search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:19
MENU CLOSE

ΕΡΤ: Φιάσκο με την αποστολή της ΕΡΤ στο Πεκίνο – Έχασαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού

06.11.2023 11:21
ERT

Το 2004 «βγήκε» στους κινηματογράφους η ταινία «The Terminal» που είχε σκηνοθετήσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Τομ Χάνκς. Ο Χάνκς υποδυόταν έναν ανατολικοευρωπαίο τουρίστα ο οποίος βρέθηκε «εγκλωβισμένος» στο Terminal του αεροδρομίου JFK και έπρεπε να μείνει προσωρινά εκεί.

Παρεμφερή συνθήκη βίωσε τριμελές τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ στην προσπάθεια του να καλύψει την- σημαντική- επίσκεψη-  του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Πεκίνο.

Η ΕΡΤ είχε την είδηση. Είχε και- κάποια στιγμή- τηλεοπτικά πλάνα. Ήταν όμως made in China. Απλώς διότι η δημοσιογραφική αποστολή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα βρέθηκε- εξαιτίας φτηνών εισιτηρίων και ελλιπούς οργάνωσης- εγκλωβισμένη, σαν τον Τομ Χάνκς, σε τρία αεροδρόμια και τρείς χώρες..

Το χρονικό του ΕΡΤικού φιάσκου  έχει ως εξής. Πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ήταν γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Η ΕΡΤικη διοίκηση ενέκρινε την κάλυψη της συνάντησης, ως είθισται. Όμως με επιλογή του προέδρου και εκτελούντος  χρέη διευθύνοντος συμβούλου προσωρινά το τελευταίο 18μηνο, Κωνσταντίνου Ζούλα, το τριμελές τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ αποφασίστηκε να πετάξει για Πεκίνο το βράδυ της Τετάρτης, επειδή αξιολογήθηκε ότι δεν χρειαζόταν να είναι πιο νωρίς  στο Πεκίνο αλλά και επειδή τότε υπήρχε οικονομική πτήση (των Turkish Airlines) με  ενδιάμεσο σταθμό (Κωνσταντινούπολη), , τονίζουν κύκλοι του Ραδιομεγάρου με γνώση των τεκταινόμενων.

Η περιπέτεια της δημοσιογράφου που κάνει κυβερνητικό ρεπορτάζ, του εικονολήπτη και του ηχολήπτη μόλις άρχιζε σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο με το οποίο συνεργάζεται η ΕΡΤ είχε εκδώσει εισιτήρια για Αθήνα- Πεκίνο με την πτήση των 21.00 της περασμένης Τετάρτης μέσω Κωνσταντινούπολης, διότι μεταξύ άλλων είχε τα πιο οικονομικά ναύλα, σύμφωνα με τις ΕΡΤικες επιταγές.

Οι τεχνικοί φθάνουν μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης  (1/11) στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να περάσουν τον τηλεοπτικό εξοπλισμό από τελωνείο (χρονοβόρος διαδικασία) και τις αποσκευές τους και να κάνουν check in. Στις 18.00 φθάνει στο αεροδρόμιο και η δημοσιογράφος με ένα σακίδιο πλάτης.

Λίγο πριν την ανακοίνωση για επιβίβαση ενημερώνονται ότι το σύστημα της αεροπορικής εταιρείας παρουσίασε κρίσιμο τεχνικό πρόβλημα. Η πτήση για Κωνσταντινούπολη δεν γίνεται ποτέ.

«Κυνήγι» με το χρόνο

Αρχίζει αγώνας δρόμου κόντρα στο χρόνο με επικοινωνία των μελών της ΕΡΤικης αποστολής με το ταξιδιωτικό πρακτορείο. Τους βρίσκουν πτήση για Πεκίνο αλλά μέσω Καΐρου και Ντουμπάι. Η πτήση για Κάιρο είχε αναχώρηση στις 23.50.

Το τηλεοπτικό συνεργείο φθάνει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου έπειτα από πτήση μιάμισης ώρας. Στο μεταξύ η συνδετική πτήση (για Ντουμπάι) είχε μιάμιση ώρα καθυστέρηση. Οι τρείς εργαζόμενοι της ΕΡΤ αναχωρούν στις 05.00 της Πέμπτης για Ντουμπάι.

Ο χρόνος επιβίβασης στο Ντουμπάι για την πτήση προς Πεκίνο ήταν στις 08.30 της Πέμπτης (ώρα Ντουμπάι). Το συνεργείο αποβιβάζεται στο Terminal του Ντουμπάι στις 08.15. Τα κτίρια αφίξεων- αναχωρήσεων απέχουν μεταξύ τους και από το ένα στο άλλο «χρειάζεσαι ταξί για να πας» περιγράφει με γλαφυρό τρόπο άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει.

