search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 03:26
MENU CLOSE

Ο διαφημιστής Σούνακ, η επιφύλαξη για Ερντογάν, το όνομα των «11», ένα δυσάρεστο γκάλοπ και τα μηνύματα του Τσίπρα

04.12.2023 06:05
KALXAS

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα

Η απρεπής συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και ηγετικά, έδωσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη διάδοση της ελληνικής θέσης για τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι σαν μας έφτιαξε μια διαφημιστική πλατφόρμα παγκόσμιας εμβέλειας και μάλιστα, τζάμπα πράμα. Μου λένε ότι ο πρωθυπουργός στη διάσκεψη για το κλίμα που έγινε στο Ντουμπάι, εισέπραξε πολλά συγχαρητήρια για την στάση του, αλλά και επικρίσεις για τη θέση του βρετανού πρωθυπουργού από πολλούς ηγέτες.

Ένα από τα παραλειπόμενα την ημέρα που ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με το Μητσοτάκη, είναι ότι διπλωμάτες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν στον πρωθυπουργό να υποβαθμίσει το θέμα!

Γενικά το ΥΠΕΞ δεν είναι και στα πάνω του αυτή την περίοδο.

Σε «επιφυλακή» για τον Ερντογάν

Βέβαια τώρα το ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας αλλά και του Μέγαρου Μαξίμου, εστιάζεται στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου την ερχόμενη Πέμπτη. Μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν για καλό κλίμα και λοιπά, δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τυχόν νέο σόου – όπως το Βερολίνο – του τούρκου προέδρου κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.

Παρόλα αυτά υπάρχει επιφυλακή και έτοιμο πλάνο αντιμετώπισης τυχόν προκλητικής συμπεριφοράς. Ποτέ δεν ξέρεις με το σουλτάνο. Σήμερα έτσι και αύριο γιουβέτσι.

Το πόσο έχει προκαλέσει το εσωτερικό πολιτικό ενδιαφέρον αυτή η επίσκεψη φαίνεται και από το γεγονός ότι τρεις πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν να διατυπώσουν τη γνώμη τους: Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σιωπητήριο χωρίς σιωπή για το γάμο

Σιωπητήριο λέει έχει ζητήσει από τους βουλευτές της Ν.Δ. το Μαξίμου σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει για ψήφιση νόμο για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών.

Εγώ πάντως σιωπητήριο δεν βλέπω, γιατί κάθε μέρα σε ένα κανάλι βγαίνουν 1-2 βουλευτές και λένε ότι δεν θα το ψηφίσουν. Βέβαια, τα λένε στα κανάλια και όχι στον Μητσοτάκη.

Απ’ ό,τι μου λένε, το πρώτο εξάμηνο του ‘24 θα έρθει για ψήφιση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οπότε έχουμε καιρό μπροστά μας.

Είναι σίγουρο ότι θα προηγηθεί ενός μεγάλου ανασχηματισμού, που θα ’ναι ανατρεπτικός και όχι μια απ’ τα ίδια. Γιατί ο Μητσοτάκης μέχρι τώρα δεν το ‘χει στους ανασχηματισμούς.

Βαφτίσια

Σήμερα αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του νέου κόμματος, που ιδρύουν όσοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ακρίβεια, σήμερα θα μάθουμε το όνομα του πολιτικού φορέα.

Όχι ότι το όνομα είναι τόσο καθοριστικό, αλλά μία σημασία την έχει ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση και την κοινωνική απεύθυνση του κόμματος.

Η λέξη «αριστερά» στον τίτλο δεν ενθουσιάζει πάντως όσους θεωρούν πως πρέπει ο νέος σχηματισμός να κοιτάζει και προς τα κεντροαριστερά, εάν θέλει να είναι ανταγωνιστικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Το σαββατοκύριακο βέβαια έκρυβε και μία δυσάρεστη έκπληξη για τους ανθρώπους που τρέχουν ή που παρακολουθούν με ενδιαφέρον το νέο εγχείρημα. Η εταιρία Realpolls έδωσε μόλις 3,2% στο νέο κόμμα, σε μία έρευνα που έκανε. Και μη μου πείτε ότι το κόμμα δεν έχει ακόμα όνομα. Μπορεί να μην έχει όνομα, αλλά όλοι ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Δεν θα επισήμαναν το εύρημα της δημοσκόπησης εάν δεν επρόκειτο για την εταιρία που είχε πετύχει την επικράτηση του Κασσελάκη και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Άρα, τουλάχιστον για τα συριζαϊκά, μία αξιόπιστη εικόνα την έχει…

Τα μηνύματα του Τσίπρα

Το άλλο που μου έκανε εντύπωση από τα σαββατοκυριακάτικα και αναμένω δηλώσεις και αναλύσεις τις επόμενες ημέρες είναι οι απόψεις του Αλέξη Τσίπρα για όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – φιλοξενήθηκαν στο Βήμα της Κυριακής.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σπεύδει να ιδρύσει Ινστιτούτο παραγωγής ιδεών και πολιτικής. Όχι έτσι γενικά. Αλλά για να είναι έτοιμο να συμβάλει σε έναν διάλογο που μπορεί να ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης τότε.

Συγκράτησα δε και ένα ακόμα σημείο από τα πολλά και ενδιαφέροντα. Το ότι διαμηνύει πως δεν θα μείνει απαθής παρατηρητής, όπως ο Καραμανλής. Δεν είναι σε φάση αναχωρητισμού με άλλα λόγια.

Άλλωστε το 2024 θα είναι μόλις 50 ετών… 28 χρόνια μικρότερος από την ηλικία στην οποία ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, για να σας δώσω μία τάξη μεγέθους…

Διαβάστε επίσης:

Η εμφάνιση Τσίπρα με νόημα, το όνομα του νέου κόμματος, το αδιέξοδο του Πατέλη και ο Ανδρουλάκης παρέα με τον Τζανακόπουλο

Τι δείχνουν τα πρώτα γκάλοπ για τους «11», το καταφύγιο της ευρωβουλής και τα πρόσωπα που κινούνται στο ΠΑΣΟΚ

Ο Σούνακ ως… χορηγός Μητσοτάκη-Κασσελάκη, η απουσία της Έφης, η επιμονή του Σαμαρά και οι επαφές Πασόκων με τους «11»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20