search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 18:11
MENU CLOSE

Γάζα: Τουλάχιστον 32 νεκροί Παλαιστίνιοι από το ισραηλινό «σφυροκόπημα» – Διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία (photos/videos)

01.12.2023 10:53
gazaslider

Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά τη λήξη της επταήμερης εκεχειρίας προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων αμάχων σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον τριάντα δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα μετά την εκπνοή της εκεχειρίας στη Γάζα σήμερα το πρωί, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ αλ-Κίντρεχ, σύμφωνα με το λογαριασμό του υπουργείου στην πλατφόρμα Telegram.

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει πως 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις δύο πρώτες ώρες μετά την εκπνοή της εκεχειρίας και πως οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, από τις 7 Οκτωβρίου πάνω από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.150 παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Ανέλαβε την ευθύνη για τη ρουκέτα ο Ισλαμικός Τζιχάντ

Οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων σήμερα το πρωί, σε απάντηση “στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας”, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ η Χαμάς τόνισε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη “για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας” στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι “παραβίασε τη συμφωνία” και “έριξε ρουκέτες”.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για νέα ανακωχή

Ωστόσο, την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρά την επανάληψη των μαχών στο πεδίο, δήλωσε σήμερα καλά πληροφορημένη πηγή σχετικά με τις διαβουλεύσεις.

“Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται”, τόνισε στο AFP η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Η μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, επέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή και την παράτασή της δύο φορές.

Ιράν: Oι σιωνιστές βρικόλακες ξεκίνησαν έναν νέο φονικό κύκλο

Το Ιράν επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την επανάληψη των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νασέρ Κανανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «αφού σκότωσαν περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, οι σιωνιστές βρικόλακες ξεκίνησαν έναν νέο φονικό κύκλο με τη συνεχιζόμενη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης».

Ο Κανανί υπογράμμισε ότι «η επανάληψη της στρατιωτικής επιθετικότητας» ξεκίνησε «πριν την αναχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (Άντονι) Μπλίνκεν» από το Ισραήλ.

«Είναι προφανές ότι την πολιτική και νομική ευθύνη (…) της σφαγής του παλαιστινιακού λαού φέρουν οι εγκληματίες του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση και κάποιες κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτό το καθεστώς απαρτχάιντ», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου.

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα μεταβεί στην COP28 στο Ντουμπάι διότι έχει προσκληθεί το Ισραήλ, σύμφωνα με επίσημο μέσο ενημέρωσης.

Ο Ραϊσί «δεν συμμετέχει στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαιτίας της πρόσκλησης αξιωματούχων του σιωνιστικού καθεστώτος», μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Το Ιράν εκπροσωπείται από τον υπουργό Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Μεραμπιάν, ο οποίος «θα εξηγήσει τις θέσεις της χώρας μας», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 180 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται ως τις 12 Δεκεμβρίου στην COP είναι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος αναμένεται να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να έχει σειρά διπλωματικών επαφών.

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του των Εμιράτων Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν εξέφρασε τη λύπη του για την «παρουσία» στην COP «αξιωματούχων του καθεστώτος κατοχής μετά τα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία» που διαπράττει «το σιωνιστικό καθεστώς».

Διαβάστε επίσης:

Εκεχειρία τέλος στη Γάζα: Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, τουλάχιστον 8 νεκροί Παλαιστίνιοι (photos/videos)

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έληξε στις 7 η εκεχειρία – Ξεκίνησαν ξανά οι εχθροπραξίες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ισραήλ γνώριζε έναν χρόνο νωρίτερα πως η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 18:07