Καθώς η πτήση δεν ήταν transit έπρεπε να βγουν (όλες) οι αποσκευές της δημοσιογραφικής αποστολής, να περάσουν από τελωνείο και έλεγχο και να φορτωθούν εκ νέου στην πτήση από Ντουμπάι για Πεκίνο.

Ουδείς σε ΕΡΤ και ταξιδιωτικό πρακτορείο δεν σκέφτηκε να συνεκτιμήσει τις διαφορές ωρών και να καλύψει το ενδεχόμενο τυχόν καθυστερήσεων στις πτήσεις. Αρκεί να εξοικονομηθούν χρήματα από μία διανυκτέρευση και εισιτήρια.

Υπάρχει και μια (μικρή) λεπτομέρεια. Ουδείς είχε μεριμνήσει ώστε αυτοί οι τρεις άνθρωποι να έχουν τις απαραίτητες βίζες εισόδου στις ενδιάμεσες πτήσεις, από τη στιμγμή που δεν ήταν transit.

Ακόμα και αν είχαν βίζες, η σχολαστική διαδικασία εισόδου στο Πεκίνο  (αποτύπωμα ίριδας, ψηφιακό αποτύπωμα και από τα δέκα δάχτυλα, άλλα βιομετρικά κλπ) είναι χρονοβόρος.

Ακόμα και όλα πήγαιναν κατ ευχή η δημοσιογραφική αποστολή της ΕΡΤ, λέγεται ότι θα έφθανε στην κινεζική πρωτεύουσα τρείς ώρες αργότερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ  ο πρωθυπουργός είχε φύγει από Ελλάδα, παίρνοντας το κυβερνητικό Εμπραέρ το οποίο απογειώθηκε βράδυ Τετάρτης από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας και πέταξε non-stop στο Πεκίνο. Με το Εμπραέρ πέταξε και εικονολήπτης από το Μαξίμου. Αλλά στο Πεκίνο βρέθηκε θετικός στον κορονοϊο, αναφέρουν κύκλοι περι την ΕΡΤ, και τέθηκε σε καραντίνα.

Η ΕΡΤ στο μεσοδιάστημα «κάλυψε» μεν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα δελτία ειδήσεων αλλά με φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη και «κάρτα». Χωρίς δηλαδή πρωτογενές περιεχόμενο.

Τα πρώτα πλάνα από τις επαφές στο Πεκίνο βγήκαν στον αέρα της ΕΡΤ στις 17.50 της Παρασκευής και αυτά από ειδησεογραφικό οργανισμό της Κίνας. Τα οποία έπρεπε να γίνουν συμβατά με τα ευρωπαϊκά τεχνικά πρότυπα για να μπορούν να προβληθούν.

Μέσα σε όλα αυτά, όπως υποστηρίζεται, δεν είχαν πλάνα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Πεκίνο ούτε τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία περίμεναν να πάρουν πλάνα μέσω pull (διαμοιρασμός εικόνας).

Η επίσκεψη- αστραπή του Μητσοτάκη στο Πεκίνο είχε τελειώσει αλλά το τριμελές συνεργείο της ΕΡΤ ήταν ακόμη εγκλωβισμένο στο Ντουμπάι.

Η δημοσιογραφική αποστολή της ΕΡΤ επέστρεψε ξημερώματα Παρασκευής στην Αθήνα από Ντουμπάι, μέσω Καΐρου χωρίς αποσκευές και τεχνικό εξοπλισμό. Πέρασε εν ολίγοις μια περιπέτεια περίπου 30 ωρών σε τρία αεροδρόμια και τρείς χώρες και εν τέλει τα φθηνά εισιτήρια κόστισαν πολύ περισσότερο στην ΕΡΤ και όχι μόνον από οικονομικής πλευράς.

Κύκλοι περι την ΕΡΤ που είναι σε θέση να γνωρίζουν ισχυρίζονται ότι το φιάσκο συνέβη εξαιτίας του συγκεντρωτισμού του επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ο οποίος ελέγχει όλες τις δημοσιογραφικές αποστολές, τις συνθέσεις συνεργείων  και αποφασίζει αν θα υπάρχει υπεύθυνος παραγωγής, ηχολήπτης, οδηγός, ηλεκτρολόγος κλπ.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Μουτσινάς: Επιστρέφει το «Καλό μεσημεράκι»;

Τσουρός κατά Κανάκη: «Βγαίνει πάντα ως “Πάπας” και λέει τι πρέπει να γίνει» (Video)

Νίκος Μάνεσης: Νέο ξέσπασμα για τα νούμερα τηλεθέασης – «Για να έχω τηλεθεατές πρέπει να ασχολούμαι με τον Κοκλώνη ή με την Πέππα το γουρουνάκι»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 18:19