search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:32
MENU CLOSE

Πληθωρισμός: Αύξηση στο 3,9% στην Ελλάδα, πτώση στην Ευρωζώνη

31.10.2023 13:20
pliuorismos

Nέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο 2,9% από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,9% τον Οκτώβριο από 2,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα για το ελληνικό ΑΕΠ αλλά και άλλων χωρών.

Η Εurostat δημοσίευσε σήμερα και τα πρώτα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα οποία δείχνουν μια επιβράδυνση της οικονομίας.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2023 και σε σχέση με το δεύτερο.

Καλυτέρα από τα αναμενόμενα τα στοιχεία για την ευρωζώνη

Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές του Factset, οι οποίοι υπολόγιζαν κατά μέσο όρο σε μια επιβράδυνση στο 3%. Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα πλησιάζει το στόχο του 2% που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικώθηκε κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο, μετά την ελαφρά ανάκαμψη του προηγούμενου τριμήνου, επιβαρυμένη από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γερμανία και τις πληθωριστικές εντάσεις.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των 20 χωρών της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,1% από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Οι αναλυτές στοιχημάτιζαν πως η οικονομία θα παρέμενε στάσιμη (+0%). Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ καταγράφει ελαφρά αύξηση κατά 0,1%.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Μπόνους 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή e-appodixi (video)

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις – Στα 43 δισ. ευρώ εκτινάσσονται τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους

ΟΠΕΚΑ: Στο ταμείο σήμερα περίπου 700.000 δικαιούχοι επιδομάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:32