search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:16
MENU CLOSE

Μητσοτάκης με Χριστοδουλίδη: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων για Κυπριακό, καμία συζήτηση για δύο κράτη

10.11.2023 15:16
mitsotakis xristodoulidis

Τις πάγιες θέσεις της Αθήνας για το Κυπριακό, επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού «αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα. Στόχος είναι πάντα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διότι όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση τόσο θα αυξάνεται η ένταση. Είναι σαφές ότι η θέση περί δύο κρατών είναι μία θέση παντελώς απαράδεκτη για εμάς και προσβλέπουμε στον άμεσο διορισμό νέου Απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

«Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις οι οποίες παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, ρόλο θα πρέπει να έχει -όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές- και η Ευρωπαϊκή Ένωση και με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου. Κοινή μας επιδίωξη είναι και θα είναι, το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια», προσέθεσε για το θέμα.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, με βάση πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας και πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και πιστεύουμε -και χαίρομαι γιατί συμφωνούμε και σε αυτό με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη- ότι η πρόοδος στο πεδίο αυτό θα είναι τελικά προς όφελος και του Κυπριακού».

Στο επίκεντρο οι θαλάσσιοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Σχετικά με τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι «εκφράσαμε και πάλι την έντονη ανησυχία μας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα όμως πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, μετά την πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ μέσα στο έδαφός του. Διαχωρίζουμε ωστόσο -και δεν θα κουραστούμε να το λέμε- την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τη δράση της, από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του».

«Αθήνα και Λευκωσία τάσσονται προφανώς υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους. Αλλά, θεωρούμε προτεραιότητά μας να συνδράμουμε μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας, ώστε να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν αυτούς οι οποίοι έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη: και είναι οι άμαχοι της Γάζας, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Γι’ αυτό και είμαστε παρόντες, συντονίζουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία, είμαστε κράτη με γεωγραφική εγγύτητα στην περιοχή, η Κύπρος ακόμα περισσότερο από την Ελλάδα. Έχουμε διαχρονικές σχέσεις αξιοπιστίας -και η Κύπρος και η Ελλάδα- τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο. Είμαστε συνεπώς και οι δύο, αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή», επισήμανε.

Σχετικά δε, με την πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία θαλασσίων διαδρόμων ανθρωπιστικής υποστήριξης προς τη Γάζα, επανέλαβε «τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συμμετέχουμε εμπράκτως, εφόσον μπορέσουμε και αντιμετωπίσουμε τις αρκετές -η αλήθεια είναι- τεχνικές δυσκολίες που μία τέτοια πρωτοβουλία πάντα δημιουργεί», προσθέτοντας ότι «δεν λησμονούμε ότι η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι μία λύση πολιτική. Μία βιώσιμη λύση δύο κρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Διαφορετικά, η ταραγμένη αυτή ζώνη της Μέσης Ανατολής θα παράγει διαρκώς αίμα και πόνο».

Τέλος, στον τομέα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Είναι απολύτως κρίσιμο για την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου. Είναι ένα έργο το οποίο δεν έχει απλά ενεργειακό, αλλά έχει βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωμα και χαιρόμαστε που και εμείς θα συνδράμουμε πιο ενεργά στην υλοποίησή του, αλλά που και η Κυπριακή Δημοκρατία, σε επίπεδο ανώτατο, θα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια».

Μέρος της λύσης

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «οι σημερινές μας συναντήσεις επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις και την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας σε μία πλειάδα θεμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, απέδειξαν ότι “ο εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο” και υπάρχει πάντα πεδίο ενίσχυσης της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ, όπως διαπιστώσαμε, σε κάποια άλλα θέματα, η εμπειρογνωμοσύνη της μίας χώρας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά την άλλη χώρα. Το παράδειγμα του “112”, του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, είναι μερικοί από τους τομείς, όπως και η ψηφιοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας, είναι τομείς που η εμπειρογνωμοσύνη του ενός μπορεί να βοηθήσει τον άλλον».

Σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι «οι δύο χώρες μας ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες, σε σημαντικές επαφές, προσφέροντας και συγκεκριμένες λύσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης και αντιμετώπιση των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν. Και είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που συζητήσαμε εις βάθος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτού του θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη, για την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει και να συμμετάσχει ενεργά και ουσιαστικά στην προσπάθεια αυτή» και τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά επιχειρούν να είναι μέρος της λύσης.

Τέλος, για το κυπριακό είπε ότι η συζήτηση αναφέρθηκε και στην «μέχρι στιγμής αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην πρόθεση του Γενικού Γραμματέα για τον διορισμό μιας προσωπικότητας για διερεύνηση των προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και τις πρόσφατες εξελίξεις στη “νεκρή ζώνη”, μια υπαναχώρηση που βλέπουμε από τουρκικής πλευράς για υλοποίηση των συμφωνηθέντων», προθέτοντας ότι «συζητήσαμε επίσης τα ελληνοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά. Η οποία πρόοδος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι κάτι που θα βοηθήσει και τις δικές μας προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

Σημείωσε, δε, σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δεκεμβρίου, ότι «αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να επαναληφθεί στην Τουρκία το μήνυμα ότι η προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση -κάτι που και η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουμε πραγματικά, θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία και μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, η όποια πρόοδος εκεί περνά μέσα από την πρόοδο και στα ελληνοτουρκικά και φυσικά στο Κυπριακό».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη βόμβα Κασσελάκη για δημοψήφισμα – Πιθανόν και σήμερα η έξοδος της Ομπρέλας, συσκέψεις από 6+6 και Τάση Τεμπονέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν Σκουρλέτης και Βούτσης-Τι αναφέρουν στις επιστολές τους

Δημοψήφισμα για τη διαγραφή των 4 θα ζητήσει ο Κασσελάκης από την Κεντρική Επιτροπή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:15