search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:40
MENU CLOSE

Γεγονός η πρώτη ολική μεταμόσχευση ματιού και προσώπου σε ασθενή

09.11.2023 20:41
mati_james
AP

Μια χειρουργική ομάδα στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού και μέρος του προσώπου σε άνθρωπο εν ζωή.

Ο λήπτης του μοσχεύματος είναι ένας 46χρονος βετεράνος του στρατού από το Αρκάνσας, ο Aaron James, ο οποίος επέζησε από ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με τη New York Post.

Ένα ατύχημα στη δουλειά του οδήγησε στην απώλεια του αριστερού του ματιού και μέρους του προσώπου του. Παρόλα αυτά οι γιατροί κατάφεραν κάτι αξιοσημείωτο για τα ιατρικά δεδομένα.

Το φρικτό ατύχημα

Πριν από δύο χρόνια ο Τζέιμς, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, δέχτηκε ένα θανατηφόρο σοκ 7.200 βολτ καθώς το πρόσωπό του άγγιξε κατά λάθος ένα ηλεκτρικό καλώδιο. Ως συνέπεια υπέστη τεράστιους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του αριστερού του ματιού, του κυρίαρχου αριστερού του βραχίονα πάνω από τον αγκώνα, ολόκληρη τη μύτη και τα χείλη του, τα μπροστινά του δόντια, την περιοχή του αριστερού μάγουλου και το πηγούνι του μέχρι το κόκκαλο.

Πάνω από 140 χειρούργοι συνεργάστηκαν για την επέμβαση

Ο Aaron καταχωρήθηκε ως πιθανός λήπτης τον Φεβρουάριο του 2023. Η ευκαιρία να πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση ολόκληρου του ματιού και μέρους του προσώπου ήρθε μόλις λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο.

Μια ομάδα περισσότερων από 140 χειρουργών στο NYU Langone Health ολοκλήρωσε τη διαδικασία μεταμόσχευσης του Aaron, η οποία διήρκεσε περίπου 21 ώρες. Η επέμβαση, σύμφωνα με το CNN, περιελάμβανε τη μεταμόσχευση ολόκληρου του αριστερού ματιού και τμημάτων του προσώπου από έναν μόνο δότη. Ήταν μια ιατρική πρωτοτυπία.

Το μάτι του Aaron παρουσιάζει πλέον «αξιοσημείωτα» σημάδια υγείας, σύμφωνα με την ιατρική του ομάδα. Παρόλο που δεν μπορεί να δει από το μάτι, παραμένει αισιόδοξος ότι η όραση μπορεί να έρθει με τον καιρό – και ότι η πρώτη στο είδος της επέμβασή του μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο της ιατρικής των μεταμοσχεύσεων.

Μετά το ατύχημα, οι συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης απασχόλησαν πολύ τους γιατρούς, και τελικά ζήτησαν από την ομάδα του Τέξας να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οπτικό νεύρο με την ελπίδα μιας πιθανής μεταμόσχευσης οφθαλμού.

Ωστόσο υπήρχε πάντα το ενδεχόμενο το μάτι του δότη να μην αποκαταστήσει την όραση. Για να υπάρξει όραση, θα πρέπει να υπάρξει κάποια επικοινωνία μεταξύ του μεταμοσχευμένου ματιού και του εγκεφάλου.

«Είπα “ακόμη και αν δεν λειτουργήσει, θα έχω ένα μάτι, και θα έχει τουλάχιστον φυσιολογική εμφάνιση, και τότε όλοι σας θα μπορούσατε να μάθετε κάτι από αυτό”», είπε ο Aaron. “Πρέπει να έχεις έναν ασθενή μηδέν”.

Οι ελπίδες για αποκατάσταση της όρασής του

Ήταν μια «ριψοκίνδυνη» επέμβαση για την ιατρική ομάδα, καθώς καμία στον κόσμο δεν είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινου ματιού σε ζωντανό ασθενή.

«Αυτή είναι πραγματικά η μεγαλύτερη ελπίδα μου», δήλωσε ο Aaron. «Αν μπορέσω να δω έξω από αυτό, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά αν θα δώσει το έναυσμα για το επόμενο βήμα στον ιατρικό τομέα, τότε είμαι υπέρ».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 57 θάνατοι και 41 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Κόντρα Πολάκη-Καρποδίνη: «Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει εξετάσεις σε έγκυο …άνδρα» – «Δολίως επιλέγει την παραπληροφόρηση και συκοφάντηση»

Πώς οι τροφικές αλλεργίες συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:40