search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:27
MENU CLOSE

Γάζα: Μάχες στους δρόμους και στις σήραγγες με τη Χαμάς – Εκτοπισμένοι συρρέουν στα νοσοκομεία

09.11.2023 16:01
gaza paris

Οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούονται με τους μαχητές της Χαμάς ανάμεσα σε ερειπωμένα κτίρια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας την Πέμπτη, πλησιάζοντας πιο κοντά σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, τη στιιγμή που η κατάσταση των αμάχων στην πολιορκημένη παλαιστινιακή επικράτεια επιδεινώνεται.

Χιλιάδες ακόμη Παλαιστίνιοι τράπηκαν σε φυγή από τον εμπόλεμο βορρά προς τον νότο κατά μήκος ενός επικίνδυνου μονοπατιού της πρώτης γραμμής, αφού το Ισραήλ τους είπε να φύγουν.

Ωστόσο, πολλοί μένουν στο βορρά, στοιβαγμένοι στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και στο νοσοκομείο Αλ Κουντς, καθώς οι επίγειες μάχες μαίνονται γύρω τους και περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εξαπολύουν επιθέσεις.

Το Ισραήλ επιμένει στον ισχυρισμό ότι η Χαμάς διαθέτει κέντρα διοίκησης ενσωματωμένα στα νοσοκομεία.

Στο Παρίσι, αξιωματούχοι από περίπου 80 χώρες και οργανώσεις πραγματοποιούν συνάντηση για να συντονίσουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους τραυματισμένους αμάχους ώστε να ξεφύγουν από την πολιορκία, που βρίσκεται τώρα στον δεύτερο μήνα της.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε λεπτό περισσότερο», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ «συλλογική τιμωρία».

«Χωρίς κατάπαυση του πυρός, άρση της πολιορκίας και αδιάκριτους βομβαρδισμούς και πολέμους, η αιμορραγία ανθρώπινων ζωών θα συνεχιστεί».

Οι εκκλήσεις του είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τα Ηνωμένα Έθνη και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, αν και το Ισραήλ και ο κύριος υποστηρικτής του, οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν την πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα ως απάντηση σε μια διασυνοριακή επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν περίπου 240 ομήρους.

Ήταν η χειρότερη ημέρα αιματοχυσίας στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ και προκάλεσε τη διεθνή καταδίκη της Χαμάς και την υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Όμως τα αντίποινα του Ισραήλ στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία καθώς εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 20 τραυματίες σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν

Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 20 τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη και προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Τζενίν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Τουλάχιστον 176 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 10.569 κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν από την Τετάρτη, περίπου το 40% εκ των οποίων παιδιά, σε αεροπορικές επιδρομές και μάχες, ενώ οι βασικές προμήθειες εξαντλούνται και οι περιοχές καταστρέφονται από τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Κάτοικοι στην πόλη της Γάζας είπαν ότι ισραηλινά τανκς ήταν σταθμευμένα γύρω από την περιοχή. Και οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι προκάλεσαν βαριές απώλειες η μία στην άλλη σε έντονες οδομαχίες.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να εξαφανίσει τη Χαμάς, λέει ότι 33 από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη χερσαία επιχείρησή του καθώς προχωρούσαν στην καρδιά της πόλης της Γάζας.

Τα ισραηλινά στρατεύματα κατάφεραν να μπουν σε ένα στρατιωτικό προπύργιο της Χαμάς που ονομάζεται Compound 17 στη Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα μετά από 10 ώρες μάχης με τους μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ πάνω και κάτω από το έδαφος, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός την Τετάρτη.

Ανέφερε ότι τα στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες μαχητές, κατέσχεσαν όπλα, αποκάλυψαν τούνελ και ανακάλυψαν μια τοποθεσία κατασκευής όπλων της Χαμάς σε ένα κτίριο κατοικιών στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν.

Το βίντεο του ισραηλινού στρατού δείχνει στρατιώτες να περπατούν μέσα από ερείπια σε ένα κτίριο όπου ο ένας τοίχος είχε ανατιναχθεί, βρίσκοντας εξοπλισμό κατασκευής όπλων, εγχειρίδια οδηγιών και ένα φρεάτιο.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είπε ότι σκότωσε μεγαλύτερο αριθμό Ισραηλινών στρατιωτών από ό,τι είχε ανακοινώσει ο στρατός και ότι είχε καταστρέψει δεκάδες τανκς, μπουλντόζες και άλλα οχήματα. Δημοσίευσε πλάνα από μαχητές να εκτοξεύουν αντιαρματικές ρουκέτες και να σημειώνουν απευθείας χτυπήματα σε οχήματα.

