search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:19
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν, φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης – Ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας, απώλειες για τους Ισραηλινούς (videos)

03.11.2023 11:43
gaza_polemos_0311_1920-1080_new
credit: AP

Η παράταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή προειδοποίησαν δυτικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό NBC, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται και πάλι στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι στόχος του είναι η αποφυγή της κλιμάκωσης του πολέμου.

«Είμαστε πολύ σαφείς ότι με τις ενέργειες που κάνουμε, είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν φθάνοντας στο Τελ Αβίβ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα πάρει μέρος σε συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρζοκ και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει μία «ανθρωπιστική παύση» των συγκρούσεων για να εκτονωθεί η πίεση στους άμαχους, αλλά αντιτίθεται στην εκεχειρία, ισχυριζόμενος ότι η Χαμάς δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο και το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ωστόσο, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντάνιελ Κούρτζερ, επισήμανε ότι οι μέρες του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία είναι πλέον μετρημένες. Και ο Αμερικανός γερουσιαστής, Κρις Μέρφι εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να επιτύχουν τον στόχο του τερματισμού της απειλής από την Χαμάς.

Κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με το Λίβανο

Η νέα επίσκεψη Μπλίνκεν γίνεται την ώρα που ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει ανηλεώς την Λωρίδα της Γάζας και έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας, ενώ παρατηρείται ανταλλαγή πυκνών πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ.

Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε ότι το βράδυ εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο δεκάδες ρουκέτες με στόχο τον οικισμό των εποίκων Κιριάτ Σμόνα, κοντά στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το περασμένο 24ωρο σκότωσε ομάδα μαχητών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και κατέστρεψε τις θέσεις τους. Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τα πλήγματα που δέχτηκαν νωρίτερα θέσεις του ισραηλινού στρατού από το λιβανικό έδαφος.

Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε 19 θέσεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, το περασμένο 24ωρο, ενώ αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στην Τεχεράνη, ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχίαν δήλωσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά τις εξελίξεις με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Περικύκλωση της πόλης της Γάζας

Η κατάσταση μέσα στη Γάζα είναι δραματική, καθώς το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου έχει ρίξει 25 χιλιάδες τόνους εκρηκτικών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει προπύργιο της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, ενώ από την πλευρά του το ένοπλο σκέλος της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι οι στρατιώτες του θα γυρίσουν πίσω «σε μαύρες σακούλες».

«Η Γάζα θα γίνει η κατάρα της ιστορίας για το Ισραήλ», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ.

Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη επισήμανε ότι «δεν βρίσκεται καθόλου στο τραπέζι η προοπτική μίας εκεχειρίας». Ο ισραηλινός αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι οι στρατιώτες βρίσκονται μέσα στην πόλη της Γάζας και «διείσδυσαν βαθύτερα» σε περιοχές που ελέγχει η Χαμάς.

Στη βόρεια Γάζα στη διάρκεια της νύχτας έγιναν σφοδρές μάχες μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών στρατιωτών.

Με τη διείσδυση των Ισραηλινών στον αστικό ιστό της Γάζας οι απώλειες μεγαλώνουν και ήδη το Ισραήλ μετρά 335 στρατιώτες νεκρούς στη διάρκεια του πολέμου.

Η Χαμάς σε αυτή τη φάση του πολέμου έχει το πλεονέκτημα του ανταρτοπόλεμου, με τους μαχητές της να βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες και να στήνουν ενέδρες στους Ισραηλινούς ανάμεσα στα ερείπια.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι μαχητές της σκότωσαν 4 Ισραηλινούς στρατιώτες στο βορειοδυτικό τμήμα της Μπέιτ Λαχία και ανατίναξαν ένα τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από τον ισραηλινό στρατό, που έκανε λόγο και για δύο σοβαρά τραυματίες στις τάξεις του.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό συγκροτήματος κατοικιών στην Ασκούλα της κεντρικής Γάζας.

Πλήγματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιμονή του Ισραήλ να βομβαρδίζει τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στην Γάζα, την περιοχή της Τζαμπάλια, όπου στη διάρκεια της νύχτας κατεδαφίστηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα μετά από σφοδρά πλήγματα. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι τις δύο μέρες που διαρκεί ο βομβαρδισμός της Τζαμπάλια έχουν σκοτωθεί 195 άμαχοι και υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενοι στα ερείπια.

Η Χαμάς ανακοίνωσε επίσης ότι επτά από τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατά μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Πληροφορία που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Επίθεση δέχτηκε και ο προσφυγικός καταυλισμός Μπουρέιζ, στη Γάζα, με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη εισέβαλαν ισραηλινές δυνάμεις και κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο με μπουλντόζες, ενώ στις μάχες που έγιναν με Παλαιστίνιους μαχητές σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι, ανεβάζοντας στους 8 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Τζενίν.

Σύμφωνα με το ισραηλινό i Channel 12 στις μάχες της Τζενίν σκοτώθηκε ένας ισραηλινός αξιωματικός και 3 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν για Γάζα: «Διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – Το συντομότερο ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Ιταλία: Τρεις νεκροί, έξι αγνοούμενοι από την κακοκαιρία – 40.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα (Photos/videos)

Στην «οθωμανική» Θεσσαλονίκη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:18