search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:41
MENU CLOSE

Μαρινάκης για Πολυτεχνείο: Δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο, είναι ένας ιστορικός αγώνας για τη Δημοκρατία

16.11.2023 15:42
POLUTEXNEIO_50_XRONIA
Eurokinissi

Με αφορμή την επερχόμενη κορύφωση των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το αν η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις αυτές.

Και, εκεί, στη διάρκεια του μπρίφινγκ, ο Παύλος Μαρινάκης προτίμησε να απαντήσει με… δημιουργική ασάφεια, λέγοντας ότι «εμείς τιμούμε τους αγώνες για τη δημοκρατία, τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, χωρίς να θεωρούμε ότι πρέπει να δίνεται κομματική απόχρωση ή να γίνεται αφορμή για διαφωνίες. Τιμούμε την ιστορία, τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν ώστε να έχουμε μια εδραιωμένη δημοκρατία, με ισχυρούς θεσμούς, που όλοι μπορούμε να λέμε την άποψή μας, μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά μπορούμε όλοι μαζί στα μεγάλα, τα βασικά, να πηγαίνουμε παρακάτω».

«Ο καθένας έχει, προφανώς, το δικαίωμα να συμμετέχει με όποιο τρόπο θέλει. Εμείς τιμούμε τις επετείους αυτές με το να σεβόμαστε τους αγωνιστές για τη δημοκρατία, και ο καθένας, προφανώς, επιλέγει το δικό του τρόπο», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «κάποιοι, κάθε χρόνο προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, κι όχι μόνο, για να παραστήσουν δήθεν περισσότερο τους αγωνιστές, να κάνουν επεισόδια ή να προσπαθήσουν να κομματικοποιήσουν ή να χρησιμοποιήσουν την επέτειο αυτή για πολιτικές συγκρούσεις. Εμείς προτιμάμε να τιμούμε το Πολυτεχνείο στην πράξη με την καθημερινή μας παρουσία και με ουσιαστικό σεβασμό σε όλα όσα έγιναν στο παρελθόν για να έχουμε σήμερα μια εδραιωμένη δημοκρατία».

Σε δεύτερη ερώτηση σχετικά με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης στις επετειακές εκδηλώσεις και αν θα καταθέσει στεφάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Π. Μαρινάκης αρκέστηκε να πει ότι «θα υπάρχουν σχετικές ενημερώσεις για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός τιμά το Πολυτεχνείο και νομίζω ότι αυτό δεν αμφισβητείται και ούτε έχει αμφισβητηθεί ποτέ. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις», ενώ καταδίκασε την επίθεση με καφέδες που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν πήγε νωρίτερα την Πέμπτη στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων για να καταθέσει στεφάνι.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρέπει «να καταλάβουν όλα τα πολιτικά κόμματα πως αυτοί οι οποίοι εργαλειοποιούν πανεπιστημιακούς χώρους, ιστορικές επετείους, δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογούνται πολιτικά. Όλοι αυτοί οι οποίοι νομίζουν ότι τους ανήκουν τα πανεπιστήμια, νομίζουν ότι τους ανήκουν περιοχές της Αθήνας και παρανομούν, πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχουν ούτε νόμιμες καταλήψεις, ούτε είναι ακτιβισμοί, δεν υπάρχουν ούτε νομιμοποιημένοι ιδεολογικά επιτρεπτοί τραμπουκισμοί».

Συμπλήρωσε, δε ότι «δεν θέλω να βάλουμε χαρακτηρισμούς και προθέματα στο τι είναι το Πολυτεχνείο, δεν ανήκει σε κανέναν το Πολυτεχνείο, παρά μόνον σε αυτούς που αγωνίστηκαν και κατ’ επέκταση σε όλους τους Έλληνες. Δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο, είναι ένας ιστορικός αγώνας για τη Δημοκρατία. Έτσι, τουλάχιστον, τον εκλαμβάνουμε εμείς».

Διαβάστε επίσης:

Πολυτεχνείο 2023: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστοί δρόμοι

Βουλή – Τέμπη: Την Παρασκευή η συζήτηση των 2 προτάσεων για προανακριτική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ: Μαίνεται ο πόλεμος για το μαξιλάρι των 37 δισ. – Καρφιά Καρτερού για Κασσελάκη, αυτοκριτική Δραγασάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 20:39