search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:36
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Μαίνεται ο πόλεμος για το μαξιλάρι των 37 δισ. – Καρφιά Καρτερού για Κασσελάκη, αυτοκριτική Δραγασάκη

16.11.2023 13:48
karteros_dragasakis

Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος και η διαμάχη που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ για το περίφημο αποθεματικό ή «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα στα κρατικά ταμεία το 2019.

Η κριτική που άσκησε ο Στέφανος Κασσελάκης για το θέμα αυτό, μιλώντας πάντως για «μαξιλάρι Τσακαλώτου» και διαχωρίζοντας τους χειρισμούς του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει πυροδοτήσει άγριες κόντρες, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως να χαμηλώνει το τελευταίο διήμερο τους τόνους, σε μία προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο.

Καρτερός: Ανιστόρητη η αναφορά του στα 37 δισ.

Ωστόσο οι αντιδράσεις συνεχίζονται, με τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Θανάση Καρτερό να παίρνει τη σκυτάλη και να χαρακτηρίζει σε σημερινό του άρθρο στην Αυγή, «ανιστόρητη» την αναφορά Κασσελάκη στα 37.δις.

Σε άλλο σημείο, ο Θ. Καρτερός ασκεί κριτική στον πρόεδρο λέγοντας από ένα σημείο και πέρα δεν μπορεί να επικαλείται για όσα λέει και κάνει τη “βάση” που τον εξέλεξε», ενώ αναφορά κάνει και στο θέμα της «πατριωτικής Αριστεράς» και  της σημαίας.

Επίσης, προκαλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να «ανοίξει τη συζήτηση αν πιστεύει, όπως κάποιοι εκκωφαντικοί υποστηρικτές του ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη γιατί έσωσε τη χώρα, αναλαμβάνοντας το κόστος ακόμα και για δύσκολα μέτρα».

Τέλος, σχολιάζει δηκτικά για το «μαξιλάρι» ότι οι ‘’αξιωματικές κρίσεις, όμως, που φορτώνουν το «μαξιλάρι» σε κάποιους εκ των υστέρων «εχθρούς» (σ.σ. εννοεί τον Τσακαλώτο), πολιτικό κεφάλαιο από τον ίδιο αφαιρούν. ‘’

Όλο το άθρο του Θανάση Καρτερού:

O Κασσελάκης είναι νόμιμος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένος με μια διαδικασία στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό προφανώς θα πρέπει να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσοι και σήμερα υποτίθεται ότι φλερτάρουν με την ιδέα της αποχώρησης. Που θεσμικά δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί και πολιτικά οδηγεί στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αφυδατωμένο κόμμα χωρίς την πολυχρωμία που του προσέδιδε πάντα ζωντάνια και δύναμη. Πράγμα που δεν μπορούν να αναιρέσουν οι γνωστές υπερβολές συχνά στα όρια της αυτοκτονίας που του στοίχισαν πολύ ακριβά.

Αυτό, όμως, δεν αφορά μόνο τους άλλους. Αφορά και τον ίδιο τον πρόεδρο που από ένα σημείο και πέρα δεν μπορεί να επικαλείται για όσα λέει και κάνει τη «βάση» που τον εξέλεξε. Γιατί είναι πλέον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ενός «ανήσυχου» κόμματος. Που δεν αποτελεί άθροισμα μηχανισμών και συμφερόντων ούτε κίντητρο για τα μέλη του είναι τα ρουσφέτια, οι κουμπαριές και η προσπέλαση στην όποια εξουσία. Κατά κανόνα τουλάχιστον. Είναι γυναίκες και άνδρες με ιδιεολογικές αναφορές, αποσκευές ανιδιοτέλειας, άποψη, απαιτήσεις από την ηγεσία.

Ο ρόλος του δεν απαιτεί μόνο άνοιγμα στην κοινωνία, όπως σωστά υποστηρίζει και πράττει. Ένα θέμα είναι σε ποιους, πώς μιλάει αλλά εξίσου σοβαρό είναι και τι λέει. Όταν για παράδειγμα επαναλαμβάνει ότι η δική του Αριστερά είναι πατριτωτική, θα έπρεπε να καταλαβαίνει ότι έτσι αμφισβητεί τον πατριωτισμό που η Αριστερά έχει εξ απαλών ονύχων. Πολύ πριν γεννηθεί αυτός. Και τον έχει αποδείξει με αγώνες κάποτε και με αίμα. Για να μην μιλήσουμε για τη συνεχή αναφορά του στην έπαρση της σημαίας, λες και υπάρχει αριστερός που να μην θεωρεί αυτονόητο τον σεβασμό στη σημαία.

