search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:23
MENU CLOSE

Ομάδα Αχτσιόγλου: Γιατί θέλει να διαθέτει τον κρίσιμο αριθμό των 10 βουλευτών – Τα προνόμια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

21.11.2023 07:45
EFI

Τα κουκιά μετρούν και ξαναμετρούν στην ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου που σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της μετά και την πανελλαδική συνδιάσκεψη των 1.000 και πλέον στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα.

Μπορεί η πλειονότητα των μελών της να τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ωστόσο καθαρή απόφαση δεν ελήφθη με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ότι η νέα κίνηση θα έχει τον μαγικό αριθμό των 10 βουλευτών.

Αυτός είναι ο αριθμός που απαιτείται για να συγκροτηθεί μία νέα κοινοβουλευτική ομάδα, που δεν προέκυψε από τις εκλογές, αλλά από ανεξαρτητοποιημένους βουλευτές.

Υπάρχουν βεβαίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα (της «Ομπρέλας») που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί και περιμένουν την ομάδα Αχτσιόγλου να συνεργαστούν. Αλλά αυτή η ομάδα διαθέτει ή επηρεάζει κατ’ αρχάς έναν κύκλο επτά βουλευτών, χωρίς όμως να είναι όλοι δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν το βήμα της αποχώρησης – μία δύο περιπτώσεις φέρονται να προβληματίζονται έντονα.

Αλλά ακόμα κι αν όλοι τους – και οι 7 δηλαδή- αποχωρήσουν απαιτείται ένας ακόμα, καθώς η συνεργασία με τους δύο της «Ομπρέλας» δεν είναι αρκετή.

Ο στόχος της συγκρότησης κοινοβουλευτικής ομάδας είναι καίριας σημασίας, διότι μόνο έτσι οι βουλευτές αυτοί έχουν προνόμια και δυνατότητες παρέμβασης στη Βουλή ανάλογες των άλλων κομμάτων. Διαφορετικά, ως ανεξάρτητοι «μεμονωμένοι» βουλευτές, με το καθεστώς που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν είναι και τόσο εύκολο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.  

Τι προβλέπεται για τις κοινοβουλευτικές ομάδες  

Μία Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει συγκροτημένη παρουσία και λόγο και δεν θα είναι σκορποχώρι, όπως συμβαίνει με τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από διαφορετικά κόμματα.

Φυσικά, θα έχουν κι όλα τα προνόμια που έχουν όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες:

·      Δικαίωμα παρέμβασης του προέδρου στις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών,

·      Ιδιαίτερο γραφείο στη Βουλή για τον πρόεδρο -φαβορί κατά πολλούς εμφανίζεται ο Αλέξης Χαρίτσης,

·      Γραφεία για τους βουλευτές,

·      Στελέχωση με μετακλητούς υπαλλήλους,

·      Δικαίωμα συμμετοχής στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο, τη Διάσκεψη των Προέδρων, και,

·      Αναλογική συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές .

Προσοχή: Δεν δικαιούνται βέβαια, κρατική χρηματοδότηση την οποία λαμβάνουν τα κόμματα και όχι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Η σειρά των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καθορίζεται από τη δύναμή τους σε αριθμό βουλευτών, σύμφωνα ωστόσο, με τον Κανονισμό μια νεοϊδρυόμενη ομάδα έπεται της ισοδύναμης παλαιότερης. Εν προκειμένω η ομάδα της ‘Εφης Αχτσιόγλου που θα πρέπει να αποκτήσει «όνομα» θα βρεθεί κάτω από αυτή της Νίκης του Δημήτρη Νατσιού που αριθμεί 10 βουλευτές και πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που διαθέτει 6 βουλευτές

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

Οι εξελίξεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι μάλλον θα είναι αναγκαία η συνεργασία της Ομπρέλας με την ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός 10 – αν συμπληρωθεί τελικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 έτεινε χείρα συνεργασίας, η οποία βέβαια δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και κοινή εκλογική πορεία. Άλλωστε κι ο κ. Τσακαλώτος άφησε να εννοηθεί πως προσανατολίζεται περισσότερο στην ίδρυση ενός φορέα. «Θα δούμε μέχρι τις ευρωεκλογές αν είναι forum διαλόγου, εάν θα είναι κάτι περισσότερο από forum και κάτι λιγότερο από κόμμα», ανέφερε, ενώ σε ότι αφορά στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μίλησε για έναν εφικτό στόχο.

«Είναι εφικτός στόχος νομίζω. Μια τέτοια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων: οικονομία, εργασιακά, πολιτισμό, υγεία… Αυτοί οι 10 ή 12 (ενν. βουλευτές) καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με μεγάλη σοβαρότητα», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να προσθέσει ότι «θα υπάρχουν κι εκεί διαφορές, αλλά δεν θα υπάρχει αυτή η τοξικότητα. Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να διαφωνήσουν. Άλλο η διαφωνία και άλλο το τοξικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρχε μετά το 2019, αλλά εντάθηκε τώρα με τις εσωκομματικές εκλογές».

Διαβάστε επίσης:

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κινδύνεψε από ρουκέτες της Χαμάς (Video)

Στέφανος Κασσελάκης: Από την παρουσίαση βιβλίου για το «φαινόμενο Κασσελάκη» σε φιλανθρωπικό γκαλά (Photos)

Πολάκης σε Πλεύρη: «Σιγά μην σε έπαιρνα και τηλέφωνο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:22