search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:56
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη: Ρήγμα στο αντιτορπιλικό «Βέλος» – Τιτάνιες προσπάθειες να μη βυθιστεί

18.11.2023 20:38
BELOS

Ρήγμα στην πρύμνη υπέστη το αντιτορπιλικό «Βέλος» εξαιτίας των μανιασμένων κυμάτων που σφυροκοπούσαν το ιστορικό πλοίο.

Από νωρίς είχε σημάνει συναγερμός στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης όπου είναι αγκυροβολημένο το «Βέλος» – το οποίο λειτουργεί ως πλωτό μουσείο – λόγω της κακοκαιρίας και της θαλασσοταραχής που έπληττε όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Στο σημείο έσπευσε, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ρυμουλκό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο κρατά ακινητοποιημένο το αντιτορπιλικό ενώ τιτάνιες είναι οι προσπάθειες που γίνονται για να μη βυθιστεί.  Οι προσπάθειες του Λιμενικού συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και εκτιμάται ότι θα κρατήσουν όλη τη νύχτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Βέλος» βάλλεται από ισχυρά καιρικά φαινόμενα, καθώς τον περασμένο Μάρτιο σε ανάλογη κακοκαιρία είχε προκληθεί ρηγμάτωση – πάλι – στην πρύμνη του, η οποία πάντως δεν επηρέασε την ευστάθεια και αντοχή του σκάφους.

Σε κάθε περίπτωση το μέγεθος της όποιας ζημιάς προκλήθηκε από τη νέα… περιπέτεια που υφίσταται θα φανεί με το φως της ημέρας.

Έσπασαν τα «κοντέρ» οι άνεμοι

Στο έλεος των θυελλωδών ανέμων βρίσκεται η Θεσσαλονίκη έχοντας προκαλέσει στην πόλη σημαντικά προβλήματα με πτώσεις δέντρων, ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και υποδομές, ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί 150 κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ επενέβη σε 82 περιπτώσεις για κοπές δέντρων και σε 19 για αφαιρέσεις αντικείμενων.

Σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος καταγράφηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα λόγω των πτώσεων δέντρων και κλαδιών που σε κάποιες περιπτώσεις «έκλεισαν» ακόμη και δρόμους.

Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να ξεριζώσουν δέντρο που προσγειώθηκε και λύγισε στέγαστρο σε βενζινάδικο στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Από τον θόρυβο, υπάλληλος του πρατηρίου, που βρισκόταν μέσα σε κουβούκλιο, τρόμαξε με αποτέλεσμα να κινηθεί απότομα και να αισθανθεί έντονο πόνο στον αυχένα.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μετέφερε την υπάλληλο στο νοσοκομείο Παπανικολάου προκειμένου να πραγματοποιήσει απεικονιστικές εξετάσεις.

Το δέντρο που έγειρε λόγω των ισχυρών ανέμων καταπλάκωσε αυτοκίνητο που βρισκόταν εν κινήσει. Το αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε κάτω από το δέντρο ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί ο οδηγός.

Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πρόβλημα και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αφού, μέχρι στιγμής, 4 πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν πραγματοποιήθηκαν – δύο από Αθήνα ακυρώθηκαν κι άλλες δύο (από Μάλτα και Μιλάνο, αντίστοιχα) προσγειώθηκαν σε άλλο αεροδρόμιο.

Μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε περιοχές του δήμου Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, λόγω των πτώσεων δέντρων κι άλλων αντικειμένων. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί τόπου για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ και τις ριπές να φτάνουν κατά διάστημα τα 118 χλμ./ώρα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φωκίων Χωρινό, αισθητή είναι και η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, καθώς ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα, τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, όπως στο Νυμφαίο και το Πισοδέρι Φλώρινας, αλλά και τη Βασιλίτσα Γρεβενών.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε δρομολόγια πλοίων – Ποια παραμένουν δεμένα

Αίγινα: «Επικρατούσαν άνεμοι 8 με 9 μποφόρ στο λιμάνι» – Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Αχαιός»

Θεσσαλονίκη: Έσπασαν τα «κοντέρ» οι άνεμοι – Κύματα σφυροκοπούν το αντιτορπιλικό «Βέλος»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 11:46