search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:11
MENU CLOSE

Ανδρουλάκης: Δύο χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Οι νίκες και οι ήττες του (Video)

11.12.2023 12:20
ANDROULAKIS NEW

Πριν από δύο χρόνια ακριβώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα γινόταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κερδίζοντας πανηγυρικά τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σήμερα, διεκδικεί τη 2η θέση στις ευρωεκλογές ως ένα πρώτο βήμα για τη μεγάλη ανατροπή και νίκη στις εθνικές.

Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών (5 Δεκεμβρίου 2021), ήρθε πρώτος με ποσοστό 36,88% και 99.120 ψήφους, ενώ μία εβδομάδα μετά (12 Δεκεμβρίου), στον δεύτερο γύρο, εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ έναντι του Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστό 67,88%. 

Οι αλλαγές στο κόμμα  

Με το κόμμα να έχει τεράστια οργανωτικά κενά και με τη δομή του να παραπαίει ο Νίκος Ανδρουλάκης αφιερώνει μεγάλο χρόνο στην «αναστήλωση» του. Συνέδριο, εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, Πολιτικού Συμβουλίου και φυσικά λίγο αργότερα γραμματέα. Στη θέση του γραμματέα θα βρεθεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Στενός συνεργάτης του επί χρόνια. Στην εκπροσώπηση του κόμματος σ’ αυτό το νέα rebranding που θα επιχειρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνοντας μπροστά το «ΠΑΣΟΚ» ως το όνομα του πολιτικού κόμματος θα αναλάβει ένας υποστηρικτής της Φώφης Γεννηματά, ο Δημήτρης Μάντζος

Στα θετικά στοιχεία του νέου Προέδρου η διαρκής επιθυμία του για ανανέωση στελεχιακή, ιδεολογική αλλά και επικοινωνιακή. Έχοντας συγκεντρώσει ικανά στελέχη, όλα από την μήτρα του ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να πετύχει τους πρώτους στόχους του και να δείξει πιο έτοιμος μετά το Συνέδριο του κόμματος. 

Οι δημοσκοπήσεις του έδειχναν αυξημένα ποσοστά, η δημοτικότητα του αυξήθηκε ενώ η πολιτική του επιλογή για διαρκές διμέτωπο απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ήταν επικίνδυνη εκ του αποτελέσματος απέδωσε

Στο Συνέδριο μίλησαν οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου ενώ στο βήμα βρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Μία εικόνα, η οποία έλειπε από το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους σύνεδρους με το πιο «μελανό» (λόγω του τρόπου που έγινε) σημείο του τριημέρου να είναι η αλλαγή καταστατικού αναφορικά με την υποψηφιότητα του Γραμματέα του κόμματος στις εκλογές. Η απαγόρευση θα αρθεί και πλέον ο γραμματέας μπορεί να κατέβει στις εκλογές. 

Σκάνδαλο υποκλοπών  

Λίγο καιρό μετά το συνέδριο της Άνοιξης του 2022 και στην καρδιά του καλοκαιριού σκάει στην πολιτική επικαιρότητα η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Τον Ιούλιο αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στοχοποιήθηκε με το Predator.

Η χρήση ενός παράνομου λογισμικού υποκλοπών σε βάρος ενός πολιτικού αρχηγού θα φέρει τεράστια πολιτική αντιπαράθεση για τα ζητήματα προστασίας του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου των επικοινωνιών και της εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος

«Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκα από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι έχει γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό μου με το πρόγραμμα παρακολούθησης Predator. Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μου καθήκον», θα πει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την κατάθεση της μήνυσης και θα γίνει «κόκκινο πανί» για την Νέα Δημοκρατία.

Η κυβέρνηση θα βρεθεί για πρώτη φορά σε κρίση με το δεξί χέρι, και ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη να παραιτείται από την θέση του Γενικού Γραμματεα του Πρωθυπουργού. 

Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, η απόπειρα παρακολούθησής του έγινε με την αποστολή ενός μηνύματος στο κινητό του στις 21 Σεπτεμβρίου 2021. «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.», έγραφε το μήνυμα, παραθέτοντας κακόβουλο σύνδεσμο από την ψεύτικη ιστοσελίδα blogspot.edolio5.com, η οποία είναι παραποίηση του ιστότοπου edolio5.blogspot.com που υπάρχει και λειτουργεί κανονικά. Η παράνομη στοχοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη έρχεται σε συνέχεια της υπόθεσης υποκλοπών σε βάρος του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ενώ είναι η αρχή για να ξεσπάσει ένα μεγάλο σκάνδαλο καθώς στις λίστες των παρακολουθήσεων βρέθηκαν από Υπουργοί, στελέχη της κυβέρνησης μέχρι και αρχηγοί του στρατού. Η κυβέρνηση είχε αντιπαρατεθεί τόσο με τα πολιτικά κόμματα όσο και με τις Ανεξάρτητες Αρχές. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα εμπλέξει λίγο αργότερα και την ΕΥΠ ενώ το σκάνδαλο έχει φέρει σε σύγκρουση τα πολιτικά κόμματα ακόμα και σήμερα με την υπόθεση να βρίσκεται στην δικαιοσύνη

Πρώτη δοκιμασία οι εκλογές 

Ενώ μέσω εσωκομματικής γκρίνιας λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να είναι μακριά από το πολυπόθητο διψήφιο ποσοστό που επιθυμούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στην πρώτη του δοκιμασία με τον νέο αρχηγό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ όλο αυτό το διάστημα ήταν μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών αφού δεν άφησε την έδρα του στο Ευρωεκοινοβούλιο θα παραιτηθεί λίγο νωρίτερα για να δώσει την προεκλογική μάχη.

