search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 23:45
MENU CLOSE

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Με αργούς ρυθμούς φέτος λόγω καλού καιρού και… κακού ξεκινήματος

15.11.2023 17:43
emboliasmos
Eurokinissi

Η κόπωση του πληθυσμού από τους συχνούς εμβολιασμούς έναντι του Covid-19 τα προηγούμενα χρόνια, ο καλός καιρός αλλά και το κακό ξεκίνημα της φετινής αντιγριπικής περιόδου τον περασμένο Οκτώβριο, που προκάλεσε η επίμαχη εγκύκλιος για την υποχρεωτική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου από γιατρό, με την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, είναι οι τρεις αίτιες που μέχρι σήμερα οι πολίτες -στην συντριπτική τους πλειοψηφία- δεν έχουν εμβολιαστεί, για να προστατευτούν από την εποχική γρίπη.

Τα παραπάνω επεσήμανε το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με θέμα «Η Προαγωγή του Αντιγριπικού Εμβολιασμού – Ο σημαντικός ρόλος του φαρμακοποιού». Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού από τους με κεντρικό μήνυμα «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».

«Η νέα διαδικασία για τον απευθείας αντιγριπικό εμβολιασμό ενηλίκων στο φαρμακείο μέσω της ταυτοποίησης με τον αριθμό ΑΜΚΑ, προσφέρει την ευχερή δυνατότητα για την προστασία έναντι της γρίπης σε όποιον πολίτη το επιθυμεί κατά τρόπο απρόσκοπτο και ασφαλή, όποτε αυτός το θελήσει, δωρεάν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς και συνέχισε:

«Αυτό αποδεικνύει και ο μεγάλος ρυθμός αύξησης στις διενέργειες του αντιγριπικού εμβολιασμού οι οποίες καταγράφονται στο εμβολιαστικό μητρώο, από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο ΠΦΣ θεωρεί την εξέλιξη αυτή πολύ σημαντική για τη Δημόσια υγεία στη χώρα μας, που δείχνει να παρακολουθεί και να εναρμονίζεται με τις πολιτικές υγείας, που ακολουθούνται και εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την αξιοποίηση των φαρμακείων και τον αναβαθμισμένο ρόλο του φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί συνολικά 1.500.000 εμβολιασμοί και από αυτούς στα φαρμακεία έχουν διενεργηθεί 1.350.000. Γενικά στα φαρμακεία από 2 έως 13 Νοεμβρίου διενεργήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή 423.000 εμβολιασμοί και με συνταγή 307.000. Για το μήνα Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στο φαρμακείο έφτασαν τις 620.000.

«Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η τεράστια εμπιστοσύνη του Έλληνα Πολίτη στο Ελληνικό φαρμακείο και στον Έλληνα Φαρμακοποιό. Ο χώρος του φαρμακείου μετεξελίσσεται σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακολογίας, επισήμανε ότι:

«Στην πλειοψηφία των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, οι φαρμακοποιοί πέραν της χορήγησης φαρμάκων παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και συμμετέχουν στην διαχείριση ασθενειών, στη συμμόρφωση στη φαρμακοθεραπεία, παίζουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε δράσεις διακοπής του καπνίσματος, ελέγχου του σωματικού βάρους και συμμετέχουν σε καμπάνιες εμβολιασμού. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή – απειλητική για τη ζωή – νόσηση.

Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3 με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Έχει παρατηρηθεί ότι χώρες στις οποίες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν ενεργά στην εμβολιαστική εκστρατεία εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».

Από την πλευρά του ο Δρ. Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας κ Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας, πρόσθεσε ότι:

«Τα εμβόλια είναι σπουδαία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τα οποία προστατεύουν τους πολίτες και συμβάλλουν στην δημόσια υγεία. Τα εμβόλια εναντίον του ιού της γρίπης θα πρέπει να τα εμπιστευόμαστε και να τα χρησιμοποιούμε, με βάση τις οδηγίες που κάθε χρόνο επικαιροποιούνται, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. Όλα τα εμβόλια εναντίον των στελεχών της εποχικής γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.».

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ επισημαίνουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 15 ημέρες για την ανοσοποίηση του οργασμού μετά το αντιγριπικό εμβόλιο, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα οι εμβολιασμοί πριν τα πρώτα κρούσματα της γρίπης που συνήθως εμφανίζονται τέλος Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου στην χώρα μας.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη: Πώς επηρεάζει την καρδιά η ψωρίαση – Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Άνοια: 4 σημάδια στο περπάτημα που «προδίδουν» τη διαταραχή

Νοσοκομείο Νίκαιας: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις ελλείψεις στον εισαγγελέα – «Δεν έχουμε ακτινολόγους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 23:38