search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:30
MENU CLOSE

ΠΟΕΔΗΝ: Αποχωρούν 300 υγειονομικοί το μήνα – Τώρα ξεκινάει η προκήρυξη για προσλήψεις του… 2019

20.11.2023 09:28
ypoyrgeio ygeias new

Περίπου 300 υγειονομικοί αποχωρούν κάθε μήνα, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του
χειμώνα με 3.000 προσωπικό λιγότερο από πέρσι.

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσιων Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει ότι οι ρυθμοί εξέτασης των αιτήσεων από το ΑΣΕΠ δεν επιτρέπουν την κάλυψη των κενών από τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις.

Ενδεικτικό είναι πως προκήρυξη του 2019 τώρα ξεκινά να υλοποιείται, δηλαδή με τέσσερα χρόνια
καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) παρατηρείται ήδη αυξημένη προσέλευση ασθενών: «Η αναλογία νοσηλευόμενων με προσωπικό είναι αντιστρόφως
ανάλογη, καθώς μόνον τον Σεπτέμβριο αποχώρησαν από τα νοσοκομεία περισσότεροι από 400 νοσηλευτές
» τονίζει και συμπληρώνει:

«Τα κενά επιχειρείται να καλυφθούν με νέες προσλήψεις, με το ΑΣΕΠ να ανακοινώνει προσωρινούς πίνακες, αλλά όχι σε όλες τις κατηγορίες νοσηλευτικού προσωπικού της προκήρυξης 7Κ. Πρόκειται για τις προσλήψεις που είχαν ξεκινήσει το 2019!», σχολιάζει.

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει ότι έστω και τώρα, θα μπορούσαν να προσληφθούν οι επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων ως συμβασιούχοι μέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων:

«Κανείς, όμως, δεν αποδέχεται τη πρόσληψη ως συμβασιούχος, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται ήδη» τονίζει.

Μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά το προσωπικό ανακυκλώνεται και φέρνει ως παράδειγμα το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στην Κρήτη:

«Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναμένονται 75 νέες προσλήψεις υπαλλήλων από την προκήρυξη 7Κ. Επικουρικοί που ήδη εργάζονται στο νοσοκομείο είναι μεταξύ των επιτυχόντων και το ισοζύγιο των 75 προσλήψεων με τον αριθμό των αποχωρήσεων αναμένεται να είναι αρνητικό».

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει πως, με τους ρυθμούς που επεξεργάζεται το ΑΣΕΠ τις αιτήσεις των υποψηφίων, οι 6.500 θέσεις που προβλέπονται για το 2024, θα καλυφθούν το 2030!

«Το ίδιο συμβαίνει και με τους γιατρούς. Επικουρικοί γιατροί που ήδη εργάζονται, καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων, φεύγοντας από το ένα νοσοκομείο και πηγαίνοντας σε άλλο. Παραλληλα οι ιδιώτες
γιατροί με μπλοκάκι αρνούνται να δουλέψουν στα νοσοκομεία παρά το ότι οι αμοιβές είναι καλύτερες από τους γιατρούς του ΕΣΥ
» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι ζητάει η ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση, εκδίωξη των εργολάβων, κίνητρα, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και αυξήσεις μισθών:

«Δεν προσελκύονται γιατροί στο σύστημα με 1.850 ευρώ μισθό το μήνα, ούτε νοσηλευτές και διασώστες με 800 ευρώ», σχολιάζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ενδεικτικό είναι ότι από τις 200 προσλήψεις επικουρικών στο ΕΚΑΒ για την Αττική, τελικά ανταποκρίθηκαν λίγο περισσότεροι από 100 διασώστες.

Διαβάστε επίσης

Αντιβιοτικά: 35.000 θάνατοι ετησίως από ανθεκτικά βακτήρια

Κοξάκι: Τι είναι και πώς θα προστατευθείτε

Αυξημένες τρανσαμινάσες: Ποια προβλήματα υγείας μαρτυρούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:29