search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:47
MENU CLOSE

Προδημοσίευση Soloύp: «Νίκος Καζαντζάκης: ZORΜΠΑΣ- Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη»

07.11.2023 06:15
zormbas2

«Τι να ‘ναι αυτή η λύσσα, αφεντικό, να χιμάς να δαγκάνεις έναν άλλον άνθρωπο που δεν σου ‘καμε τίποτα… Και να φωνάζεις τον θεό να κατέβει να σε βοηθήσει…Πάει να πει, να κόβει κι ο θεός μύτες κι αυτιά και ν’ ανοίγει κοιλιές;»

Σήμερα το «Π» έχει την χαρά να προδημοσιεύει το κεφάλαιο «Θεριό ανήμερο» από το graphic novel “ZORΜΠΑΣ- Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη».

Ο τόσο επίκαιρος, ακόμα και σήμερα, λόγος του Νίκου Καζαντζάκη για τον πόλεμο την μισαλλοδοξία και τον θρησκευτικό φανατισμό, ζωντανεύει με τα σκίτσα του Soloύp στο νέο του graphic novel του Soloup.

Ευχαριστούμε θερμά τις εκδόσεις «ΔΙΟΠΤΡΑ» γι’ αυτήν την ευγενική παραχώρηση.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Πώς ν’ αναμετρηθείς με αυτόν τον Δράκο;» γράφει ο Καζαντζάκης για τον Ζορμπά.

Πώς ν’ αναμετρηθείς με δυο δράκους σήμερα, με τον Νίκο Καζαντζάκη και με τον Ζορμπά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα των κόμικς για ν’ αποδώσεις εκ νέου το εμβληματικό και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά;

Έχοντας επιπλέον ν’ αντιπαλέψεις τον μύθο και την κυρίαρχη εικόνα του χαρακτήρα, όπως ενσαρκώθηκε από τον Άντονι Κουίν στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Zorba the Greek;

Ζωή, έρωτας, Θεός, θάνατος αλλά και Διόνυσος, Βούδας, Νίτσε, Μπερξόν, Σαίξπηρ, Δάντης, Ροντέν…

Ο Soloύp στο graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ δεν κάνει μια απλή μεταφορά αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος.

Επεμβαίνει στη ροή, αναδιατάσσει τις εμβόλιμες ιστορίες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφύγει τα ισχυρά στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά.

Ακολουθώντας έτσι το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ GRAPHIC NOVEL ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του  Graphic Novel Ζορμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη από τον Soloύp (Αντώνη Νικολόπουλο) τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα).

Για τη μεταφορά του λογοτεχνικού ήρωα του Ν. Καζαντζάκη θα μιλήσουν:

Αντώνης Νικολόπουλος (Soloύp), σκιτσογράφος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Θανάσης Αγάθος, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα δραματοποιηθούν από τον ηθοποιό Μανώλη Μαυροματάκη.

Συντονισμός συζήτησης: Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος, επικεφαλής του πολιτιστικού τομέα του Αθήνα 9,84.

Το βιβλίο θα προλογίσει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, εκδότης της Διόπτρα.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τους καταξιωμένους σολίστες Στάθη Καραπάνο (φλάουτο), Αχιλλέα Γουάστωρ (πιάνο) και Ιάσονα Γουάστωρ (κρουστά)  που θα ερμηνεύσουν  τη «Σουίτα του Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη και το «Time lapse» του Αχιλλέα Γουάστωρ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 17:46