search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 15:30
MENU CLOSE

Survivorship Clinic : Η πρώτη κλινική για τους επιζώντες από τον καρκίνο στη χώρα μας λειτουργεί στο Αττικό Νοσοκομείο

09.11.2023 09:46
niki

Χιλιάδες είναι οι ογκολογικοί ασθενείς που κερδίζουν τη μάχη για τη ζωή και επιβιώνουν για πολλά χρόνια μετά από την τραυματική εμπειρία που είχαν με τον καρκίνο. Ωστόσο η ζωή τους δεν είναι ποτέ πια ίδια. Χρειάζονται έναν ειδικό που θα τους διδάξει και θα τους κατευθύνει σ’ ένα νέο τρόπο ζωής, με στόχο την σωματική και ψυχική τους υγείας.

Για όλους αυτούς τους survivor, τους ασθενείς που επιβίωσαν από τον καρκίνο, λειτουργεί, το Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής  (Survivorship Clinic), το πρώτο στην Ελλάδα, που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο  Αττικό.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε η λειτουργία του, προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του σε σχεδόν 40 γυναίκες ηλικίας από 27 έως και 70 ετών, που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού.

Στόχος είναι όλα τα νοσοκομεία και κυρίως τα Ογκολογικά να υιοθετήσουν αυτή την καλή πρακτική και να την εφαρμόσουν καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερους επιβιώσαντες σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι μεγάλη πρόκληση να μπορεί αυτός ο άνθρωπος που νοσεί με καρκίνο να έχει συνεχή και δια βίου παρακολούθηση με ολιστικό τρόπο. Το Ιατρείο αυτό θα συμβάλλει στην ολιστική αποκατάσταση αυτών των ασθενών» είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χθες σε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε το  Ιατρείου Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής από τους υπευθύνους.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη για το υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση είναι προτεραιότητα να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για τον Καρκίνο καθώς και κέντρα αναφοράς για Καρκινοπαθείς στα νοσοκομεία της χώρας. Το σχέδιο αυτό, ήδη το επεξεργάζονται οι συνεργάτες του και σύντομα θα είναι σε θέση να αναφέρει περισσότερα. Παράλληλα δεσμεύθηκε να στηρίξει το έργο τόσο οικονομικά όσο και σε εξοπλισμό, καθώς αποτελεί σημαντική βοήθεια για τον ασθενή με καρκίνο και όχι μόνο.

Η  Survivorship Clinic, δημιουργήθηκε από την Αμάντα Ψυρρή, καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας ΕΚΠΑ, διευθύντρια Β’ Παθολογικής Προπαιδευτικής Κλινικής «ΑΤΤΙΚΟΝ» νοσοκομείο. Τον Νικόλαο Αρκαδόπουλο καθηγητής Χειρουργικής, διευθυντής Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Την Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Lifestyle Medicine & Culinary Coaching, ακαδημαϊκή υπ. Ιατρικής Σχολή Αθηνών και τον Σπύρο Αποστολόπουλο, διοικητή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Τι προσφέρει το Ιατρείο

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας κυρία Ψυρρή «Τα 2/3 των καρκινοπαθών επιζούν για τουλάχιστο 5 έτη μετά τη διάγνωση και πολλοί για δεκαετίες μετά τη θεραπεία. Ο σκοπός αυτού του ιατρείου είναι η δευτερογενής πρόληψη, η συμβουλευτική στον τρόπο ζωής και η μακροχρόνια παρακολούθηση για την ανίχνευση πρώιμων και όψιμων ψυχοκοινωνικών επιπλοκών της νόσου και της θεραπείας».

Σημειώνεται ότι παρόμοια ιατρεία λειτουργούν σε πολλά μεγάλα ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού όπως είπε κ. Αρκαδόπουλος: «Η δημιουργία ενός ιατρείου για την πολύπλευρη, μακροχρόνια υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών (survivorship clinic) καλύπτει μία σημαντική ανάγκη των ασθενών μας και των οικογενειών τους».

Σύμφωνα με την κυρία Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρό Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, που είχε και την ιδέα για την υλοποίηση της κλινικής, πολλοί ασθενείς μετά τον καρκίνο αναπτύσσουν και άλλες ασθένειες (π.χ καρδιαγγειακά προβλήματα, κατάθλιψη κλπ) και χρειάζονται μια συνεχής ιατρική παρακολούθηση και ψυχολογική υποστήριξη.

 Το ιατρείο ουσιαστικά είναι ο πλοηγός σε έναν νέο τρόπο ζωής που στόχο έχει να αγαπήσουν τον εαυτό τους μέσα από σωστές επιλογές που θα τους προσφέρουν μια ποιότητα ζωής ( π.χ μεσογειακή διατροφή, καλής ποιότητας ύπνος, παρέες, γυμναστική).

« Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε αλλά δεν το κάνουμε. Εμείς ενθαρρύνουμε τους επιβιώσαντες  μέσα από επιστημονικές τεχνικές όπως η παρακινητική συνέντευξη να βάζουν στόχους στη ζωή τους και να τους κατακτούν» εξήγησε η κ. Καλαϊτζή: « Για παράδειγμα όλοι ξέρουμε ότι το κάπνισμα δεν ωφελεί. Αντι λοιπόν να τους πούμε να κόψουν –που δεν θα το κάνουν εάν δεν θέλουν- τους λέμε πως φαντάζονται τον εαυτό τους σε πέντε χρόνια από σήμερα. Έτσι τους δίνουμε ένα κίνητρο, τους παρακινούμε, να σκεφτούν να κόψουν π.χ το τσιγάρο, το αλκοόλ, το διαδίκτυο ή άλλους εθισμούς που μπορεί να έχουν και να βγουν έξω να χαρούν τη ζωή».

Από την πλευρά της διοίκησης ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:  « Η δικιά μας ευαισθησία και υποχρέωση είναι να συμπληρώνουμε αυτές τις υπηρεσίες, με όλες τις διοικητικό-οικονομικές υποστηρίξεις και υποδομές για να κάνουμε πιο άρτιο και ολοκληρωμένο το έργο προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας».

Συγκεκριμένα το Ιατρείο μέσα από το εξειδικευμένο προσωπικό του προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες:

• Ψυχολογική υποστήριξη και αντίστοιχα παραπομπή σε Ψυχιάτρους όταν χρειάζεται.

• Εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης stress – ασκήσεις αναπνοών – mindfulness κ.α..
• Συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης. 

• Εκπαίδευση στη μεσογειακή διατροφή.
• Εκπαίδευση στην υγιεινή του ύπνου.
• Παραπομπή σε αντίστοιχα Ιατρεία για διακοπή αλκοόλ – καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων.

Το Ιατρείο Υποστήριξης του Τρόπου Ζωής για ασθενείς με καρκίνο 

λειτουργεί προς το παρόν κάθε Δευτέρα στα Εξωτερικά Ιατρεία της Β´ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο. Οι  ασθενείς μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους στο τηλέφωνο 1535 είτε μέσω της Β’ΠΠΚ κλινικής.

Διαβάστε επίσης:

Εγκαινιάστηκε η πρώτη Μονάδα Φροντίδας για τα κακοποιημένα παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα

Το αντικαρκινικό λαχανικό που «θωρακίζει» την υγεία

Ολέθριες οι συνέπειες από την απουσία Εθνικών Μητρώων Καρκίνου στην Ελλάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 15:29