search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:08
MENU CLOSE

Τσεχία: Το παγανιστικό έθιμο που θέλει τον Άγιο Νικόλαο να ηγείται μιας πομπής… δαιμόνων (photos)

05.12.2023 21:58
kozel
AP

Ένα παράξενο αλλά εντυπωσιακό έθιμο που χρονολογείται από την παγανιστική εποχή αναβιώνει κάθε χρόνο στα ανατολικά της Τσεχίας. Αυτό το έθιμο θέλει τον Άγιο Νικόλαο να ηγείται μιας πομπής από πιστούς ντυμένους με στολές του Χάρου και δαιμόνων που διασχίζουν το χωριό Lidecko.

Η παλιά παράδοση της προ-χριστουγεννιάτικης περιόδου επιβιώνει εδώ και αιώνες σε λίγα μόνο χωριά της περιοχής που είναι γνωστή ως Βλαχία. Πολλές ομάδες παρελαύνουν μαζί, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα για τρεις ημέρες.

Ο Άγιος Νικόλαος χαρίζει στα παιδιά γλυκά για να τα καθησυχάσει καθώς βλέπουν τις τρομακτικές στολές. Οι διάβολοι φορούν αυτοσχέδιες μάσκες από δέρμα προβάτου και συνοδεύονται από λευκά πλάσματα που κρατούν δρεπάνια και αντιπροσωπεύουν τον θάνατο.

Το έθιμο που φέρεται να χρονολογείται στην παγανιστική εποχή πριν τον Χριστιανισμό. Οι άνθρωποι τότε πίστευαν ότι οι μάσκες βοηθούσαν τους κατοίκους της ορεινής περιοχής να αμυνθούν απέναντι στους δαίμονες του χειμώνα.

Ο Άγιος Νικόλαος ήταν χριστιανός επίσκοπος στην αρχαία πόλη των Μύρων όπου έζησε τον 3ο και 4ο αιώνα και ήταν γνωστός για την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία του. Λέγεται, μάλιστα, ότι ενέπνευσε τη δημιουργία του μύθου του ‘Αγιου Βασίλη.

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε και ρίζωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά την παράδοση, ο Νικόλαος υπήρξε προστάτης των φτωχών. Έδινε δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Για αυτό στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus (σύντμηση του Santa Nicolaus), συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε.

Διαβάστε επίσης:

Οργή κατά Νετανιάχου από πρώην ομήρους και συγγενείς: Δεν υπάρχει δυνατότητα νέας ανταλλαγής με Χαμάς

Ψυχούλα ο Κιμ: Έκλαψε κάνοντας έκκληση στις γυναίκες να γεννούν περισσότερα παιδιά (Video)

Guardian: Φόβοι για νέο Τσέρνομπιλ στη Βρετανία μετά από διαρροή στο πιο επικίνδυνο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 19:07