Το κορυφαίο του πολιτικό μήνυμα περί αποδοχής μίας κυβέρνησης η οποία δε θα έχει Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα θα αποδοκιμαστεί από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ενώ και μες το ΠΑΣΟΚ θα έχει αντιδράσεις.

Ωστόσο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαντούσε συνεχώς στο ερώτημα με «ποιον θα συγκυβερνήσετε, με την Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ» απαντούσε με κανέναν από τους δύο για Πρωθυπουργό.

Η στάση αυτή αποδοκιμάστηκε και στοχοποιήθηκε και από τα Media ενώ ένα ειρωνικό σχόλιο περί το «ποιον θέλει πρωθυπουργό ο Ανδρουλάκης» θα γίνει το πρώτο πολιτικό σποτ του ΠΑΣΟΚ. Από την εκλογή του και έπειτα ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν οπαδός του διμέτωπου. 

Η στάση του αυτή επιδοκιμάστηκε στις κάλπες του Μαΐου καθώς συγκέντρωσε 11,46%, αυξάνοντας κατά σχεδόν 50% το ποσοστό του κόμματος στις κάλπες.

Το μήνυμα περί επιστροφής του ΠΑΣΟΚ θα είναι έντονο ενώ η ανακούφιση για το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται κανέναν για να συγκυβερνήσει διότι θα προχωρήσει σε κάλπες τον ερχόμενο μήνα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

Η Κυριακή της 21ης Μαΐου θα είναι εύθυμη για το ΠΑΣΟΚ και ο νέος γύρος των εκλογών του Ιουνίου θα είναι σχεδόν διαδικαστικός γιατί οι πολιτευτές οι οποίοι δεν εξελέγησαν δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο και την ίδια επιθυμία να συμμετέχουν ενεργά στον προεκλογικό αγώνα.

Το ΠΑΣΟΚ, με την ενισχυμένη αναλογική θα αυξήσει για πολύ λίγο τα ποσοστά του (11,84%) και θα έχει μία κοινοβουλευτική ομάδα αποτελούμενη από 32 βουλευτές. 

Ο Ανδρουλάκης στη Βουλή 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πλέον στην Βουλή όπου με τους συνεργάτες του προσπαθεί μέσω του έργου του να πείσει τους πολίτες ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ είναι η εναλλακτική πολιτική δύναμη που μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ θα ευνοήσει το Κίνημα καθώς πλέον έχει εδραιωθεί στην 2η θέση δημοσκοπικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίζει σε όλους τους συντρόφους του σε υψηλούς τόνους πως δεν πρέπει να μπουν σε αριθμολογία και κατάλογο επιθυμητών ποσοστών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στους συνεργάτες του ότι όσο βαδίζουμε προς τις ευρωπαϊκές κάλπες το κόμμα του θα ανεβάζει ποσοστά, ωστόσο, όπως τους επισήμανε, είναι λάθος να μπουν σε υποθετικά σενάρια για την βραδιά των εκλογών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνει σαφές ότι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν ταβάνι. Είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται πίεση (κυρίως εσωτερική) να μιλήσει ανοιχτά για εκλογικούς στόχους, αλλά ο ίδιος διαμηνύει ότι δεν θα μπει σ’ αυτή τη συζήτηση.  «Σε λιγότερο από δύο χρόνια πετύχαμε ό,τι οι αντίπαλοί μας θεωρούσαν ακατόρθωτο. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ από τις διπλές εθνικές εκλογές του καλοκαιριού έως και σήμερα βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία, η οποία πιστεύω ότι είναι μη αντιστρέψιμη, επειδή ό,τι χτίζεται σε γερά θεμέλια δεν κινδυνεύει με οπισθοχώρηση». 

Οι εσωκομματικές εντάσεις 

Δύο χρόνια μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συνεχίσει να δέχεται κριτική για πολιτικές του επιλογές ενώ το γεγονός ότι κράτησε την έδρα του Χάρη Καστανίδη στην Α’ Θεσσαλονίκης αφήνοντας τον πρώην Υπουργό εκτός κοινοβουλίου έγινε θέμα κριτικής και στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή από τους «Παπανδρεϊκούς».

Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη και μη έχοντας ο ίδιος καταφέρει να εκλεγεί στις βουλευτικές εκλογές, αποχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν έχει αποκαλύψει ακόμα ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο από σχηματισμό δικού του κόμματος έως και συμπόρευσης με την Νέα Δημοκρατία.

Αυτά τα δύο χρόνια σίγουρα δεν ήταν τα πιο εύκολα του Νίκου Ανδρουλάκη ωστόσο αυτός έχει την ευκαιρία να επαίρεται ότι αύξησε τα ποσοστά του κόμματος το ανανέωσε στελεχιακά (τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων στις εθνικές κάλπες έφτασαν σε ποσοστό 63% και το 31% των υποψηφίων ήταν κάτω των 45 ετών) ενώ μπορεί στις επόμενες εθνικές εκλογές να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας.

Τέλος, οι πάντες στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι για να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την εξουσία – στόχος που έχει τεθεί – στις εθνικές κάλπες θα πρέπει όχι μόνο να είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές, όπως το παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή αλλά να έχει και μεγάλο ποσοστό. 

Διαβάστε επίσης

Γκάλοπ Interview: Δεύτερος ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει μεγάλο το προβάδισμα της ΝΔ, στο 2,5% η Νέα Αριστερά

Νίκος Παπανδρέου: «Το δημογραφικό είναι “ωρολογιακή βόμβα” και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο» (video)

ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση μεν, ανησυχία δε, για δημοσκοπήσεις και για το … «παγόβουνο» των ευρωεκλογών – Η δυσαρέσκεια για τους «αυλικούς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09