search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 03:42
MENU CLOSE

Το ρίσκο του Τσίπρα, η δύσκολη αριθμητική μίας διάσπασης, το δίλημμα της Αχτσιόγλου και η εμπλοκή… Μαραντζίδη 

17.11.2023 06:20
tsipras-new

Καλημέρα σας

Αυτό τον καιρό καλύτερα να προβλέψει κανείς σε ποιο καβγά θα μπλέξει ο Κούγιας μέσα στο επόμενο εξάμηνο – όχι, δεν θεωρείται απάντηση «οπουδήποτε του δοθεί η ευκαιρία», χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις – παρά τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το topontiki.gr σας ενημέρωσε χθες πρώτο και με αποκλειστική πληροφορία για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη και την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός για να αποτρέψει περαιτέρω διάσπαση του κόμματος.

Χθες είδε Ηλιόπουλο, Τεμπονέρα, πιθανόν και άλλους, ενώ φέρεται να συνομιλεί με διάφορα στελέχη.

Εν ολίγοις, ο Αλέξης Τσίπρα μπήκε στο «κάδρο». Κι αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο για τον ίδιο.

Αν η πρωτοβουλία του πετύχει και παραμείνει η ομάδα Αχτσιόγλου, τότε θα έχει αποτρέψει ένα μεγάλο ρήγμα, θα επιβεβαιωθεί ο ρόλος του ως εγγυητής της (όποιας) ενότητας και της (όποιας) συνέχειας του κόμματος.

Αν όμως η κίνησή του πέσει στο κενό και επικρατήσει το σαββατοκύριακο στη συνδιάσκεψη των «6+6», όπως λέγεται αυτή τη τάση, η άποψη «φεύγουμε» τότε θα βρεθεί σε δεινή θέση.

Εκτιμώ ότι για να την πάρει την πρωτοβουλία αυτή, λογικά θα είχε και μία εικόνα των διαθέσεων των βασικών παραγόντων, από τους οποίους κρίνεται η έκβαση της κρίσης.

Από την άλλη ήταν επιβεβλημένη μία παρέμβασή του. Τα στελέχη που βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου, είναι «δικά του παιδιά». Άνθρωποι με τους οποίους μεγάλωσε μαζί. Στηρίχθηκε (κακώς ή κακώς, δεν κρίνω), τους έκανε «νοματαίους», ακόμα και μέχρι υπουργούς κατευθείαν από το πουθενά.

Δύσκολο να τους δει να φεύγουν – αντιθέτως τους άλλους της Ομπρέλας μπορεί και να ευχαριστήθηκε που πήγαν σε άλλη… παραλία.

Ακόμα πιο δύσκολο είναι να δει ότι από το κόμμα του θα προκύψουν δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, που θα επιδοθούν σε έναν άγριο εμφύλιο, με θύμα και την κυβερνητική περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Ή και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υποθέτω ότι για να αποφασίσουν να φύγουν οι βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, θα έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα κάνουν κοινοβουλευτική ομάδα – απαιτούνται δέκα γι’ αυτή τη δουλειά.

Διαφορετικά, για να έχουμε μία αίσθηση των πραγμάτων, ανεξάρτητοι βουλευτές δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο ως προς τη δυνατότητα παρέμβασης στη Βουλή.

Λέγεται ότι αυτή την ώρα, ο αριθμός «10» δεν είναι εξασφαλισμένος. Ακόμα κι αν προστεθούν οι δύο της Ομπρέλας – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα.

Βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο κατά του Κασσελάκη στην τελευταία κεντρική επιτροπή δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένοι με την προοπτική της αποχώρησης.

Αλλά υπάρχουν και οι… εφεδρείες. Μπορεί να ενταχθούν σε αυτή τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, βουλευτές που αποχώρησαν ή πρόκειται να αποχωρήσουν από την Πλεύση Ελευθερίας για παράδειγμα.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα εύκολο, μα και τίποτα αδύνατο. Είναι δύσκολη η αριθμητική της διάσπασης…

Απλά, για να παραμείνει τελικά η ομάδα Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη πρέπει να απαντήσει σε δύο κρίσιμα ερωτήματα και να ισχύει μία προϋπόθεση:

Πρώτον, πώς θα ανταπεξέλθουν ψυχολογικά όλα αυτά τα στελέχη, που δεν θέλουν να βλέπουν και δεν αντέχουν να συνυπάρχουν με την ηγετική ομάδα του νέου προέδρου.

Το ψυχικό χάσμα είναι μεγαλύτερο κι απ’ αυτό του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, όταν κάνει σεισμό.

Και δεύτερον, πρέπει να… κατεβάσουν τον κόσμο τους από το «βουνό», στο οποίο τους οδήγησαν με το αντάρτικο στον Κασσελάκη. Μπορεί να κατέβουν, δεν λέω.

Αλλά όταν παίρνεις τα βουνά, τώρα που έχει και κλιματική κρίση και δεν αντέχονται οι καύσωνες στις πεδιάδες, η γοητεία της άρνησης ίσως αποδειχθεί καταλυτική…

Η προϋπόθεση που χρειάζεται να ισχύει είναι να μην τους συμβουλεύει ο Μαραντζίδης… Ο άνθρωπος έχει κάνει κέντρα στις αποτυχίες.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσακαλώτος ως Κρίσνα, η Έφη και οι δελφίνοι Χαρίτσης και Τεμπονέρας και μία προτεραιότητα για τον Κασσελάκη

Η ψυχολογία της Αχτσιόγλου, το street talk του Κασσελάκη, το παράδοξο της εξεταστικής του ΚΚΕ και ο ανταγωνισμός Τσαβδαρίδη – Μαρκόπουλου

Δύο ερμηνείες για το δείπνο Τσίπρα με Γαβριήλ, μια συνεργασία που εξοργίζει το Μαξίμου και η επιθυμία της Έφης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38