search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:19
MENU CLOSE

9 αραβικά κράτη στον ΟΗΕ: Ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, κατηγορούν το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία»

26.10.2023 18:12
aravikes xores 654- new

Να εφαρμόσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών εννέα αραβικών χωρών, κατηγορώντας παράλληλα το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, η Αίγυπτος και το Μαρόκο επικρίνουν το Ισραήλ για τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι «η αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και σκόπιμη παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Ειδικότερα, καταδικάζουν τη στοχοποίηση αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα.

Οι αραβικές χώρες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν δικαιολογεί παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και εσκεμμένη παραμέληση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Οι Άραβες υπουργοί καταδίκασαν επίσης τον καταναγκαστικό εκτοπισμό και τη συλλογική τιμωρία στη Γάζα.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «η έλλειψη πολιτικής λύσης για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες βίαιες ενέργειες και δεινά για τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ» αλλά και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Οι υπουργοί τόνισαν ότι είναι αναγκαία η λύση των δύο κρατών, με τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» στα όρια που είχε πριν από τις 4 Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει τη ρητορική του κατά της Δύσης και του Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνμετά το λουτρό αίματος στη Γάζα.

Σε ομιλία του από το προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες δεν επικαλούνται το διεθνές δίκαιο στην Γάζα διότι «το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων».

Παράλληλα, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «βαρβαρικές» τις επιθέσεις στην Γάζα και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι υποστηρίζουν άνευ όρων τις ισραηλινές επιθέσεις, αντί να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση.

Διαβάστε επίσης:

Χαμάς: Περίπου 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

CNN: Τα δύο στρατόπεδα των «27» για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τη Γάζα

Πάπας Φραγκίσκος σε Ερντογάν για Παλαιστινιακό: Λύση δύο κρατών και ειδικό καθεστώς για τα Ιεροσόλυμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:19