search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 01:32
MENU CLOSE

«Νέα Αριστερά» το όνομα της νέας ΚΟ των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Να κάνουμε πολιτική αλλιώς»

04.12.2023 19:10
nea-aristera-59

«Προχωράμε μπροστά με τη Νέα Αριστερά» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα της εκδήλωσης στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων όπου ανακοίνωσε το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 ανεξάρτητων βουλευτών, 12 ημέρες μετά την οριστική αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι «Νέα Αριστερά», ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν σύντομες τοποθετήσεις από τους Εφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιοπουλο, Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομιλία από τον Αλέξη Χαρίτση.

Το σήμα του νέου σχήματος:

Ανακοινώνοντας το πρώτο βήμα σημείωσε ότι το εγχείρημα δεν ξεκινά πραγματικά από το μηδέν, «γνωριζόμαστε». «Η νέα κοινοβουλευτική μας ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ο καθένας και η καθεμία μια ξεχωριστή διαδρομή. Διευκρίνισε ότι σήμερα δεν ανακοινώνεται ένα νέο πολιτικό κόμμα, αλλά «ξεκινάμε με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών» καθώς και εκείνων «που απέχουν και αδιαφορούν, εκείνων που νιώθουν  ότι η πολιτική δεν απαντά στις ζωτικές τους ανάγκες». «Θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς» τόνισε.

Συστήνοντας το εγχείρημα σημείωσε πως η νέα κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ξεχωριστή ο καθένας και η καθεμία διαδρομή που συναντήθηκαν από διαφορετικές αφετηρίες και δοκιμάστηκαν σε έναν μεγάλο σταθμό της ιστορίας «την αριστερά στην κυβέρνηση της χώρας». Διεμήνυσε ότι «δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε» αντιθέτως είπε, «θα είμαστε για πάντα περήφανοι και περήφανες που πετύχαμε την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τα δημόσια οικονομικά σε τάξη, θα είμαστε περήφανοι και περήφανες για τις τομές στην κοινωνική και εργατική πολιτική, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, για την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.  Θα είμαστε βεβαίως περήφανοι και περήφανες για τη Συμφωνία των Πρεσπών». 

Νέος ηθικός ρεαλισμός

Εξηγώντας το νέο εγχείρημα σημείωσε ότι αυτό δεν είναι «νοσταλγικό», αντιθέτως στόχος είναι να δημιουργηθεί κάτι νέο, «μια σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά», αξιόπιστη, μαχητική, οραματική, ευρύχωρη, ανοιχτόμυαλη, «που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια».

Αναφερόμενος στο περιβάλλον που λαμβάνει χώρα το νέο εχγείρημα είπε πως ο προοδευτικός χώρος συνολικά βιώνει μια στρατηγική κρίση και ειδικά στην Ελλάδα εκφράστηκε μέσα από την διαλυτική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το 2023  η οποία «δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση» αλλά «στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει αλλού: στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις». Με αποτέλεσμα όπως είπε η αριστερά στη χώρα μας να «κινδυνεύει όχι από την εκλογική της συρρίκνωση, αλλά από κάτι πιο σοβαρό: την ιστορική της απαξίωση». 

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι επίσης μια αριστερά που δίνει τη μάχη των ιδεών που δεν κρύβεται πίσω από τη λογική του πολιτικού κόστους και του μέσου όρου, θα συνδέει όμως ταυτόχρονα τις αξίες με ρεαλιστικά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. «Χρειαζόμαστε», είπε, «έναν νέο ηθικό ρεαλισμό».

Αριστερά στην κυβέρνηση, που μιλά πολιτικά και όχι τοξικά

Αναπτύσσοντας περαιτέρω το «ποια αριστερά» θα υπηρετήσει το νέο εγχείρημα σημείωσε – αφήνοντας αιχμές για την αντίπερα όχθη –  ότι:

«Θέλουμε μια αριστερά φιλόδοξη και ενωτική.

Που δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία.

Που μιλά πολιτικά, θέτει την ατζέντα της σύγχρονης συζήτησης, συνομιλεί πάνω σε πραγματικά προβλήματα και προτείνει πραγματικές λύσεις.

Με ξεκάθαρες προτεραιότητες, ξεκάθαρη λογική, ξεκάθαρο μήνυμα: κλιματική δικαιοσύνη, κοινωνική ισότητα, δουλειά με δικαιώματα για όλους, ισχυρό κοινωνικό κράτος, συμπεριληπτικό μοντέλο ανάπτυξης».

