search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:07
MENU CLOSE

ΑΑΔΕ: Μπόνους 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους καταγγέλλουν «μαϊμού» αποδείξεις – Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή e-appodixi (video)

31.10.2023 08:44
apodeixi_new

Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων ή έκδοσης πλαστών, έχει μπει για τα καλά η Ανεξαρτησία Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Βασικό εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί η εφαρμογή e-appodixi, η οποία πλέον αναβαθμίζεται σε νέα έκδοση.

Πλέον, θα ανοίγει το δρόμο για χρηματική αμοιβή από 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους καρφώνουν «μαϊμού» αποδείξεις χωρίς QR κωδικό (που καθίσταται υποχρεωτικός στις αποδείξεις από αύριο) και όσα αλλά ορίζει ο νόμος.

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα μηνών που κλείνει μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και αφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Η ΑΑΔΕ κάνει δύο βήματα μπροστά. Ένα βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού και ένα βήμα για την αντιμετώπιση της παρανομίας, της φοροδιαφυγής. Σε σχέση με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό είναι σημαντικό ότι προχωρεί πια αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ψηφιακή πλατφόρμα για τις καταγγελίες σε σχέση με τη φοροδιαφυγή. Και δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία ψηφιακού εκσυγχρονισμού της ΑΑΔΕ. Υπάρχουν και άλλες πολλές. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάστηκε η σχετική πλατφόρμα για τη λήψη ψηφιακά του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας», έχει δηλώσει για τη νέα εφαρμογή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Με την ψήφιση του νόμου θα είναι διαθέσιμη και η νέα εφαρμογή εφαρμογή e-appodixi που θα περιλαμβάνει το κίνητρο της αμοιβής για όσους «αλιεύουν» φοροφυγάδες, επώνυμα ή ανώνυμα.

Η αμοιβή θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φθάνει έως και το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ.

Πώς λειτουργεί το e-appodixi

Η εφαρμογή e-appodixi στο χρονικό διάστημα που είναι σε λειτουργία (έχουν γίνει 215.000 download) έχει προσελκύσει 133.000 καταγγελίες και έχει οδηγήσει στον εντοπισμό επιχειρήσεων- φοροφυγάδων. Κάποιοι δε είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Δείτε φωτογραφίες από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ:

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

■ Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτήν ελέγχεται αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο -μικρότερο- ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

■ Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα, πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

■ Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτήν υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Για να αναφέρει την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
• τραβάει φωτογραφία της απόδειξης
• εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
• προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει
• επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Ποια προϊόντα έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις – Στα 43 δισ. ευρώ εκτινάσσονται τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους

ΟΠΕΚΑ: Στο ταμείο σήμερα περίπου 700.000 δικαιούχοι επιδομάτων

«Φύλλο και φτερό» κάνει τους influencers το υπουργείο Ανάπτυξης – Σαφάρι ελέγχων στα social media για παραπλανητικές πρακτικές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 21:07