search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:11
MENU CLOSE

Στέφανος Κασσελάκης – Όταν το κόμμα βραχυκυκλώνει την ελευθερία της αλλαγής

02.11.2023 10:00
kasselakis

Από την πρώτη στιγμή που ο Στέφανος Κασελάκης εμφανίστηκε στα δημόσια πράγματα αυτό που κέρδισε τους περισσότερους ήταν η αμεσότητα του, η δυνατότητα του να μιλάει κατανοητά και όχι ξύλινα, όπως δηλαδή ένας κανονικός άνθρωπος. Η φράση του στην αντιπαράθεση που είχε με τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παύλο Σαράκη στον ONE “αυτή είναι η ζωή μου” ήταν το πρώτο δείγμα μιας τέτοιας επικοινωνίας που έκανε πολλούς  να ενδιαφερθούν για αυτόν.

Όπως και η δυνατότητα του να επικοινωνεί με τους πολίτες με ένα τρόπο άμεσο, ζεστό όπως λένε πολλοί  που τον γνώρισαν από κοντά  να τους  κοιτάει στα μάτια και να τους κερδίζει.

Μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μετά την πρωτόγνωρη πολεμική που υπέστη εντός του κόμματος του για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς  και εκτός για λόγους Lifestyle , οδηγήθηκε πιθανώς και για λόγους άμυνας κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά να τα περιορίσει ή να τα βάλει σε κουτάκια με αποτέλεσμα η εικόνα του να βγαίνει μπερδεμένη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τρεις εικόνες των δύο τελευταίων ημερών.

Εικόνα πρώτη. Ο  Στέφανος Κασσελάκης πηγαίνει στο Nοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς για να επισκεφτεί την διοίκηση, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς,  να μάθει τα προβλήματα του νοσοκομείου. Είναι ο γνωστός Στέφανος όπως θέλει να τον αποκαλούν, επικοινωνιακός, άμεσος, χαμογελαστός, μιλάει με όλους, τους ζητάει να του μιλάνε στον ενικό, συναντιέται με την επικοινωνιακή Ματίνα Παγώνη η οποία κάποια στιγμή μεταξύ σοβαρού και αστείου όταν βλέπει το γκελ που  κάνει στον κόσμο του λέει φύγε τώρα από το νοσοκομείο θα μου πάρεις όλες τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Παγώνη  λίγο αργότερα θα εξομολογούνταν σε συνεργάτες της ότι στην προσωπική επαφή την κέρδισε και ένας από τους λόγους είναι ότι την κοιτούσε στα μάτια. 

Εικόνα δεύτερη. Ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα το απόγευμα. Ο κ. Κασελάκης ανεβαίνει στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει ότι δεν είναι απολύτως φιλικό γι’αυτόν και αυτό προφανώς παίζει το ρόλο του.

Εισπράττει ένα χειροκρότημα στην αρχή της ομιλίας του  και ένα στο τέλος.  Διαβάζει  μια ομιλία, άνευρη, που δεν έχει δουλευτεί,  που περίπου λέει το ίδιο προεκλογικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ το όποιο καταψηφίστηκε από τους πολίτες , που ο ίδιος στο μεγαλύτερο μέρος της δεν την έχει κάνει κτήμα του, που δεν δίνει κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της την ευκαιρία στους βουλευτές να πιαστούν από κάτι και να χειροκροτήσουν.

 Αν συγκρίνει κανείς αυτή την ομιλία με το βίντεο που ανέβασε την επόμενη κιόλας μέρα στα social media και στο οποίο μιλάει για την πρόταση να υπάρχει αφορολόγητο 10.000 € για τους ελεύθερους επαγγελματίες εύκολα μπορεί να δει την αμεσότητα με την οποία μιλάει σε αυτό το βίντεο και την δυσκολία που έχει ακόμα αυτή την αμεσότητα να την μεταφέρει σε μία ομιλία από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Εικόνα τρίτη. Ο Στέφανος Κασσελάκης συναντιέται με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι θέλει να βοηθήσει τον νέο πρόεδρο στα πρώτα του βήματα. Είναι φιλικός μαζί του, του δημιουργεί από τα πρώτα λόγια ένα περιβάλλον άνεσης, το ραντεβού τους κρατάει 1 ώρα  που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να τον “ξεπετάξει” σε μια εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση. Τον ενημερώνει για όλα τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας με δημοσιογράφους  μετά τη συνάντηση  ανέφερε ότι αυτή έγινε σε πολύ καλό κλίμα όπως ακριβώς πρέπει να γίνονται οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης  θαμπώνει προς  στιγμή την επικοινωνιακή του άνεση , εμφανίζεται αμήχανος μπροστά στον πρωθυπουργό και στο σύντομο διάλογο που έχουν  μπροστά στις κάμερες στην προσπάθειά του να βρει ένα σημείο ευγενικής αντιπαράθεσης μαζί του και με τις πολιτικές της κυβέρνησης στο θέμα των αποδήμων λέει την φράση “οι απόδημοι δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι”.

Από αυτές τις τρεις και μόνο εικόνες γίνεται κατανοητό τι πρέπει να κρατήσει και τι πρέπει να διορθώσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην από δω και πέρα πορεία του. Ψηφίστηκε με το σύνθημα να τα αλλάξει όλα. Όχι να διαβάζει βαρετές ομιλίες που επαναλαμβάνουν τα προεκλογικά αφηγήματα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία οι πολίτες έδωσαν μόλις 17%.

Όταν ο ίδιος δηλώνει πως έχει την ελευθερία και τη δύναμη  της αλλαγής δεν μπορεί να μην έχει την τόλμη αυτή την ελευθερία της αλλαγής να την επιβάλει και σε όλους δίπλα του σιγά-σιγά.

Εάν από τον ανθρώπινο, φρέσκο και έστω και  με την υπερβολή της εικόνας του lifestyle Στέφανο Κασσελάκη  κάποιοι του επιβάλλουν για λόγους κομματικού  πατριωτισμού και χαμηλών ποσοστό στις δημοσκοπήσεις να γίνει ένα κακέκτυπο κλασικού Συριζαίου το πράγμα δεν θα πάει καλά.

Είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει την ευφυία όλα αυτά να τα γνωρίζει και να τα κατανοεί. Και είναι προφανές ότι η πίεση που υφίσταται το τελευταίο διάστημα παίζει το ρόλο της σε αυτή την μπερδεμένη εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Μόνος του δημιούργησε ένα πολιτικό κεφάλαιο που του έδωσε τη δυνατότητα μέσα σε 30 μέρες να κερδίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το κεφάλαιο αν δουλέψει σοβαρά, και κυρίως πέρα και έξω από τα ξεπερασμένα στερεότυπα του κλασικού ΣυΡιζΑ μπορεί να το αυξήσει.

Αρκεί να μην παγιδευτεί και βυθιστεί για λόγους ισορροπιών σε μια ιστορία που όλοι κατανοούν ότι έχει κάνει τον κύκλο της με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει, αηδιασμένος όπως λένε πολλοί  από την ίντριγκα, τις απειλές και το παρασκήνιο, από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» για τις υποκλοπές: Από τηλέφωνο πολιτικού παγιδεύτηκαν τα κινητά που παρακολουθούσαν

ΤΕΕ: Χαμόγελα και πηγαδάκια στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια – Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης παρόντες

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν – Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους η Γάζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20