search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:57
MENU CLOSE

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η ουσία στο αίμα που «μαρτυρά» την εξέλιξη της νόσου

15.11.2023 09:11
aima-eksetasi-new

Μία ουσία στο αίμα μπορεί να προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια εάν θα επιδεινωθούν τα συμπτώματα που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) εντός της επόμενης διετίας.

Την σχετική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Η ανακάλυψή τους ίσως επιλύσει έναν μεγάλο σκόπελο στην αντιμετώπιση της νόσου: το να γνωρίζουν οι γιατροί πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί.

Η νέα ερευνητική (πειραματική) εξέταση βασίζεται στην ουσία Nfl – έναν βιοδείκτη που είναι ενδεικτικός για τις βλάβες που υφίστανται τα νεύρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν αυξάνεται, υποδηλώνει ότι επίκειται επιδείνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η επιδείνωση αυτή συμβαίνει νωρίτερα ή αργότερα, αναλόγως με το αν οι ασθενείς έχουν εξάρσεις της νόσου τους ή όχι.

Το εύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ιατρούς και τους ασθενείς στην καλύτερη προσαρμογή του θεραπευτικού πλάνου, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ahmed Abdelhak, διδάσκων Νευρολογίας στο UCSF.

«Η αύξηση της NfL παρατηρείται έως και δύο χρόνια πριν γίνει εμφανής η επιδείνωση των συμπτωμάτων. Επομένως παρέχει ένα χρονικό περιθώριο να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να προλάβουν την επιδείνωση», εξήγησε.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Neurology. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 1.899 πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση. Η μέση ηλικία τους ήταν 41,6 ετών. Το 67% ήταν γυναίκες.

Το επίπεδο της αναπηρίας που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση τυπικά αξιολογείται με μία ειδική κλίμακα. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν νόσο που έχει εξάρσεις και υφέσεις. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κλίμακα για να αξιολογήσουν πόσο γρήγορα εξελίσσονταν τα συμπτώματα των ασθενών τους.

Η μελέτη διήρκησε μία δεκαετία. Από τους συμμετέχοντες, οι 570 είχαν σταθερή επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, ανεξαρτήτως εξάρσεων.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν συστηματικά σε εξετάσεις για την Nfl τους συμμετέχοντες. Όπως διαπίστωσαν, η αύξηση των επιπέδων της σχετιζόταν:

  • Με 91% περισσότερες πιθανότητες επιδείνωσης, με έξαρση που εκδηλωνόταν σχεδόν 1 χρόνο αργότερα.
  • Με 49% περισσότερες πιθανότητες επιδείνωσης χωρίς εξάρσεις, σχεδόν 2 χρόνια αργότερα.

«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι είναι αργή διαδικασία ο θάνατος των νευρικών κυττάρων, που χαρακτηρίζει την πολλαπλή σκλήρυνση», είπε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ari Green, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης του UCSF. «Επομένως υπάρχει περιθώριο να γίνουν παρεμβάσεις που θα προστατεύσουν τα νευρικά κύτταρα, με την ελπίδα να σταματήσει η επιδείνωση».

Πηγή: iatropedia

Photo by Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Ιός Κοξάκι: «Χτυπά» πιο συχνά τα παιδιά κάτω των 5 ετών – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος στον ΙΦΕΤ η Ελευθερία Τοκατλίδη

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Οι 4 στόχοι μας για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΟΦ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:48