search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:46
MENU CLOSE

Μυτιληναίος: Ζούμε σε ταραχώδη κατάσταση που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια – Στα 500 ευρώ το φυσικό αέριο αν εμπλακεί το Ιράν

25.10.2023 15:17
MITILHNAIOS-NEW

Στις ΗΠΑ μετακομίζουν πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες έντασης ενέργειας βάζοντας λουκέτο στα εργοστάσια που διατηρούν στη «Γηραιά Ήπειρο» λόγω της ενεργειακής κρίσης σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος στο πλαίσιο ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η κρίση στην Ενέργεια έπληξε πολύ περισσότερο την Ευρώπη από ότι τις ΗΠΑ οι οποίες είχαν τη δυνατότητα χρήσης σχιστολιθικού αερίου και η Ασία του άνθρακα, δύο ορυκτά καύσιμα που, λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, έχουν υψηλό κόστος στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις στον οικονομικό τομέα – φοβάμαι και στον πολιτικό. Η κρίση στη Μέση Ανατολή καταδεικνύει πως η Ευρώπη αδυνατεί να διαμορφώσει ενιαία στάση, όπως έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί μη λειτουργική», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των βιομηχανιών στο έδαφος της, τα αποτελέσματα των μέτρων δεν είναι πάντα ορατά στον κλάδο.

Σε ότι αφορά τα σχέδια ανάπτυξης ακόμα περισσότερων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να προωθηθούν, καθώς δεν υπάρχουν μπαταρίες και η δυναμικότητα που απαιτείται στα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Ο επικεφαλής της Mitilineos αναφέρθηκε και στο ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή διατυπώνοντας την ανησυχία του για την ένταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαρακτηριστικά, μάλιστα, είπε ότι αν τυχόν εμπλακεί στο πολεμικό κλίμα το Ιράν, κάτι τέτοιο θα εκτόξευε τις τιμές του φυσικού αερίου στα 500 ευρώ την μεγαβατώρα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, η αντίδραση του αραβικού κόσμου σε αυτή την περίπτωση θα είναι να μπλοκάρει την μεταφορά των φορτίων LNG και να κλείσει το γεωστρατηγικό σημείο των στενών του Ορμούζ (πορθμός ανάμεσα στο κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο), μέσω του οποίου διακινείται το 25% με 30% της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Ως πρόεδρος της Eurometaux, συναντώ συχνά ηγέτες του κλάδου και πηγαίνω πολύ συχνά στις Βρυξέλλες» δήλωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου ο Έλληνας επιχειρηματίας. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια ταραχώδη κατάσταση που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Ευρώπης έχει γίνει δυσλειτουργικός, δίνοντας ως παράδειγμα τα συμφέροντα των χωρών της Βαλτικής που είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Διαβάστε επίσης:

JTI: Μπαίνει στα προϊόντα τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού με το Ploom: Στις 10 χώρες λανσαρίσματος η Ελλάδα

One&Only Aesthesis: Στα μέσα Νοεμβρίου ανοίγει το beach resort, επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, της Grivalia Hospitality

Παγκρήτια: Προχωράει σε κοινό business plan με την Attica Bank – To 2024 η συγχώνευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:45