με τον συντονιστή βοηθό του, (patient navigator)
  3. Και το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού Παθολόγων και Γενικών Ιατρών από την Κύπρο και την Αγγλία με υψηλές οικονομικές απολαβές και φοροαπαλλαγές, περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα κάνουν ελκυστικές τις δυο ιατρικές ειδικότητες που έχουμε μεγάλη έλλειψη: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την απώλεια του ιατρικού πληθυσμού. Οι διαγωνισμοί που κάνουν βγαίνουν άγονοι καθώς οι πτυχιούχοι γιατροί επιλέγουν να κάνουν την ειδικότητα τους στο εξωτερικό όπου τελικά αποφασίζουν να ζήσουν. Σήμερα κάνουμε ένα σπουδαίο βήμα για να αλλάξουμε αυτό το δεδομένο. Μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου δίνουμε οικονομικά αλλά και επαγγελματικά κίνητρα ώστε οι πτυχιούχοι γιατροί μας να επιλέξουν τη χώρα μας και να επιλέξουν αυτές τις δυο ειδικότητες που έχουμε έλλειψη».

Σύμφωνα με τη αναπλ. Υπουργό το ποσοστό αυτών των δυο ειδικοτήτων δεν ξεπερνάει το 6% όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. Στόχος είναι να φτάσουμε στο 10% αρχικά και το 35% μεσοπρόθεσμα.

Πανεπιστημιακές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αναλυτικά το νομοσχέδιο καταργεί το θεσμό του αγροτικού γιατρού που αφορά τους πτυχιούχους που δεν έχουν επιλέξει ακόμα ειδικότητα.

Οι γιατροί στα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας ουσιαστικά θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί και θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Πανεπιστημιακές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας που αναμένεται να δημιουργηθούν: «Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με τον υπουργό παιδείας κ. Κυριακό Πιερρακάκη για την δημιουργία αυτών των Μονάδων. Σήμερα οι νέοι γιατροί μας κάνουν την ειδικότητα τους στα νοσοκομεία χωρίς να γνωρίζουν την σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Ο νέος γιατρός θα μπορεί να εργαστεί και στα αστικά κέντρα» είπε η κυρία Αγαπηδάκη και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα εάν ένας Δήμος έχει 10.000 κατοίκους χρειαζόμαστε 5 προσωπικούς γιατρούς. Μετά το πρώτο έτος της υποχρεωτικής τους θητείας οι προσωπικοί γιατροί θα λαμβάνουν 30.000 ευρώ καθαρά και 46.000 ευρώ ετήσια αποζημίωση” είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπηρετούν 1.261 γιατρούς που υπηρετούν στην ύπαιθρο και το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν 1.270 νέες θέσεις και σταδιακά έως το τέλος του επόμενο έτους θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς.

Ο προσωπικός βοηθός – συντονιστής

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποστήριξη του προσωπικού γιατρού με έναν συντονιστή (patient navigator). Ουσιαστικά πρόκειται για έναν βοηθό που θα κλείνει τα ραντεβού των ασθενών, θα συμπληρώνει τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, θα ενημερώνει τους ασθενείς για τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής ( π.χ τεστ Παπανικολάου κλπ). Με απλά λόγια ο βοηθός, θα ασχολείται με τα γραφειοκρατικά διαδικαστικά που για αυτόν τον λόγο δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή πολλοί γιατροί ως προσωπικοί.

Για παράδειγμα έχουμε ένα προσωπικό γιατρό που έχει 800 ασθενείς. Ο ρόλος του προσωπικού βοηθού είναι να καταχωρεί τα ραντεβού των ασθενών του γιατρού, να συμπληρώνει τον Ιατρικό Φάκελο του Ασθενούς και να ανανεώνει τα δεδομένα ( τι φάρμακα παίρνει, ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις έχει κάνει κλπ) να επικοινωνήσει με ηλικιωμένους ασθενείς για τα παραπεμπτικά τους, τα φάρμακα τους, ακόμα θα περιλαμβάνει επισκέψεις κατ΄οίκον.

«Επίσης θα ενημερώνει νεότερους ασθενείς για όλα τα προληπτικές εξετάσεις και τα δωρεάν προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και μπορούν να συμμετέχουν π. χ μαστογραφία από το πρόγραμμα «Φωφη Γεννήματα», «Σπύρου Δοξιάδη» κλπ. Το κόστος του βοηθού του προσωπικού γιατρού θα επιβαρύνει το υπουργείο Υγείας και όχι τον γιατρό» εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός.

Ωστόσο η κυρία Αγαπηδάκη δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα προσόντα που θα έχει ο patient navigator, ούτε και τις προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν: « Θα μπορούσε να είναι και μια κυρία που βγήκε στη σύνταξη και θέλει να βοηθήσει» ανέφερε χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόγραμμα επαναπατρισμού

Ο τρίτος πυλώνας του σχεδίου νόμου αφορά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επαναπατρισμού Γενικών Ιατρών και Παθολόγων από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία όπως είπε η κυρία Αγαπηδάκη. Η επιλογή των δυο αυτών χωρών, όπως εξήγησε, δεν είναι τυχαία: «Πολλοί Έλληνες γιατροί ζουν στην Αγγλία και στην Κύπρο και έρχονται σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα γιατί εδώ κατοικούν οι οικογένειες τους. Για΄ αυτό επιλέξαμε αυτές τις δυο χώρες».

Τα οικονομικά κίνητρα που δίνει το υπουργείο Υγείας είναι αρκετά δελεαστικά. Πρόκειται για ετήσιο μισθό που κυμαίνεται από 100.000 έως 150.000 ευρώ το χρόνο και μειωμένη φορολογία.
« Θέλουμε να ενισχύσουμε το θεσμό του προσωπικού γιατρού, γι΄αυτό δίνουμε οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα του παθολόγου και του γενικού γιατρού και θέλουμε να επιστρέψουν οι γιατροί μας από το εξωτερικό κάνοντας ελκυστικό την ΠΦΥ του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Αισιόδοξα νέα για όσους παίρνουν στατίνες: Πώς βοηθούν όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο

Κι όμως υπάρχει και ανδρική κλιμακτήριος – Ποια τα συμπτώματα της ανδρόπαυσης

Κοιμάσαι λίγες ώρες την ημέρα; Από τι κινδυνεύεις σύμφωνα με τους επιστήμονες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:15