search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:07
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Τα μαθήματα των εκλογών, οι στόχοι, οι φόβοι και οι ελπίδες για τους επόμενους μήνες

22.10.2023 09:18
nea_dimokratia_new

«Κάθε άλλο παρά κακό είναι το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Ίσα-ίσα θα λειτουργήσει ως καμπανάκι για να μας ξυπνήσει και να σοβαρευτούμε ενόψει των ευρωεκλογών». Aυτή τη φράση, που χρησιμοποίησε κυβερνητικό στέλεχος το βράδυ της δεύτερης Κυριακής του εκλογικού αποτελέσματος, φαίνεται πως υιοθετούν όλο και περισσότεροι στην κυβέρνηση αφού οι  επόμενοι μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι κρίσιμοι και για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και για την προετοιμασία του κόμματος προκειμένου το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να είναι νικηφόρο.

Αυτό που δεν θέλουν με τίποτα στην κυβέρνηση είναι να λειτουργήσουν και οι ευρωεκλογές ως μία κάλπη μηνύματος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς το κόμμα τους αλλά και των στελεχών των διαφόρων τάσεων της παράταξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, που υπάρχει πάντα ισχυρή στη Νέα Δημοκρατία, έλεγε ότι αν δεν ανακοπεί η περαιτέρω Πασοκοποίηση της Νέας Δημοκρατίας οι συνέπειες θα φανούν στην ευρωκάλπη.  Και αυτό έχει να κάνει τόσο με τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το ευρωψηφοδέλτιο , που οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι πλήρως ανανεωμένο, όσο και με τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν τους επόμενους μήνες.

Κομματικά και κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για την ανάγκη καλύτερης λειτουργίας και αποδοτικότητας των ανθρώπων του Μεγάρου Μαξίμου καθώς κατά την περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών εμφανίστηκαν προβλήματα είτε ασυνεννοησίας, είτε ελλιπούς αποτελεσματικότητας στους στόχους που είχαν τεθεί.

Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και για την λειτουργία του κόμματος καθώς τα πολλά αντάρτικα, η λευκή απεργία βουλευτών κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα  και οι υπόγειες στηρίξεις σε αντάρτες υποψήφιους από  άλλους κυβερνητικούς βουλευτές έδειξαν ότι στο κομματικό μηχανισμό υπάρχει ένα ξεχαρβάλωμα που θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Εκτός από όλα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει και τους στόχους που έχει θέσει σε βασικούς τομείς πολιτικής το επόμενο διάστημα. Τα χαμόγελα έχουν περισσέψει στο οικονομικό επιτελείο για την προχθεσινή κατάκτηση από έναν ακόμη οίκο αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας. Επόμενο και τελευταίο βήμα είναι η αξιολόγηση από τον οίκο fitch στις αρχές Δεκεμβρίου. Αν και εκεί όλα πάνε καλά, η ελληνική οικονομία θα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και θα έχει κλείσει το κεφάλαιο της περιπέτειας των μνημονιακών χρονών.

Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται στις 20 Νοεμβρίου προβλέπει πλεόνασμα 2,1%  από 1,1% που προέβλεπε ο φετινός και ανάπτυξη 3%. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Κωστή Χατζηδάκη, οι προβλέψεις αυτές είναι συντηρητικές και λαμβάνουν υπόψιν και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, επισημαίνεται πως η οικονομία όλο το τελευταίο διάστημα πάει πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις. Όμως, ο φόβος μεγάλης ανατροπής των τιμών του πετρελαίου λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι πάντα υπαρκτός μια και ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με σενάριο μέσης τιμής βαρελιού στα 82 $.

Το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου για το επόμενο εξάμηνο είναι η αποεπένδυση του κράτους από τις τράπεζες οι οποίες βρίσκουν την περπατησιά τους στην μεταμνημονιακή εποχή. Η  Ελλάδα έχει απομακρυνθεί από τις κακές εποχές της οικονομικής κρίσης, οι τράπεζες έχουν πλήρως εξυγιανθεί και επανέλθει στην κανονικότητα και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αρκετά ισχυρό.

