search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 16:53
MENU CLOSE

Λάδι: Η έλλειψη της φετινής παραγωγής και οι ανατιμήσεις το μετέτρεψαν σε «ρευστό χρυσό»!

24.10.2023 10:15
ladi

Με σπασμένα φρένα τρέχουν οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, σημειώνει οτι από τα 6.95 €/ lt έφτασε στα 13.99 ευρώ!
Μάλιστα σύμφωνα  με τα στοιχεία, ένα δοχείο 16,5 lt στοίχιζε:
– Φθινόπωρο 2021: 75€ – 80€ (4,50€ – 4,80€ / λίτρο),
– Φθινόπωρο 2022: 90€ – 95€ (5,45€ – 5,75€ / λίτρο),
– Ιούλιος 2023: 100€ – 105€ (6€ – 6,40€ / λίτρο),
– Αύγουστος 2023: 157€ – 198€ (9,50€ – 12€ / λίτρο).

Παράλληλα σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 40% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο δηλαδή μόλις δυο μήνες πριν φθάνοντας τα 13 ευρώ  ανά λίτρο. 

Αυτό το γεγονός οδηγεί σε «έκρηξη» της τιμής και του τενεκέ, ο οποίος φθάνει να κοστίζει κατα μέσο όρο τα 170 ευρώ .
Ο κ. Ραυτόπουλος τονίζει ακόμη  ότι η τιμή στο ελαιόλαδο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του χειμώνα. “Πιστεύω ότι τον χειμώνα δε θα υπάρχει λάδι κάτω από 15 ευρώ. Οι έλεγχοι είναι ελλείπεις.  Η αγορά μας είναι ασύδοτη, ο καθένας κάνει ό, τι θέλει» σημπληρώνει.
Και κάπως έτσι σε «ρευστό χρυσό» έχει ήδη μετατραπεί το ελαιόλαδο, αφού οι καταναλωτές αναγκάζονται  να «βάλουν» πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το αποκτήσουν!
Και σαν να μην φθάνει αυτό οι προβλέψεις για την επόμενη σοδειά που ήδη μαζεύεται τώρα, προβλέπεται πολύ μειωμένη κυρίως λόγω των άκαιρων βροχοπτώσεων την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, οι οποίες μείωσαν την ανθοφορία με συνέπεια να μειωθεί η καρπόδεση.
Μάλιστα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση τα στοιχεία των κατά τόπους υπηρεσιών εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου δεν θα ξεπεράσει στην Ελλάδα τους 215.000 τόνους (έναντι 339.000 τόνων πέρυσι). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση παραγωγής από 30% έως 40%!

Καλή τιμή για τους παραγωγούς  

Εντωμεταξύ  ο Διευθυντής της διεύθυνσης Γεωργίας της Κυπαρισσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευκρινίζει ακόμη πως δεν υπάρχουν και αποθέματα ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξάνεται  και συνεπώς «διαγράφεται μια καλή χρονιά» για τους παραγωγούς.
Συμπεραίνει επίσης πως οι ανατιμήσεις δικαιολογούνται λόγω της μεγάλης πλέον ζήτησης, καθώς τυποποιητές από δίκτυα του εξωτερικού αγοράζουν ελαιόλαδο σε υψηλές τιμές ακόμα και αν έχουν ζημιά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμβόλαια που «τρέχουν» και να μην χάσουν τους πελάτες τους.

Σκρέκας: Δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση 

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπει σε διατίμηση το ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, τονίζει οτι «στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ;, αλλά δεν φταίει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης. Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε»

Από την άλλη βέβαια ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης λέει  οτι «δυστυχώς η τιμή του λαδιού απογειώνεται με ευθύνη της Κυβέρνησης διότι απουσιάζουν ουσιαστικοί έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ράφι. Οι  ποσότητες λαδιού που πωλούνται σήμερα στην τιμή των 10 και 12 ευρώ/λίτρο είναι αγορασμένες με 4 ευρώ/λίτρο. Ενδεικτικά ο παραγωγός πούλησε με 0,60-0,70 ευρώ την ελιά καλαμών (με κόστος 1 ευρώ) και η ελιά καλαμών πωλείται 5 ευρώ στον καταναλωτή.Ουδέποτε εφάρμοσε η Κυβέρνηση την ψηφισμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών”.
Και συνυχίζει λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί με τις  κυβερνητικές παρόλες για «το παγκόσμιο φαινόμενο αύξησης της τιμής του ελαιολάδου» και τους «νόμους ζήτησης και προσφοράς», καθώς και τα πρωθυπουργικά φληναφήματα για το ότι «αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό»!

Διαβάστε επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα – Ποιοι το δικαιούνται

Νέα μέτρα από την κυβέρνηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, μετά τις αυξήσεις – «φωτιά» στα τιμολόγια

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις – φωτιά από τον Νοέμβριο – Μέχρι και +88% η τιμή της κιλοβατώρας (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 16:46