search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:04
MENU CLOSE

Η Βενεζουέλα αυξάνει την ένταση για το αμφισβητούμενο έδαφος της Γουιάνας – Εντολή Μαδούρο για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου

06.12.2023 19:46
maduro

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε εντολή στις κρατικές εταιρείες της χώρας να αρχίσουν «αμέσως» να εξερευνούν και να εκμεταλλεύονται το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυχεία στην περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνας, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ελλάδα και πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά που η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι είναι δική της.

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου ο Μαδούρο κήρυξε τη νίκη σε δημοψήφισμα το Σαββατοκύριακο για το αν θα διεκδικήσει την κυριαρχία στην περιοχή.

Ο Μαδούρο είπε ότι θα προχωρήσει «αμέσως» στη «χορήγηση αδειών λειτουργίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυχείων σε ολόκληρη την περιοχή του Εσεκίμπο μας».

Διέταξε επίσης τη δημιουργία τοπικών θυγατρικών δημόσιων εταιρειών της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού κολοσσού PDVSA και του εξορυκτικού ομίλου Corporación Venezolana de Guayana.

Την Κυριακή οι Βενεζουελάνοι ενέκριναν ένα δημοψήφισμα που προκήρυξε ο Μαδούρο για να διεκδικήσει την κυριαρχία του Εσεκίμπο.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τα δύο τρίτα της Γουιάνας, κλάπηκε όταν χαράχτηκαν τα σύνορα πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Αλλά η Γουιάνα θεωρεί το δημοψήφισμα ένα βήμα προς την προσάρτηση και η ψηφοφορία έχει θέσει τους κατοίκους σε συναγερμό.

Η Γουιάνα κατήγγειλε το δημοψήφισμα ως πρόσχημα για την προσάρτησή της. Είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο την Παρασκευή διέταξε τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια για να αλλάξει το status quo έως ότου η επιτροπή μπορέσει να αποφανθεί επί των ανταγωνιστικών αξιώσεων των δύο χωρών, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια.

Υπήρχαν αναφορές ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχα την Κυριακή, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι απέφευγαν το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Βενεζουελάνοι «έστειλαν στον Μαδούρο ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» και πηγές από την κυβέρνηση της Γουιάνας είπαν ότι «ανακουφίστηκαν» από την εκπληκτικά χαμηλή προσέλευση.

Διαβάστε επίσης:

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ επικαλείται το άρθρο 99 για τη Γάζα σε μια σπάνια διπλωματική κίνηση

Για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» θα δικαστεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στη Γαλλία όπου έχασε τη ζωή της Ελληνίδα

Ερντογάν: Μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος με την Ελλάδα, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:02