Στόχος λοιπόν είναι η αποεπένδυση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024  και τα ποσοστά που έχει το κράτος σήμερα στις τρεις τράπεζες μια και με την Eurobank τα πράγματα έχουν ολοκληρωθεί είναι Εθνική 40%, Αlpha bank 9% και Πειραιώς27%. 

Ακόμα η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επενδύουν πολλά στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ένας δεύτερος μεγάλος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η πάταξη της ακρίβειας. Καθώς ο πληθωρισμός σιγά-σιγά επανέρχεται στα κανονικά του στο υπουργείο ανάπτυξης κατανοούν ότι το χτύπημα στην αισχροκέρδεια είναι ζωτικής σημασίας για την εικόνα που θα έχουν οι τιμές το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που έδωσε στο Νίκο Χατζηνικολάου στέλνοντας μήνυμα στις πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία. Τα τιμολόγια των πολυεθνικών θα μπουν στο στόχαστρο του υπουργείου το επόμενο διάστημα προκειμένου να ελεγχθεί το υπερβολικό περιθώριο κέρδους και όπου βρεθούν παρανομίες θα επιβληθούν πρόστιμα, όπως συνέβη πρόσφατα σε μεγάλη πολυεθνική.

Η μαύρη τρύπα της ακρίβειας αποτελεί πάντα ένα μεγάλο κίνδυνο για την κυβέρνηση καθώς οι τιμές στο καλάθι του νοικοκυριού έχουν αυξηθεί σε ποσοστό10% σε σχέση με πέρυσι και απαράβατος στόχος είναι η μείωση τιμής σε επώνυμα προϊόντα που καταλαμβάνουν το 75% της αγοράς. Ήδη υπάρχουν 130 κωδικοί προϊόντων με μείωση τιμής σε βάθος εξάμηνου και ο στόχος του υπουργείου είναι τα προϊόντα αυτά να φτάσουν τα 500. Το υπουργείο θέλει να τονώσει και τον ανταγωνισμό όσον αφορά τα προϊόντα με μειωμένη τιμή γι’ αυτό και θα υιοθετηθεί τακτική έντονης διαφήμισης αυτών των προϊόντων. 

Πονοκέφαλος είναι πάντα η τιμή του φυσικού αερίου καθώς η οριζόντια επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος τελειώνει στα τέλη του 2023 και από τις αρχές του 2024 στήριξη θα υπάρχει μόνο σε συγκεκριμένες οικονομικά ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να επιλέξουμε τιμολόγια ρεύματος που οι εταιρείες θα αρχίσουν να δημοσιοποιούν από τις αρχές Δεκεμβρίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το υπουργείο ενέργειας θα φέρει στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για την υλοποίηση του κοινού τιμολόγιο όλων των εταιριών που θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά. Ο κ. Σκυλακάκης έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι η πιθανότητα επιστροφής της οριζόντιας επιδότηση του ρεύματος θα έρθει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο αν τα πράγματα λόγω του πολέμου ξεφύγουν από κάθε όριο  σε επίπεδο τιμών στο φυσικό αέριο κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατό.

Ένας ακόμη φόβος που υπάρχει πάντα στην κυβέρνηση λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στην Θεσσαλία το προηγούμενο διάστημα είναι τι θα συμβεί μέσα στο χειμώνα σε επίπεδο καιρού και κατά πόσο θα έχουμε επανάληψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ήδη με την εφαρμογή του πράσινου τέλους ο προϋπολογισμός προβλέπει 600 ακόμα εκατομμύρια για την κλιματική κρίση ενώ ο υπουργός κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας εφαρμόζοντας την τακτική προσέχουμε για να έχουμε ξεκίνησε αυτοψίες στον Κηφισό και σε άλλες περιοχές της Αττικής ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει αποστείλει κατεπείγουσες επιστολές σε όλους τους αρμοδίους, περιφέρειες και δήμους, σχετικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν ενόψει του χειμώνα.  Μάλιστα προκειμένου να μην ακούσει εκ νέου κριτική που διατυπώθηκε το καλοκαίρι για πρόληψη ή έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών ο κ. Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης δήμους της Περιφέρειας Αττικής οι οποίοι συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού, καθώς και με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς με στόχο η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Διαβάστε επίσης:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 01:03