search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:44
MENU CLOSE

Γάζα: Διαψεύδει το Ισραήλ το τελεσίγραφο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα – Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή

18.11.2023 11:14
nosokomeia
Φωτογραφία αρχείου

Πανικός επικρατεί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση του κτιρίου μέσα σε διάστημα «μιας ώρας».

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο AFP, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν.

Διαψεύδει το Ισραήλ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός διέψευσε την πληροφορία που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αντ’ αυτού -αναφέρουν πληροφορίες- δέχθηκε το αίτημα του διευθυντή του να εκκενώσουν όσοι ασθενείς μπορούσαν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Σήμερα το πρωί, οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα να επιτραπεί, σε όσους πολίτες της Γάζας το επιθυμούν, να εκκενώσουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου», αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ στην ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε ο στρατός μας την εκκένωση των ασθενών ή του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο και μάλιστα προτείναμε ότι όποτε υπάρχει ανάγκη για συντονισμό εκκένωσης για ιατρικούς λόγους, θα την επιτρέψουμε και θα μεταφέρουμε τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία», προσθέτει το Ισραήλ στην ανακοίνωσή του.

«Ιατρικές ομάδες θα παραμείνουν στο νοσοκομείο προς όφελος των ασθενών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εκκενώσουν. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι IDF συνέχισαν να παρέχουν τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο», επισημαίνει.

Ο δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί άκουσε το μήνυμα στα αραβικά να μεταδίδεται από μεγάφωνα νωρίς σήμερα το πρωί.

Τι δήλωσε ο διευθυντής του Νοσοκομείου

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων πως επικοινώνησε μαζί του ο ισραηλινός στρατός και ζήτησε «την απομάκρυνση των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όλοι αυτοί να πάνε με τα πόδια προς την ακτή» που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο, στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, σε μια ώρα.

Εδώ και μέρες ισραηλινοί στρατιώτες μπαίνουν στις υπηρεσίες του αλ Σίφα για να ανακρίνουν ανθρώπους στο εσωτερικό του, και κάνουν έρευνες “σε κάθε κτίριο”, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στο νοσηλευτικό αυτό συγκρότημα, που είναι το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε ήδη αρνηθεί αυτήν την εβδομάδα προηγούμενη εντολή εκκένωσης που είχε λάβει τηλεφωνικώς, επικαλούμενος κυρίως την περιπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.

Εδώ και μέρες το νοσοκομείο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και οι επικεφαλής υπηρεσιών του αναφέρουν ότι δεκάδες ασθενείς έχουν πεθάνει «επειδή ζωτικής σημασίας ιατρικός εξοπλισμός έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης».

Τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας δεν έχουν πλέον καύσιμα για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριές τους.

Χθες, το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την καθημερινή είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας δύο βυτιοφόρων με καύσιμα.

ΠΟΥ: Το Αλ Σίφα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο

Στο μεταξύ, περίπου 950 άνθρωποι, μεταξύ τους 650 ασθενείς και 300 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)Τέντρος Γκεμπρεγιεσούς, σε μήνυμά του προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Το Αλ Σίφα πρέπει συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο. Σύμφωνα με αναφορές, εκεί εργάζονται έως και 300 ιατρικοί υπάλληλοι και νοσηλεύονται 650 ασθενείς. Ακόμη και αν η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο για στρατιωτικούς σκοπούς, τα νοσοκομεία, και μάλιστα όλες οι ιατρικές εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να παραμένουν ποτέ χωρίς προστασία από το ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: Τελεσίγραφο του Ισραήλ – Διέταξε την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα «σε μία ώρα»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρώσικη επίθεση στο Κίεβο μέσα στη νύχτα – Kατέρριψε 29 από τα 38 drones η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα

Λωρίδα της Γάζας: 26 νεκροί από ισραηλινό χτύπημα κατά τριών κτιρίων με κατοικίες στην Χαν Γιούνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 07:39