search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 12:27
MENU CLOSE

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε η πρόταση της Ιορδανίας για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας – «Όχι» από ΗΠΑ και Ισραήλ

27.10.2023 23:19
UN

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσa σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

Ποιος καταψήφισε το ψήφισμα του ΟΗΕ;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Αυστρία, η Κροατία, η Τσεχία, τα Φίτζι, η Γουατεμάλα, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μικρονησία, το Ναούρου, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Παραγουάη και η Τόνγκα καταψήφισαν το ψήφισμα που εισήγαγε η Ιορδανία.

Το ψήφισμα ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και απαιτούσε πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα.

Άλλοι σαράντα πέντε απείχαν, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ο οποίος είχε εισαγάγει μια τροπολογία που θα καταδίκαζε πιο ρητά τη Χαμάς και την «σύλληψη ομήρων».

Άλλες αξιοσημείωτες αποχές ήταν η Γερμανία, η οποία έχει υποστηρίξει σθεναρά το Ισραήλ στον πόλεμο, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε επίσης:

«Απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση» λέει σύμβουλος του Νετανιάχου

FT: Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός για να απελευθερώσει ομήρους ζήτησε η Χαμάς και αρνήθηκε το Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί το Ιράν: Σε περίπτωση επίθεσης θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 12:22