search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:28
MENU CLOSE

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιταλία – Βρέθηκαν αρχαία νομίσματα στη θάλασσα της Σαρδηνίας (photos/video)

09.11.2023 12:43
sikelia_nomismata_0911_1920-1080_2_new

Στον εντοπισμό ενός τεράστιου θησαυρού με αρχαία νομίσματα οδήγησε η παρατηρητικότητα ενός αυτοδύτη, που κολυμπούσε κοντά στις ακτές της Σαρδηνίας.

Το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ο αυτοδύτης είδε ένα μεταλλικό αντικείμενο στον βυθό, πλησίασε στο σημείο και διαπίστωσε ότι υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες χάλκινα νομίσματα. Αμέσως ειδοποίησε τις αρχές, που έστειλαν ειδικούς δύτες της υπηρεσίας ενάλιας αρχαιολογίας για να προστατεύσουν τον θησαυρό.

Τα νομίσματα που εντοπίστηκαν στον βυθό είναι του πρώτου μισού του 4ου αιώνα. Ο θησαυρός εντοπίστηκε στις βορειοανατολικές ακτές της Σαρδηνίας, κοντά στην κωμόπλη Αρζατσένα.

Η αρχαιολογική υπηρεσία της Ιταλίας δεν έχει ανακοινώσει πόσα νομίσματα έχουν ανασυρθεί ως τώρα από τον βυθό, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι εκτιμάται πως ο θησαυρός αποτελείται από 30 έως 50 χιλιάδες χάλκινα νομίσματα.

«Όλα τα νομίσματα είναι σε άριστη κατάσταση», ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

«Ο θησαυρός που βρέθηκε στα νερά της Αρζατσένα είναι μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις νομισμάτων» τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Λουίτζι Λα Ρόκα, αρχαιολόγος στη Σαρδηνία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα ευρήματα «αποτελούν άλλη μία απόδειξη για τον πλούτο και τη σημασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς που βρίσκεται στους βυθούς των θαλασσών, τις οποίες διέπλεαν οι άνθρωποι μεταφέροντας αγαθά από τα αρχαία χρόνια».

Τα νομίσματα εντοπίζονται σε μία αρκετά μεγάλη περιοχή του αμμώδους βυθού, μεταξύ ενός στρώματος φυκιάδας και της παραλίας. Λαμβάνοντας υπόψη το σημείο και τη μορφολογία του βυθού, όπου εντοπίστηκε ο θησαυρός, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να εντοπιστεί και το ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε τα νομίσματα.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στη Γάζα – Ο χαμηλός πήχης του Φόρουμ του Παρισιού και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τους αιχμαλώτους

Μήπως οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο διαδίκτυο γίνονται όλο και πιο ψεύτικες;

Γάζα: Θα είμαστε εδώ «ως το τέλος» λέει ο ισραηλινός στρατός – Ελέγχει πλέον τη βόρεια Γάζα (Photo/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:27