search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 10:01
MENU CLOSE

Αναπάντητα ερωτήματα για τη σύσταση της ΕΥΠ στους υπουργούς να προσέχουν τα τηλέφωνά τους – Υποβαθμίζει η κυβέρνηση

06.12.2023 06:25
EIP-NEW

Με τη φράση «πρόκειται για τυπική διαδικασία και τίποτα άλλο» σχολίασε στο topontiki.gr κυβερνητική πηγή το έγγραφο της ΕΥΠ με το οποίο η υπηρεσία πληροφοριών καλούσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να μη χρησιμοποιούν γνωστές και διαδεδομένες εφαρμογές επικοινωνίας για τις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε δημοσίευμα της «Καθημερινής», σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ, όχι μόνο καλούσε τους υπουργούς να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές για τις επικοινωνίες τους, αλλά, ταυτόχρονα τους καλούσε να προσφύγουν σε άλλη εφαρμογή, την οποία χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελβετίας, για την οποία, ωστόσο, έχουν επίσης εντοπιστεί κενά ασφαλείας, σε βαθμό που να χαρακτηριστεί ως… ελβετικό τυρί.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι – επικαλούμενος εμμέσως πλην σαφώς ζητήματα ασφαλείας – προεκλογικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι έχει απαγορεύσει στους υπουργούς του να χρησιμοποιούν τη γνωστή εφαρμογή TikTok και ότι ο ίδιος δεν την έχει εγκατεστημένη στο κινητό τηλέφωνό του, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή αυτή «γεννά και πολλά ερωτηματικά, διότι είναι ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε στην Κίνα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ως δημόσια πρόσωπα πώς αξιοποιούμε τέτοια εργαλεία».

Ως εδώ, λοιπόν, τίποτα δεν μοιάζει περίεργο: η κυβέρνηση θέλει οι επικοινωνίες της να είναι ασφαλείς και ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας – η ΕΥΠ – φροντίζει για το ζήτημα και δίνει τις απαραίτητες οδηγίες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη σημασία του εγγράφου της υπηρεσίας πληροφοριών, εντούτοις υπάρχουν διάφορα ερωτήματα και προβληματισμοί που παραμένουν… αιωρούμενα και για τα οποία δεν έχουν υπάρξει ακόμα ικανοποιητικές απαντήσεις.

Για παράδειγμα, η ΕΥΠ, η οποία καλεί τους υπουργούς να εγκαταλείψουν γνωστές πλατφόρμες επικοινωνίας, ήταν η ίδια υπηρεσία που έχει αποκαλυφθεί ότι κατά το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε δημοσιογράφους, ανώτερους στρατιωτικούς, πολιτικούς, ακόμα και υπουργούς (τις αποκαλύψεις είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή, χωρίς ποτέ να διαψευστούν), οπότε η κίνησή της φαντάζει, ας πούμε, αντινομική.

Επίσης, η κυβέρνηση, η οποία στην παρούσα φάση μοιάζει να θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να δέχεται εισηγήσεις από την ΕΥΠ για τις εφαρμογές επικοινωνίας που θα χρησιμοποιούν τα μέλη της, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια, ακόμα δεν έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για το αν η υπηρεσία είχε χρησιμοποιήσει το spyware Predator, παρά τα πολλά ρεπορτάζ που έδειξαν ότι η υπόθεση αυτή ήταν μια υπόθεση «συγκοινωνούντων δοχείων».

Σε τρίτο επίπεδο, η εφαρμογή που η ΕΥΠ προτείνει ως ασφαλή για τις επικοινωνίες των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου διαπιστώθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές ότι «είχε μολυνθεί με σφάλματα – πιθανώς για μεγάλο χρονικό διάστημα – πριν από έλεγχο από ερευνητές του ETH της Ζυρίχης».

Η εταιρεία απάντησε λέγοντας ότι τα κενά ασφαλείας εντοπίστηκαν σε πρωτόκολλο που πλέον δεν χρησιμοποιείται και ότι τα κενά αυτά μπορεί να είναι «ενδιαφέροντα από θεωρητικής σκοπιάς, (αλλά) κανένα από αυτά δεν είχε ποτέ σημαντικό αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο».

Τέλος, όσο κι αν κυβερνητικές πηγές μιλούν για «τυπική διαδικασία», το έγγραφο της ΕΥΠ και το περιεχόμενό του δημιουργούν απορίες σχετικά με το αν έχει διαπιστωθεί κάποιο συγκεκριμένο κενό ασφαλείας στις ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές επικοινωνίας και, κυρίως, αν έχει «αξιοποιηθεί» από κακόβουλους χρήστες. Πολλώ δε μάλλον, όταν οι επικοινωνίες των κυβερνητικών στελεχών περιλαμβάνουν διαβαθμισμένα ζητήματα ή ευαίσθητες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης:

Δώρα Αυγέρη:  Αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι η κυβέρνηση ΝΔ – Μητσοτάκη

Χατζηδάκης για νομοσχέδιο για «κόκκινα» δάνεια: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μας κατήγγειλαν, ψήφισαν όμως σχεδόν το 50% των άρθρων

ΠΑΣΟΚ: Ο στόχος της δεύτερης θέσης στις Ευρωεκλογές και τα πρώτα 8 ονόματα για το ψηφοδέλτιο 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 09:58