search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 01:42
MENU CLOSE

Οικολογικό άγχος: Ο αόρατος εχθρός που απειλεί τους πληγέντες από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες- Τι λέει ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος στο topontiki.gr

30.10.2023 10:14
katathlipsi-new

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας παλεύουν να σταθούν στα ποδιά τους και να πάρουν πάλι τη ζωή στα χέρια τους, μετά από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου από τη θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία, ένας αόρατος ύπουλος εχθρός απειλεί, κυρίως εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι ψυχολογικά.

Το οικολογικό άγχος φαίνεται να είναι ο νέος πονοκέφαλος των ψυχιάτρων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, καθώς όλο και περισσότεροι -κυρίως νέοι άνθρωποι- αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η αυπνία και φόβος. Αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές της συνέπειες, που άλλαξαν τη ζωή τους από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και τις δουλειές τους να χάνονται.

Μάλιστα τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το The European House – Ambrosetti, έδειξαν ότι όλο και περισσότεροι πολίτες σε ολόκληρη την ήπειρο υποφέρουν από έναν διάχυτο φόβο για την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές της συνέπειες.

«Οι παγκόσμιες επιστημονικές κοινότητες έφτασαν ίσως αργά σε ένα σημείο να κατανοήσουν τη διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπινων κοινωνιών και του περιβάλλοντος» εξηγεί στο topontiki.gr ο Κυριάκος Κατσαδώρος Ψυχίατρος και Επιστημονικός Διευθυντής της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ και συνεχίζει: «Όπως υπάρχει η παθολογία των ασθενών έτσι υπάρχει και η παθολογία των οικοσυστημάτων, που σχετίζεται με κοινωνικές, υγειονομικές, οικονομικές και οικολογικές κρίσεις. Είναι σαφές ότι όταν ένα οικοσύστημα επηρεάζεται, αυτό έχει συνέπειες και σε άλλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης ύπαρξης» αναφέρει ο ίδιος.

Το μεσογειακό hot spot

 Η έκθεση «Headway – Δείκτης Ψυχικής Υγείας 3.0» δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων (37%) αισθάνονται εκτεθειμένοι σε απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σε χώρες όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη αισθητές, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, που  ανήκουν στο μεσογειακό hot spot, γιατί είναι μια από τις περιοχές με την ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι ακόμη ισχυρότερος. Σύμφωνα με την έρευνα οριζόμενες ως διαταραχή προ-τραυματικού στρες, οι περισσότερες μορφές οικολογικού άγχους δεν έχουν κλινικό χαρακτήρα, αλλά είναι δυνατόν να συμβάλουν στην ανάδυση ή και στην επιδείνωση προϋπάρχουσων ψυχικών παθήσεων.

 Τι χρειάζεται να κατανοήσουμε

Όπως εξηγεί ο Ψυχίατρος κ. Κατσαδώρος: «εξετάζοντας καλύτερα τη διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπινων κοινωνιών και του περιβάλλοντος  μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα επηρεάζουν βαθιά όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επεμβαίνουν στην ψυχολογία της ανθρώπινης καθημερινότητας αναδεικνύοντας συγκεκριμένες ψυχοπαθολογίες, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα με το μέγεθος των κρίσεων που βιώνουμε στην Ελλάδα».

Τι πρέπει να γίνει

Για την αντιμετώπιση αυτής της συνθήκης απαιτείται η ενίσχυση όχι μόνο της σωματικής αλλά κι της ψυχικής υγείας των πληθυσμών καθώς και διοχέτευση των απαραίτητων οικονομικών, υλικών και ανθρώπινων πόρων.

Και σε αυτό το σημείο το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τους ειδικούς,  θα πρέπει, -με ένα σχέδιο δράσης-  συντονισμένα να στηρίξει ψυχολογικά τους πληθυσμούς εκείνων των περιοχών που έχασαν το σπίτι τους, καταστράφηκε η επιχείρησης τους, έχασαν τη δουλειά τους και η ζωή τους άλλαξε βίαια από τη μια στιγμή στην άλλη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση: Ποια συμπτώματα χτυπούν… καμπανάκια – Πότε να ζητήσεις βοήθεια ειδικού

Κάλιο: Σε ποιες τροφές θα το βρούμε και πώς μας βοηθά

Αλτσχάιμερ: Η σημασία της μέντας στη θεραπεία της νόσου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06