search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 03:34
MENU CLOSE

Πολάκης: Να δημοσιοποιηθούν οι έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού για Τράπεζες και διυλιστήρια

08.12.2023 00:42
polakis 654- new

Παρέμβαση κατά τη συζήτηση στην Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με τον ορισμό της κ. Σαρπ στη θέση προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκανε ο βουλευτής Χανίων και Συντονιστή ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύνισε πως «ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Λιανός, στις 16/06/2022, όταν ο προκάτοχος του κ. Σκρέκα, ο κ. Γεωργιάδης, είχε διορίσει αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού την κ. Νικολοπούλου, είχε στείλει μια επιστολή στην οποία έλεγε ότι η κ. Νικολοπούλου είναι αυτή που εμπόδιζε να βγει η έκθεση για τις Τράπεζες και για το λόγο αυτό την είχε βγάλει από την αντίστοιχη διεύθυνση.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε πει τότε για τον κ. Λιανό “είμαι απολύτως βέβαιος ότι…ο κ. Λιανός, θα συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Βουλής. Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί παραιτείται”.

Ο κ. Λιανός απάντησε ότι “από τη στιγμή που σε επιλέγουν σε μια Ανεξάρτητη Αρχή έχεις την υποχρέωση να κόψεις κάθε δεσμό με αυτούς που σε όρισαν… Χρέος μου είναι να συνεργάζομαι με όλους, δεν πρόκειται για καπρίτσια, έδρασα στο πλαίσιο του ρόλου μου. Έχω ειδοποιήσει ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και δεν έχω καμία σκέψη να φύγω πριν ολοκληρώσω τη δουλειά μου. Δεν με ενδιαφέρει αν είμαι αρεστός ή όχι”.

Ο κ. Σκρέκας, το Νοέμβριο, όταν είχε ξεφύγει η κατάσταση με τις ανατιμήσεις και τις τιμές, δήλωνε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, από τη στιγμή που υπάρχει υποψία για εναρμονισμένες πρακτικές σχετικά με τις τιμές στο ράφι, οφείλει να κάνει ελέγχους, για να απαντήσει ο κ. Λιανός ότι εμείς ελέγχους κάνουμε αλλά δεν είμαστε αγορανομία».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο Παύλος Πολάκης τόνισε πως «από το 2019 μέχρι σήμερα, μια σειρά από προϊόντα είχαν τις εξής αυξήσεις: ελαιόλαδο +85,68%, ζάχαρη +61,16%, άλλα βρώσιμα ελαιόλαδα +55,25%, λαχανικά +53%, αρνί-κατσίκι +50,69%, τυριά +44% και ψωμί +32%» και απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης είπε:

«Εσείς κ. Σκρέκα και ο προκάτοχος σας, απλά προεδρεύατε. Αν το Υπουργείο αφήνει να εξελίσσεται μια τέτοια εκτίναξη των τιμών λέγοντας τι να κάνουμε, ελεύθερος ανταγωνισμός είναι, τότε είναι Υπουργείο Υπόθαλψης της Κερδοσκοπίας και όχι Υπουργείο Ανταγωνισμού» και συνέχισε:

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σαφώς και πρέπει να κάνει ελέγχους. Μαθαίνουμε ότι επιτέλους, η Επιτροπή Ανταγωνισμού τελειώνει δυο μεγάλους ελέγχους, ένα για τις τράπεζες και ένα για τα διυλιστήρια. Ειδικά για τα διυλιστήρια, δημοσιογραφικές πληροφορίες λέγαν ότι θα βγει και κανονιστικού χαρακτήρα απόφαση η οποία έχει να κάνει με τις αποθήκες των καυσίμων και η οποία θα οδηγούσε σε αναγκαστική νομοθέτηση από την πλευρά του Υπουργείου. Ο δεύτερος έλεγχος έχει να κάνει με τις τράπεζες που στην Ελλάδα, έχουν από τις μεγαλύτερες χρεώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Μπορούμε να θεωρήσουμε τυχαίο το γεγονός ότι δεν ανανεώνετε την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπο του κ. Λιανού, τον οποίο φέρατε εν χορδαίς και οργάνοις, διώχνοντας μέσω νομοθέτησης την κ. Θάνου; Τώρα που τελειώνει η θητεία του κ. Λιανού, φέρνετε μια δικαστικό, την κ. Σαρπ, η οποία ως πρόεδρος του ΣΤΕ είχε πει ότι ορθώς διώχθηκε η κ. Θάνου.

Με βάση όλα τα παραπάνω σας ρωτώ:

Δεσμεύεστε ότι θα δώσετε, χωρίς καμιά αλλαγή, στη δημοσιότητα τις δυο έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έγιναν από τον προκάτοχο σας έτσι ώστε να διαλυθούν οι αμφιβολίες σχετικά με το ότι παίρνετε τη θέση για αυτό το λόγο;

Τράπεζες, διαλυστήρια και καύσιμα έχουν αθροιστικά 10 δις υπερκέρδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κ. Σαρπ. Στην κατάσταση αυτή “θα βάλετε χέρι”; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα. Ο προκάτοχος σας, που σίγουρα ήξερε περισσότερα από εσάς, από ότι είδα λέει ότι εκτός των άλλων κάποιοι δεν τον άφηναν».

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση Αστεροσκοπείου στους βουλευτές: «Μην ψηφίσετε την υπαγωγή του στο υπ. Κλιματικής Κρίσης»

Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί

Ο Γιάννης Μαντζουράνης τρολάρει την υπόκλιση Γεραπετρίτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58