search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 11:14
MENU CLOSE

Προτεραιότητα, αλλά και μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση η ακρίβεια

23.10.2023 08:30
SUPERMARKET

Αν και η βασική αγωνία στην Αθήνα αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι μια νέα «ανάφλεξη» στη γειτονιά μας θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση στη χώρα, ειδικά, δε, στον τομέα της ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επιχείρησε να εμφανιστεί αισιόδοξος ως προς τη γενικότερη πορεία του ζητήματος, λέγοντας ότι «είναι σαφές πια ότι βλέπουμε την αρχή του τέλους ως προς την έξαρση του πληθωρισμού», ωστόσο παραδέχθηκε το προφανές, δηλαδή ότι «οι τιμές είναι ακόμα υψηλές, ειδικά στα καταναλωτικά προϊόντα και ειδικά στο ράφι» και ότι «είμαστε σε μια πιο δύσκολη φάση γιατί υπάρχει μια συσσωρευμένη αύξηση τιμών».

Μάλιστα, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη νέα αύξηση του κόστους της ενέργειας, σημείωσε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις», αν και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο σημείο αυτό», ενώ στις διεθνείς αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται… σενάρια τρόμου σχετικά με την τιμή του πετρελαίου, ειδικά αν η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί.

Και, επειδή με… ευχές δεν πέφτουν οι τιμές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η πολύ καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, όσον αφορά στα δημόσια έσοδα, εξετάζει το ενδεχόμενο νέου «market pass», καθώς και «επιταγής ακρίβειας», αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όποια μέτρα θα είναι πιο στοχευμένα σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και η παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ για κάποια προϊόντα και υπηρεσίες, αν και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε εκ νέου μείωση του ΦΠΑ σε βασική είδη, κυρίως διατροφής.

Βέβαια, όπως σημειώνεται από διάφορες κυβερνητικές πηγές, οι όποιες παρεμβάσεις τελικά αποφασιστούν δεν θα θέσουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία που ακολουθεί η κυβέρνηση, ιδίως μετά και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Standard & Poor’s, αλλά και ενόψει των σχολίων της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2024. Όσον αφορά, δε, στα καύσιμα, για την ώρα δεν υπάρχει κάτι… στον ορίζοντα, πέραν από το επίδομα θέρμανσης που ήδη έχει ανακοινωθεί και – τουλάχιστον ως ώρας – δεν φαίνεται ότι θα αυξηθεί είτε ως ποσό είτε ως περίμετρος ωφελούμενων.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, στην κυβέρνηση αναγνωρίζεται ότι το νέο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται (σε τρόφιμα, με το λάδι πλέον να αγγίζει τιμές… είδους πολυτελείας, και σε λογαριασμούς ρεύματος) θα προκαλέσει νέα «αιμορραγία» στους ήδη πιεσμένους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ιδίως, δε, αυτών που ανήκουν στην αποκαλούμενη «μεσαία τάξη» και που, και λόγω των… όρντινων από τις Βρυξέλλες, δεν θα μπορούν να περιληφθούν σε ωφελούμενους από μέτρα ελάφρυνσης των βαρών της ακρίβειας , κάτι που προφανώς θα αυξήσει τη δυσφορία που ήδη εκτιμάται ότι εκδηλώθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Υπό αυτές τις συνθήκες εξηγούνται και οι πολύ συγκρατημένοι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν από τους «μεγάλους τρεις» οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς θεωρείται ότι το θέμα, αν και σημαντικό για τη χώρα, δεν «πουλάει» στους πολίτες, που βλέπουν το εισόδημά τους συνεχώς να συμπιέζεται, την αγορά – παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί αυστηρών ελέγχων – να μοιάζει ανεξέλεγκτη και τις αναφορές περί μονίμων αυξήσεων στα εισοδήματα να μην αρκούν, καθώς αυτές «ροκανίζονται» από τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές.

Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για το χειμώνα που έρχεται, εκτιμώντας ότι θα είναι και πάλι δύσκολος και ότι αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινωθεί, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο απαιτητικά.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: « Δεν ανήκω σε πολιτική οικογένεια, δεν είμαι κληρονόμος, έχω την ελευθερία της Αλλαγής» (Video)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πιθανόν στο Ισραήλ ο Μητσοτάκη ως την Τρίτη – τι συζητά η Αθήνα με το Τελ Αβίβ

ΣΥΡΙΖΑ – επιχείρηση «kasselExit»: «Είναι εκτός πραγματικότητας, δεν έχει σχέση με την Αριστερά» λέει ο Ξανθός για τον αρχηγό του κόμματος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 11:04