search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 21:51
MENU CLOSE

Σάκης Αρναούτογλου: Τι λέει για τα «κόκκινα ξωτικά» που εμφανίστηκαν στον ουρανό του Αιγαίου

13.11.2023 14:48
oyranos-new

Αποκαλούνται «red sprites» ή «κόκκινα ξωτικά» και έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό του Αιγαίου, με κάποιους να τα φωτογραφίζουν από τη… Λειβαδιά.

Ο λόγος για μεγάλες ηλεκτρικές εκκενώσεις που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα σύννεφα, ανάμεσα στα 50-90 χιλιόμετρα από το έδαφος, όπως εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν το 1989 από το πανεπιστήμιο της Minnesota και έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί και βιντεοσκοπηθεί χιλιάδες φορές, από ερασιτέχνες φωτογράφους μέχρι και από τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού» σημειώνει, επισημαίνοντας:

«Η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από αυτή της αστραπής που διαρκεί μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου και έχουν το 1/10 της ταχύτητας του φωτός. Για να καταγραφούν τα κόκκινα ξωτικά πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες»

«Πρέπει να μπορούμε να δούμε καθαρά μία καταιγίδα σε απόσταση 150-500 χιλιόμετρα, με κεραυνούς θετικού φορτίου μεταξύ εδάφους και σύννεφων.

Ο ουρανός πρέπει να είναι σκοτεινός χωρίς φωτορύπανση και ο εξοπλισμός να είναι ευαίσθητος στον κόκκινο φωτισμό» προσθέτει.

Διαβάστε επίσης:

Εύη Βατίδου: Αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους

Καλλιθέα: Πώς σώθηκε η 48χρονη από τα χέρια του 61χρονου κακοποιητή – Το κρίσιμο τηλεφώνημα του πρώην συντρόφου της

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 21:51