search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:50
MENU CLOSE

«Γερμανοί πουλήστε τώρα τα νησιά σας» – Η συμβουλή του Λαφαζάνη για το έλλειμμα 60 δισ. και η συγγνώμη της Bild στην Ελλάδα για το 2010 

29.11.2023 22:32
soimple-merkel-1

Έχει ο καιρός γυρίσματα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής Bild που επιλέγει τον αυτοσαρκασμό για όσα καταλόγιζε στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων με αφορμή τη «μαύρη τρύπα» 60 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Γερμανίας.

Με τίτλο «Οι (πρώην) χρεοκοπημένοι Έλληνες αντεπιτίθενται – Χρεοκοπημένοι Γερμανοί πουλήστε τα νησιά σας», η γερμανική εφημερίδα προσθέτει, μάλιστα, πως «δεν έλειψαν οι καλές συμβουλές από εμάς όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010: ‘Γιατί δεν πουλάτε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες; Μαζί και την Ακρόπολη’ ήταν τότε ο τίτλος της Bild – και το εννοούσαμε σοβαρά!», παραδέχεται.

Φορολόγηση και τρόικα για τη Γερμανία, είπε στη Bild ο Λαφαζάνης

Μάλιστα , η Bild φιλοξενεί δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα, κάποιος που υποτίθεται ότι θα πουλούσε μονάδες παραγωγής ενέργειας και επιχειρήσεις στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους, στην οποία η Αθήνα είχε βυθίσει ολόκληρη την Ευρώπη, παίζει ξανά μπάλα: ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (71), υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος υπό τον ακροαριστερό (σ.σ. ό,τι να ‘ναι) επικεφαλής της κυβέρνησης, Αλέξη Τσίπρα, και τον άγριο υπουργό Οικονομικών του, Γιάνη Βαρουφάκη, το 2015».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως γράφει το iskra.gr, μιλώντας με αρκετή δόση ειρωνείας στην Bild, απευθύνεται στην αλαζονική Γερμανία και της επιστρέφει τις ανοίκειες επιθέσεις και παροτρύνσεις που έκανε προς την Ελλάδα το 2010 για την μνημονιακή τραγωδία που αντιμετώπισε και δυστυχώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει με βασική ευθύνη του «βρώμικου ιμπεριαλιστικού γερμανικού κατεστημένου». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης «η ζωή εκδικείται».

«Έχει κάποιες προτάσεις εξοικονόμησης πόρων για εμάς», σημειώνει η εφημερίδα για τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση «πρέπει να επιβάλει έκτακτους φόρους τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις, για να λύσει το πρόβλημα».

Και στη συνέχεια, γράφει η εφημερίδα ειρωνικά, ο Έλληνας «ξεδιπλώνει το σφυρί» της αποταμίευσης: «Μια άλλη λύση θα ήταν να πωληθεί δημόσια περιουσία, όπως νησιά, προκειμένου να συγκεντρωθούν γρήγορα μεγάλα χρηματικά ποσά».

«Η χρεοκοπημένη Γερμανία θα έπρεπε τότε να πουλήσει νησιά. Heligoland, Rügen ή Wangerooge – είναι αυτό ακόμα δυνατό; Είμαστε πράγματι ήδη τόσο χρεοκοπημένοι που ο υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, πρέπει να πουλήσει το ηλιόλουστο νησί του Sylt;», αναρωτιέται η Bild, η οποία προσθέτει ότι ο πρώην υπουργός Λαφαζάνης δήλωσε πως «εάν οι Γερμανοί δεν τα καταφέρουν μόνοι τους, θα πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία της τρόικας. Τότε θα αναγκαστούν».

«Παίρνεις κάρβουνο; – Εμείς την Κέρκυρα!»

Στο άρθρο της Bild, στις 27/10/2010, μία ημέρα πριν την επίσκεψη στο Βερολίνο του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για να συναντηθεί με την τότε Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, γράφτηκαν τα εξής χαρακτηριστικά:

«Ακόμα κι αν ακούγεται τρελό: Αν πρέπει ακόμα να βοηθήσουμε τους Έλληνες με δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα – π.χ. μερικά από τα όμορφα νησιά τους. Σύνθημα: Παίρνεις κάρβουνο. Εμείς παίρνουμε την Κέρκυρα»!

Και όπως σήμερα παραδέχεται ότι το εννοούσαν, έγραφαν τότε: «Στην πραγματικότητα, είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός των Ελλήνων: 3.054 νησιά, εκ των οποίων μόνο τα 87 κατοικούνται».

Είχαν βρει, μάλιστα, και τη λύση: «Και υπάρχει αγορά! Το κτηματομεσιτικό γραφείο Vladi Private Islands του Αμβούργου, για παράδειγμα, προσφέρει αυτή τη στιγμή ένα ακατοίκητο ελληνικό νησί – τιμή διαπραγμάτευσης 45 εκατομμύρια ευρώ».

Να σημειωθεί, μάλιστα, πως η Bild είχε φτάσει στο σημείο να αναρωτιέται: «Θα θέσει η καγκελάριος το θέμα των νησιών στον ομόλογό της Παπανδρέου αύριο, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο…;»

Εξάλλου, ο εταίρος τού τότε κυβερνητικού συνασπισμού συμβούλευε την Μέρκελ να προτείνει ακριβώς αυτό: «Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του FDP (Φιλελεύθεροι), Frank Schäffler, δήλωσε στη BILD: ‘Η καγκελάριος δεν πρέπει να παραβιάσει το νόμο και δεν πρέπει να υποσχεθεί στην Ελλάδα καμία βοήθεια. Το ελληνικό κράτος πρέπει να εκποιηθεί ριζικά από συμμετοχές σε εταιρείες και να πουλήσει επίσης ακίνητα, π.χ. ακατοίκητα νησιά’».

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Ανόητη η διαμάχη, ο Σούνακ κάνει σαν μικρό παιδί – Επιστρέψτε τα μάρμαρα

Τσούνης: Η Ελλάδα ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Το Ισραήλ θέλει να απελευθερωθούν όλα τα παιδιά και οι γυναίκες πριν συζητήσει μια ευρύτερη συμφωνία – Ελεύθερη η 5η ομάδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:50