Επιπρόσθετα ανέδειξε το μήνυμα ότι «θέλουμε μια αριστερά στην κυβέρνηση» καθώς όπως συμπλήρωσε «δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας, είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής. Με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων στο σήμερα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία».

Τοποθετήσεις Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου, Τσακαλώτου

Στην παρέμβασή της, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και τις ζωές μας».

«Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας, για τον κόσμο της εργασίας, για να υπάρχει μία οικολογική πρόταση την επόμενη μέρα Δεν ήταν εύκολο για κανέναν μας. Πρώτο βήμα είναι η κοινοβουλευτική ομάδα».

«Ο Αλέξης Χαρίτσης έχει την πολιτική συγκρότηση μα πάνω από όλα το ήθος που μας κάνει περήφανους» ανέφερε η Εφη Αχτσιόγλου στην παρέμβασή της και τόνισε ότι στόχος τους είναι η συνάντηση όλων των αριστερών για να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός της Έφης Αχτσιόγλου:

«Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας. Μια νέα αρχή για τις ζωές μας.

Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι ότι για κανέναν από εμάς δεν ήταν εύκολο. Όμως εύκολο είναι τελικά αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου. Και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας.

Κάνουμε μια νέα αρχή για τον κόσμο της εργασίας και για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη ζωή του, για να δυναμώσει η θέση του. Κάνουμε μία νέα αρχή για να υπάρχει μία οικολογική πρόταση για την επόμενη μέρα σε αυτή τη χώρα.

Το πρώτο βήμα γι’ αυτή τη νέα αρχή είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα που σήμερα ανακοινώνουμε, με επικεφαλής έναν άνθρωπο, τον Αλέξη Χαρίτση, που έχει την πολιτική συγκρότηση, την εμπειρία, το πολιτικό ήθος και ύφος που μας κάνουν όλους και όλες περήφανους και περήφανες που είναι μπροστά μας.

Αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να πορευτεί με ένα άλλο πρώτο βήμα, αυτό που θα κινητοποιήσει όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, στην απογοήτευση και στην ανάθεση.

Αυτή τη συνάντηση θέλουμε να πετύχουμε, για να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Και πιστεύω ότι θα την πετύχουμε αυτή τη συνάντηση.

Θα την πετύχουμε γιατί είστε όλοι εσείς εδώ.

Γιατί εσείς πιστέψατε σε εμάς, πριν από εμάς.

Θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο νέο κόμμα είπε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον εκφυλισμό για να δράσουμε. Πρέπει να βάλουμε ξανά το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον σημερινό χάρτη της πολιτικής. Φιλοδοξούμε να δώσουμε μαχητικές απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ» ανέφερε.

«Το πρώτο βήμα για την ανατροπή είναι να μη δεχτούμε τη στασιμότητα και τον εκφυλισμό. Από την αρχή σημαίνει ότι δεν κοιτάμε πίσω, ούτε νοσταλγούμε παλιές καλές ημέρες. Όχι όμως από το μηδέν. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία πολιτική δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή. Να βάλουμε ξανά το περιεχόμενο στο κέντρο της πολιτικής. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον πολιτικό χάρτη, γιατί έχει αποδειχθεί πολύ στενός για τον κόσμο. Να δείξουμε στην πράξη ότι η πολιτική μπορεί να γίνει αλλιώς. Για όσους και όσες δεν βλέπουν τα όνειρά τους να χωράνε στις σημερινές συνθήκες. Καλή αρχή Αλέξη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε «καινούρια αρχή, αλλά δεν είναι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση του τι κάναμε. Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολτική. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να πάρει πρωτοβουλίες, να απαξιώσει την απαξίωση για την πολιτική».

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας ανέλαβε ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ρόλο γραμματέα θα έχει η Πέτη Πέρκα, ενώ χωρίς ρόλο θα παραμείνει η Έφη Αχτσιόγλου.

Εκτός απο τους «11» που συναποτελούν την νέα κοινοβουλευτική ομάδα στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν οι Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Βουτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φιλης, Δημήτρης Βίτσας, Αννέτα Καββαδια, Μάκης Μπαλαούρας, Κώστας Πουλακης, Γιαννης Γκιολιας, Πάνος Λάμπρου, Άνδρεας Νεφελούδης, Νίκος Μπιστης, Κώστας Φωτάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 01:21