search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 14:18
MENU CLOSE

Κέντρο Αριστείας Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων, στο Λαϊκό Νοσοκομείο

10.11.2023 10:14
karkinos_new
Πηγή: Unslpash

Ένα Κέντρο Αριστείας που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους λειτουργεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Πρόκειται για το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο ζωτικής σημασίας, για την εξασφάλιση της βέλτιστης δυνατής φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από αυτό το σπάνιο νόσημα.

«Τα Κέντρα Αριστείας διαθέτουν πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας που κατανοούν εις βάθος την πολυπλοκότητα  των ασθενών με νευροενδοκρινείς όγκους (ΝΕΤs)».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Γρηγόριος Καλτσάς, MD, FRCP (Lon) Καθηγητής Παθολογίας Ενδοκρινολογίας, ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες στην Αθήνα με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νευροενδοκρινών Όγκων στοχεύοντας να αναδείξει την σημασία της ενημέρωσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης της νόσου.

«Τα κέντρα αυτά διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με ΝΕΤs. Η Ελλάδα από το 2017 διαθέτει Κέντρο Αριστείας Νευροενδοκρινών Όγκων που έχει έδρα στο Νοσοκομείο Λαϊκό με την επωνυμία EKPA LAIKO ENETS Centre of Excellence το οποίο αναγνωρίστηκε ως Centre of Excellence (Κέντρο Αριστείας) για τους Νευροενδοκρινείς όγκους του Γαστρεντερικού συστήματος, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νευροενδοκρινικών Όγκων (ENETS) και αργότερα από τις οικείες αρχές και τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Αναφοράς Σπανίων Νοσημάτων – Εuropean Reference Centers (ERN).» ανέφερε ο καθηγητής Γρηγόριος Καλτσάς.

Τι είναι οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι

Σύμφωνα με την  Τσώλη Μαρίνα, Επιμελήτρια Β΄ Ενδοκρινολογίας στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Νευροενδοκρινικών Νεοπλασμάτων Α΄ΠΠΚ, Λαϊκό Νοσοκομείο, οι Νευροενδοκρινείς Όγκοι (NETs) είναι σχετικά ένας σπάνιος τύπος κακοήθων νεοπλασμάτων που προέρχονται από νευροενδοκρινή κύτταρα .

Η συχνότητα ανεύρεσης ΝETs του γαστρεντερικού συστήματος και των πνευμόνων είναι περίπου 5/100.000 ετησίως, αλλά έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια σε αντίθεση με αυτή άλλων κακοηθειών που παραμένει σταθερή.

Η σημαντική αυτή αύξηση στον αριθμό των ΝΕΤs μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις ιατρικές τεχνικές απεικόνισης και διάγνωσης και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να μοιάζουν με αυτά άλλων λιγότερο σοβαρών παθήσεων, γεγονός που μπορεί να συντελέσει στην καθυστέρηση της διάγνωσης με συνέπεια πολλοί ασθενείς να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο νόσου.

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει

Η έγκαιρη διάγνωση, προσφέρει καλύτερη πρόγνωση κι ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών επιλογών, όπως η ριζική  χειρουργική εξαίρεση. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της ιατρικής κοινότητας και κυρίως των γενικών ιατρών και παθολόγων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου.

Σύμφωνα με την Άννα Κουμαριανού Παθολόγο – Ογκoλόγος, MD, PhD, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα, Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γ.Π.Ν.Α. «Αττικόν»: « Η διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους και εξετάσεις ενώ η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο των ΝETs (βαθμός κακοήθειας, έκκριση ορμονών), τη θέση και το μέγεθος του όγκου και εάν ή πού έχει εξαπλωθεί το νευροενδοκρινικό νεόπλασμα.»

Σημειώνεται ότι διαφορετικές θεραπείες ή φάρμακα χρησιμοποιούνται για να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη των ΝΕΤs.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου καρκινοπαθών Φίλων Ιατρών  (ΚΕΦΙ) Ζωή Γραμματόγλου τόνισε την σημασία της ενημέρωσης των ασθενών και αναφέρθηκε στην ειδική ιστοσελίδα BEELIEVE όπου οι ασθενείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με τη νόσο ΝΕΤs και συμβουλές για τη διαχείρισή της.

Διαβάστε επίσης:

Γεγονός η πρώτη ολική μεταμόσχευση ματιού και προσώπου σε ασθενή

Κορωνοϊός: 57 θάνατοι και 41 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Κόντρα Πολάκη-Καρποδίνη: «Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει εξετάσεις σε έγκυο …άνδρα» – «Δολίως επιλέγει την παραπληροφόρηση και συκοφάντηση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 14:17