search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:57
MENU CLOSE

Bιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2306
02/11/2023
05.11.2023 06:10
Untitled design (95)

Η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία πλέον έχει κατακλύσει την εκδοτική αγορά σε ποσότητα (τίτλων) αλλά και σε ποιότητα (συγγραφής). Πράγματι, κυκλοφορούν αρκετά καλά βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας, που είναι αντάξια και κάποιες φορές καλύτερα από τα αντίστοιχα ξένα. Και επειδή τα κριτήρια είναι πιο ευδιάκριτα και πιο μετρήσιμα όσον αφορά τα αστυνομικά αναγνώσματα, εδώ – κατά την άποψή μου – αναδεικνύεται ένα μεγάλο πρόβλημα προβολής και προώθησης του ελληνικού βιβλίου, για το οποίο θαρρώ ότι ευθύνεται τόσο η (ανύπαρκτη) εθνική πολιτική βιβλίου όσο και οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι.

Ελευθερία Μεταξά

Ίχνος στον καθρέφτη

Μετάφραση: Χριστίνα Τούτουνα

Εκδόσεις: Μίνωας

Σελ.: 624

«Βοήθεια! Με άρπαξε ο Γύπας!». Πώς μπορεί να συνδέεται ένα τέτοιο μήνυμα, γραμμένο πρόχειρα πάνω σε έναν καθρέφτη, με τους καταραμένους ποιητές του 19ου αιώνα; Πώς σχετίζεται με τις απαγωγές και τις δολοφονίες έφηβων κοριτσιών ο φέρελπις συγγραφέας με το παράδοξο όνομα Βοΐων Τουρής; Είναι άραγε αυτός ο ίδιος ο «Γύπας» ή μήπως ο διαβόητος καταζητούμενος αντέγραψε την υπόθεση του βιβλίου του προκειμένου να τον εμπλέξει, για κάποιον άγνωστο λόγο, στα εγκλήματά του;

Σε αυτά τα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν ο συνταξιούχος αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ερευνητής Μάνος Βαρσάμης και η συνεργάτιδά του, η ψυχολόγος Έλσα Γληνού. Πασχίζοντας να ξετυλίξουν το κουβάρι αυτής της τόσο περίπλοκης υπόθεσης, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν παρανοϊκό και αδίστακτο δολοφόνο που, κρυμμένος καλά στο σκοτάδι, σκορπίζει γύρω του τον τρόμο και τον θάνατο με όπλο του το αψέντι, επισφραγίζοντας τη φρίκη με την ευωδιά των τριαντάφυλλων… (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Πάνος Αμυράς

Η Λέσχη του Κακού

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σελ.: 400

Αύγουστος 1939. Η κοσμική Αθήνα έχει μετατραπεί σε κέντρο διεθνούς κατασκοπείας, ενώ οι πολεμικές ιαχές της ναζιστικής Γερμανίας αντηχούν σε όλη την Ευρώπη. Χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός, ο νεαρός αξιωματικός της Αστυνομίας Νίκος Αγραφιώτης αναλαμβάνει την πρώτη του αποστολή. Να εξιχνιάσει τη στυγερή δολοφονία ενός πρωταθλητή πυγμαχίας. Ο Αγραφιώτης θα μπλέξει με τη σκοτεινή πλευρά της πόλης και θα περιηγηθεί στα μεγάλα σαλόνια προκειμένου να εξιχνιάσει το έγκλημα, αλλά θα διαπιστώσει ότι ο κύκλος του αίματος μόλις έχει ξεκινήσει.

Στην έρευνά του σε κακόφημα στέκια και πολυτελείς επαύλεις θα συναντήσει τζογαδόρους, μυστηριώδεις γυναίκες, πράκτορες και ανθρώπους του χρήματος σε μια Ελλάδα που ψάχνει κατεύθυνση μπροστά στη φωτιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μαζί με μία ντίβα της τζαζ θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια και θα έρθει αντιμέτωπος με το τέρας που γιγαντώνεται στα σωθικά της ανθρωπότητας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Γιώργος Αγγελίδης

Σκοτεινή κληρονομιά

Εκδόσεις: Bell

Σελ.: 456

1940. Η ορφανή Άννα αναζητά καταφύγιο σ’ ένα καθολικό μοναστήρι στην άλλη άκρη του νησιού όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Παρά τον αρχικό της δισταγμό, είναι αισιόδοξη πως στα πρόσωπα των μοναχών έχει βρει μια νέα οικογένεια. Σύντομα ανακαλύπτει πως πίσω απ’ τα καλοκάγαθα προσωπεία των κατοίκων του μοναστηριού της Κυράς των Αγγέλων κρύβονται σκοτεινά μυστικά που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη λογική της.

1996. Η Έμμα πασχίζει να τα βγάλει πέρα μεγαλώνοντας μόνη της την κόρη της, βουλιάζοντας στα χρέη και την απελπισία. Όταν πληροφορείται πως ένας άντρας που δεν έχει γνωρίσει ποτέ τής άφησε στη διαθήκη του ένα μοναστήρι σ’ ένα νησί στην άλλη άκρη του κόσμου, πιστεύει ότι είναι το θαύμα που ζητούσε. Φτάνοντας εκεί, ωστόσο, συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι όπως νόμιζε και πως το σκοτάδι καραδοκεί στους διαδρόμους του καταραμένου μοναστηριού απ’ όταν πριν από περίπου μισό αιώνα όλοι του οι κάτοικοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς μέσα σε μια νύχτα.

Σήμερα. Ένα μουμιοποιημένο πτώμα ανακαλύπτεται στη μέση ενός θαμμένου από βάτα πλυσταριού θυμίζοντας έκπτωτο άγγελο, αφυπνίζοντας φρικτές μνήμες απ’ το παρελθόν και κάνοντας τους ντόπιους να ψιθυρίζουν ξανά και ξανά την ίδια φράση: «Η Κυρά των Αγγέλων»!

Τελικά, σε κάποια μέρη το παρελθόν δεν πεθαίνει ποτέ. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Νίκος Φαρούπος

444 π.Χ.

Ο θάνατος της εταίρας Κλεψύδρας

Μια αποστολή του επιθεωρητή Διόνυσου

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελ.: 320

444 π.Χ. O χρυσός αιώνας του Περικλή φτάνει στο αποκορύφωμά του. H πόλη των Αθηνών απολαμβάνει τα αγαθά της ειρήνης και της δημοκρατίας. Καθώς όμως πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το κλεινόν άστυ αναστατώνεται από επιθέσεις αγνώστων. Η πασίγνωστη εταίρα Κλεψύδρα, που διέπρεψε στα νιάτα της ως ερωμένη ένδοξων Αθηναίων, βρίσκεται δολοφονημένη στην αυλή του πολυτελούς πορνείου της. Aκολουθούν επιθέσεις εις βάρος επιφανών αθλητών που θα λάβουν μέρος στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κατάληξη τον βαρύ τραυματισμό τους. Οι Αθηναίοι θορυβούνται και ο Περικλής, για να καταλαγιάσει τον φόβο τους, αναθέτει στον παιδικό του φίλο, τον επιθεωρητή Διονύσιο, πρώην στρατηγό και σημαίνον στέλεχος του δημοκρατικού κόμματος, να λύσει τον γρίφο. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Διαβάστε επίσης:

«Οι άμαχοι του Ελληνικού Εμφυλίου» από τη Γ.Γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Βιβλίο: Λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της φύσης στη λογοτεχνία!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48