search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:51
MENU CLOSE

Coldplay: Πώς η συναυλία τους στη Μαλαισία γίνεται πολιτικό ζήτημα

22.11.2023 14:00
coldplay

Σε πολιτικό ζήτημα έχει αναχθεί η προγραμματισμένη γι απόψε συναυλία του βρετανικού συγκροτήματος Coldplay στην Μαλαισία, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι αν τα μέλη του γκρουπ δείξουν «ανάρμοστη συμπεριφορά» επί σκηνής, η συναυλία θα διακοπεί. Ωστόσο η κυβέρνηση απέρριψε τις εκκλήσεις των συντηρητικών μουσουλμάνων για ακύρωση του σόου…
Οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι, που συσπειρώθηκαν γύρω από το μεγαλύτερο μπλοκ της αντιπολίτευσης, διαμαρτύρονται ότι οι Coldplay έχουν υποστηρίξει την κοινότητα LGBTQ+, και επιπλέον υποστήριξαν ότι η συναυλία δεν πρέπει να γίνει σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Όμως ο υπουργός Επικοινωνίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φαχμί Φαντζίλ απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την πραγματοποίηση της πρώτης, ιστορικής συναυλίας των Coldplay στην Μαλαισία, που θα γίνει σε ένα στάδιο έξω από την Κουάλα Λουμπούρ, όπου αναμένεται ότι θα σπεύσουν 75.000 άνθρωποι.


Ωστόσο προειδοποίησε ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλεψη να «πέσουν οι διακόπτες» σε περίπτωση που χρειαστεί, απάντησε: «Ναι, είναι ένα από τα θέματα που έχουμε συζητήσει με τους διοργανωτές».
Μάλιστα τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός είπε πως η μπάντα υποστηρίζει σταθερά τους Παλαιστίνιους».
Η κυβέρνηση της Μαλαισίας εισήγαγε στο «οπλοστάσιό της» το μέτρο της διακοπής ηλεκτροδότησης σε συναυλίες, μετά την έντονη συζήτηση που ξέσπασε τον Ιούλιο, με αφορμή μια συναυλία του βρετανικού συγκροτήματος The 1975 στην Κουάλα Λουμπούρ. Στη διάρκεια της συναυλίας ο τραγουδιστής του γκρουπ φίλησε στο στόμα έναν από τους μουσικούς, για να διαμαρτυρηθεί για τους αυστηρούς νόμους που ισχύουν στην Μαλαισία κατά των ομοφυλόφιλων. Η κυβέρνηση επενέβη αμέσως, μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες της μουσουλμανικής κοινότητας και ακύρωσε την συνέχεια του τριήμερου μουσικού φεστιβάλ.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός Ανουάρ Ιμπραχίμ έλαβε θέση στο θέμα της συναυλίας των Coldplay, λέγοντας ενώπιον της Βουλής ότι «το συγκρότημα υποστηρίζει την Παλαιστίνη» και προσθέτοντας ότι φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις στην χώρα του ζήτησαν να γίνει η συναυλία.
Αλλά οι συντηρητικοί μουσουλμάνοι δεν αρκέστηκαν σε αυτές τις αιτιάσεις και είπαν ότι από την πλευρά τους πως μπορεί οι Coldplay να υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, αλλά συγχρόνως ενθαρρύνουν και τον ηδονισμό.
«Δεν είναι μόνο θέμα αν υποστηρίζουν το Παλαιστινιακό ζήτημα ή όχι, αλλά το θέμα είναι η κουλτούρα του ηδονισμού που φέρνουν στην κοινότητά μας», ανακοίνωσε το αντιπολιτευόμενο ισλαμικό κόμμα PAS.
Οι διοργανωτές από την πλευρά τους έχουν ζητήσει από όσους θα παρακολουθήσουν την συναυλία να σεβαστούν «την τοπική κουλτούρα και τις ευαισθησίες» και να απέχουν από την επίδειξη συμπεριφορών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση.
Πάντως οι Coldplay προκάλεσαν την οργή των μουσουλμάνων στην προηγούμενη εμφάνισή τους στην Ινδονησία, καθώς θεωρήθηκαν «προπαγανδιστές των LGBTQ+», οι οποίοι με την συμπεριφορά τους προσβάλλουν «την πίστη και την ηθική» του μουσουλμανικού κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

Matt Rife: Η άνοδος και η πτώση ενός stand-up κωμικού (videos)

Παλαιστίνη: Οι όροι της συμφωνίας Χαμάς και Ισραήλ – Για κάθε 10 ομήρους μία επιπλέον μέρα στην 4ήμερη κατάπαυση πυρός (videos)

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την Black Friday; (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:49