Ανιστόρητη και η αναφορά του στα 37 δισ.. Αν πιστεύει, όπως κάποιοι εκκωφαντικοί υποστηρικτές του ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη γιατί έσωσε τη χώρα, αναλαμβάνοντας το κόστος ακόμα και για δύσκολα μέτρα, ας ανοίξει τη συζήτηση. Οι αξιωματικές κρίσεις, όμως, που φορτώνουν το «μαξιλάρι» σε κάποιους εκ των υστέρων «εχθρούς», πολιτικό κεφάλαιο από τον ίδιο αφαιρούν. Σε μια στιγμή, μάλιστα, που η μετριοπάθεια και η σοβαρότητα είναι κυρίαρχη απαίτηση. Από όλους… του λαού και της τότε κυβέρνησης

Δραγασάκης: Να μην εκτίθεται ο πρόεδρος – Ίσως έγινε λάθος στο ύψος του μαξιλαριού 

Έντονη κριτική και για το ίδιο θέμα είχε ασκήσει και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook καλούσε τον πρόεδρο να διαβάσει πρώτα για «να μην εκτίθεται» και να μην υπονομεύει τη τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-19 υπό την καθοδήγηση & την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο σε παλαιότερη συνέτευξη του ειχε εκφράσει δεύτερες σκέψεις για το ύψος του «μαξιλαριού» όπως επίσης είχε αποκαλύψει ότι και τότε εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε κριτική καθώς ένα μέρος του θα μπορούσε να δοθεί στους πολίτες που υπέφεραν.

Χαρίτσης: Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης

Στήριξη στον Γιάννη Δραγασάκη έδωσε ο στενός συνεργάτης της Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, δηλώνοντας περήφανος για την προσπάθεια του λαού και της τότε κυβέρνησης

«Όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας» έγραψε ο Αλέξης Χαρίτσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ραγκούσης: Πρέπει να δώσει διευκρινίσεις ο Κασσελάκης

«Για να βγούμε από την εσωστρέφεια δεν μπορεί να θέτουμε θέμα μαξιλαριού στα καλά καθούμενα, όπως άνοιξε ο Στέφανος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να διευκρινίσει τη σχετική δήλωσή του.

«Εγώ νομίζω ότι επειδή ήταν μια δήλωση που θα τη βρίσκει συνέχεια μπροστά του ο κ. Κασσελάκης και επειδή αποτελεί τον ακρογωνιαίο, το θεμέλιο λίθο της κυβερνητικής επιτυχίας της διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ που νομίζω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης που θα τη βρίσκει συνέχεια μπροστά του αυτή τη δήλωση πρέπει να την διευκρινίσει και πρέπει να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια», κατέληξε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Θεοχαρόπουλος: Ενισχύει την εσωστρέφεια η δήλωση

Από πλευράς του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε στην ΕΡΤ ως «επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από τα μνημόνια τα 37 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως η επίμαχη δήλωση Κασσελάκη ενισχύει την εσωστρέφεια.

«Υπήρχε κριτική ευρύτερη στην κοινωνία, για τον τρόπο που μαζεύτηκαν αυτά τα 37 δισ. Αυτό όμως είναι ένα το κρατούμενο. Και ένα άλλο είναι ότι πρόκειται για ένα επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα ήταν η έξοδος από τα μνημόνια, που βασίστηκε σε αυτά τα 37 δισ. Ευρώ» τόνισε ο κ, Θεοχαρόπουλος, καταλήγοντας πως «η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τα 37 δισ. αναπαράγει την εσωστρέφεια. Ανοίγει μια συζήτηση στον εσωτερικό τομέα».

Διαβάστε επίσης

Βίτσας: Περιμένουμε η ομάδα Αχτσιόγλου να βγει από την μέγγενη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ – Δεν έχουμε καταλήξει σε όνομα για το νέο κόμμα (video)

Τζουμάκας: Λάθος που αποχώρησε ο Τσίπρας- Τον καλώ να επανεξετάσει τη θέση του (Video)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έκτακτη ενίσχυση τον Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με παιδιά και ΑμεΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48