search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 03:49
MENU CLOSE

Χρυσοχοΐδης για τις ελλείψεις φαρμάκων: «Τον Δεκέμβριο ο πολίτης θα μπορεί να τα βρει μέσα από το app στο κινητό του»

09.11.2023 11:04
mixalis-xrysochoidis

Τον επόμενο μήνα, οι πολίτες, θα μπορούν μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή -application (app) που θα «κατεβάσουν» στο κινητό τους, να εντοπίζουν τα φαρμακεία που έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται και είναι σε έλλειψη. Ήδη οι διαδικασίες για την υλοποίηση του app βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη Survivorship Clinic του Αττικού Νοσοκομείου: «Πιστεύω μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει αυτή η εφαρμογή που ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κατεβάσει στο κινητό του, ώστε να ξέρει αν υπάρχει το φάρμακό του και που θα το βρει. Έχουμε ήδη ψηφίσει τη σχετική διάταξη και είναι όλα έτοιμα να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον υπουργό αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί έχουμε εγχώρια παραγωγή φαρμάκων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις και οι πολίτες ταλαιπωρούνται: « Στις ελλείψεις είμαστε σχετικά καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ο ΕΟΦ έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές με απόφασή του και κατόπιν δικής μου παραίνεσης. Συνεπώς ήδη συσσωρεύουμε πολύτιμα και κρίσιμα φάρμακα, έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να τα βρουν στα φαρμακεία. Παρόλα αυτά συνεχίζεται το πρόβλημα των ελλείψεων σε ορισμένα φάρμακα. Είναι λίγα τα φάρμακα που έχουμε ελλείψεις, κυρίως παιδικές αντιβιώσεις»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι είναι παγκόσμιο το πρόβλημα των ελλείψεων καθώς μετά την πανδημία, υπάρχει πρόβλημα στην διεθνή παραγωγή εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης πρώτων υλών:

«Δεν υπάρχουν πρώτες ύλες, η Ευρώπη δεν έχει εργοστάσια. Τα φάρμακα παράγονται στην Ινδία, στην Κίνα, στο Βιετνάμ, σε χώρες της Άπω Ανατολής, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Ευρώπη να πάσχει από φάρμακα. Εμείς βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση από πλευράς ελλείψεων, δηλαδή έχουμε τις λιγότερες ελλείψεις, αλλά έχουμε ελλείψεις».

Όλη η αλυσίδα του φαρμάκου δεν γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πόσα φάρμακα έχουμε

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, σήμερα το υπουργείο Υγείας ο ΕΟΦ και όλη η αλυσίδα που εμπλέκεται στο χώρο του φάρμακου, δεν έχει «εικόνα». Δηλαδή δεν γνωρίζουν πόσα φάρμακα έχουμε, πόσα τελειώνουν και χρειάζονται νέες παραγγελίες και πόσα είναι σε έλλειψη. Ωστόσο αυτή τραγική κατάσταση θα αλλάξει : «Το πρόβλημα είναι η ενημέρωση. Να γνωρίζει δηλαδή το Υπουργείο Υγείας της χώρας και ο ΕΟΦ ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα του φαρμάκου, να έχουν μία ενιαία πληροφορία και γνώση για το φάρμακο. Δηλαδή, οι φαρμακαποθήκες, οι φαρμακοποιοί, η φαρμακοβιομηχανία, οι φαρμακέμποροι, όλοι να ξέρουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και κυρίως που βρισκόμαστε στα κρίσιμα φάρμακα. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους φαρμακέμπορους, από τις φαρμακαποθήκες, ότι τους εμποδίζουμε, γιατί απαγορεύουμε τις εξαγωγές. Όμως δεν το κάνουμε γιατί έχουμε κάτι εναντίον της επιχειρηματικότητας και των ανθρώπων αυτών, αλλά γιατί δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή ακόμα πού ακριβώς βρισκόμαστε.»

Οι ελλείψεις τα γενόσημα και ο ρόλος του γιατρού και του φαρμακοποιού

Συγκεκριμένα για το θέμα των ελλείψεων ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε για ακόμα μια φορά ότι υπάρχουν τα γενόσημα. Για παράδειγμα στις παιδικές αντιβιώσεις που είναι σε έλλειψη, ο γιατρός μπορεί να γράψει γενόσημα και ο φαρμακοποιός να το δίνει στην μητέρα που προκειμένου να μην ψάχνει απεγνωσμένα από φαρμακείο σε φαρμακείο και να ταλαιπωρείται: «Υπάρχουν παιδικές αντιβιώσεις σε έλλειψη, που όμως έχουν γενόσημα. Πρόκειται για το ίδιο φάρμακο ακριβώς και πρέπει και ο γιατρός να το συνταγογραφεί και ο φαρμακοποιός να το δίνει, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουμε. Πάει μία μητέρα και ψάχνει πολλές φορές σε δεκάδες φαρμακεία για να βρει ένα φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να βρει στο φαρμακείο της γειτονιάς της το γενόσημο και να τελειώνει. Αυτά όλα λοιπόν, έρχονται μέσα από ένα σύστημα που προετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή και θα είναι έτοιμο το Δεκέμβριο».

Διαβάστε επίσης:

Θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου… τρώγοντας; 15 πεντανόστιμα σνακ με ελάχιστες θερμίδες!

Survivorship Clinic : Η πρώτη κλινική για τους επιζώντες από τον καρκίνο στη χώρα μας λειτουργεί στο Αττικό Νοσοκομείο

Υγειονομικοί κατά δικαστών του ΣτΕ για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Ζητούν 8,8 εκατ. ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32