search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:10
MENU CLOSE

Στο στόχαστρο του Ισραήλ οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

09.11.2023 21:47
press

Ισραηλινός βουλευτής δήλωσε την Πέμπτη ότι οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι της Γάζας που κατέγραψαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θα εξαλειφθούν.

Ο Ντάνι Ντάνον, ο οποίος έχει υπηρετήσει επίσης ως πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, είπε ότι οποιοσδήποτε φωτορεπόρτερ που τράβηξε φωτογραφίες ή βίντεο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, θα προστεθεί στη λίστα εξάλειψης του Ισραήλ, θεωρώντας τους συμμετέχοντες στην επίθεση.

Η απειλή διατυπώθηκε αφότου ένα φιλοϊσραηλινό μέσο έθεσε ερωτήματα σχετικά με την παρουσία των δημοσιογράφων στον φράχτη μεταξύ Ισραήλ και Γάζας αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως να γνώριζαν εκ των προτέρων για τις επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες κατά το πρώτο κύμα επίθεσης. Ισραηλινοί πολιτικοί -όπως ο Μπένι Γκαντς, που υπηρετεί επί του παρόντος στην κυβέρνηση ενότητας του Ισραήλ- πήρε τη σκυτάλη, υπονοώντας πως οι δημοσιογράφοι εμπλέκονται.

Οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν σθεναρά ότι γνώριζαν εκ των προτέρων την επίθεση και είπαν ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί στους οποίους εργάζονται απέρριψαν επίσης τον ισχυρισμό ότι κατά κάποιο τρόπο είχαν προειδοποιηθεί για την επίθεση, αλλά αντέδρασαν διαφορετικά σε σχέση με τους ίδιους τους δημοσιογράφους.

Το Associated Press και το CNN διέκοψαν τη συνεργασία τους με έναν ανεξάρτητο φωτογράφο χωρίς να εξηγήσουν τους λόγους. Οι New York Times, αντίθετα, υπερασπίστηκαν σθεναρά έναν από τους ανεξάρτητους φωτογράφους τους, λέγοντας ότι είχαν διατυπωθεί «ασαφείς ισχυρισμοί» εναντίον του Γιούσεφ Μασούντ και ότι δεν υπήρχαν «αποδείξεις» για τις κατηγορίες.

«Η ανασκόπηση της δουλειάς του δείχνει ότι έκανε ό,τι κάνουν πάντα οι φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια μεγάλων ειδησεογραφικών γεγονότων, καταγράφοντας την τραγωδία καθώς εκτυλίσσονταν», ανέφερε μια δήλωση των New York Times. «Ανησυχούμε σοβαρά ότι οι αστήρικτες κατηγορίες και απειλές προς τους ελεύθερους επαγγελματίες τους θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν την εργασία τους που εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

Διαβάστε επίσης:

«Καμία πιθανότητα» για εκεχειρία: «Πόλεμος μέχρι να απελευθερωθούν» οι όμηροι – Αιχμές Μπάιντεν για Νετανιάχου, ζητεί 3ήμερη παύση πυρός, «όχι» από το Ισραήλ

Πυροβολήθηκε στο πρόσωπο Ισπανός πολιτικός στη Μαδρίτη

Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει την ασφάλεια της Γάζας – Τα σενάρια για το μέλλον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 15:10