Χωρίς καταφύγιο

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μέσα στην πόλη της Γάζας παρά τις εντολές του Ισραήλ να εκκενώσουν την περιοχή. Στεγάζονται σε σκηνές στους χώρους του νοσοκομείου και λένε ότι δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, OCHA, ανέφερε ότι το Ισραήλ ζήτησε ξανά από τους κατοίκους του βορρά να κινηθούν προς τα νότια, ανοίγοντας έναν διάδρομο τεσσάρων ωρών για πέμπτη συνεχή ημέρα. Περίπου 50.000 άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή την Τετάρτη, ανέφερε.

Οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί γύρω από τον κεντρικό δρόμο συνεχίστηκαν, είπε η OCHA, θέτοντας σε κίνδυνο τους εκτοπισμένους. Τα πτώματα βρίσκονταν κατά μήκος του δρόμου, ενώ οι περισσότεροι εκτοπισμένοι κινούνταν με τα πόδια καθώς ο ισραηλινός στρατός τους είχε πει να αφήσουν τα οχήματα, ανέφερε.

Τεράστιοι αριθμοί εκτοπισμένων από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας είναι ήδη στριμωγμένοι σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες τοποθεσίες στο νότο.

Οι μάχες κοντά στο Αλ Σίφα θα αποτελούσαν πρόκληση για τις ισραηλινές δυνάμεις, είπε ο Σαλόμ Μπεν Χανάν, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet του Ισραήλ, δεδομένου ότι τα στρατεύματα μπορεί να χρειαστεί να εκκενώσουν τους πολίτες που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις να φύγουν.

«Αυτοί (η Χαμάς) θα πυροβολήσουν εναντίον μας και θα πολεμήσουν μαζί μας από το νοσοκομείο», είπε στο Reuters στην Ιερουσαλήμ. «Θα πληρώσουμε υψηλό τίμημα για αυτό».

Αν και οι μάχες επικεντρώνονται στο βορρά, οι νότιες περιοχές δέχονται επίσης τακτικές επιθέσεις.

Στο Khan Younis, την κύρια νότια πόλη της Γάζας, οι κάτοικοι έσκαβαν μέσα στα ερείπια και τα συντρίμμια ενός κτιρίου που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ελπίζοντας να βρουν επιζώντες, το πρωί της Πέμπτης, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Κατάπαυση του πυρός

Η διάσκεψη στο Παρίσι, στην οποία συμμετέχουν αραβικά έθνη, δυτικές δυνάμεις, μέλη της G20 και ομάδες ΜΚΟ όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ζητά μέτρα για την ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα, αλλά χωρίς μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, οι προσδοκίες είναι χαμηλές.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς άνοιξε τη διάσκεψη, ζήτησε μια ανθρωπιστική παύση.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και χειροτερεύει κάθε μέρα», είπε.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ, του οποίου η Παλαιστινιακή Αρχή έχει περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, αλλά εκδιώχθηκε από τη Γάζα από τη Χαμάς το 2007, ήταν παρών στη διάσκεψη. Το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε.

«Πόσοι Παλαιστίνιοι πρέπει να σκοτωθούν για να σταματήσει ο πόλεμος», ρώτησε ο Σταγιέχ. «Αρκεί να σκοτώσεις 10.000 ανθρώπους σε 30 μέρες;»

Η Παλαιστινιακή Αρχή λέει ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος αυτού που οραματίζεται για ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν σκοπεύουν να καταλάβουν τη Γάζα μετά τον πόλεμο, αλλά δεν έχουν ακόμη διατυπώσει πώς θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια. Το Ισραήλ απέσυρε τις δυνάμεις του από τη Γάζα το 2005.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Συμφωνία Σάντσεθ – Πουτζντεμόν για σχηματισμό κυβέρνησης – Αμνηστία πήραν οι Καταλανοί αυτονομιστές ως αντάλλαγμα

Το νέο ρεκόρ Γκίνες στο σερφ – Πόσο ψηλό ήταν το κύμα που «δάμασε» 31χρονη Αυστραλέζα

Eιρηνικός Ωκεανός: Η στιγμή που ένα νέο νησί γεννιέται από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:26