search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:49
MENU CLOSE

Μέτρα για οπαδική βία: Αυστηροποίηση με ερωτηματικά περί αποτελεσματικότητας – Σε «πρώτη γραμμή» η δικαστική έρευνα για εγκληματικές Οργανώσεις

11.12.2023 14:59
marinakis_1112_1920-1080_new

Αν υπάρχει μια φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους που προωθεί η κυβέρνηση μετά το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού σε αγώνα βόλεϊ, αυτή είναι η έκφραση ελπίδας ότι δεν θα χρειαστεί ούτε παράτασή τους, ούτε νέα επιπλέον μέτρα μετά την πάροδο του διμήνου.

Από τη μία πλευρά, η προσέγγιση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο λογική –δηλαδή, η σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων, ανάλογα μέ την επικρατούσα κατάσταση– ωστόσο, από την άλλη, και με δεδομένο ότι και τον Αύγουστο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της βίας, τίθεται εκ των πραγμάτων ερωτηματικό για την αποτελεσματικότητά τους.

Ένα από τα ζητήματα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε σε «πρώτη γραμμή» (το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση) είναι η δικαστική έρευνα που θα ανοίξει, μετά την επίσκεψη Οικονόμου και Βρούτση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο να διαπιστωθεί αν στο χώρο των οργανωμένων οπαδών υφίστανται και δρουν οργανωμένες συμμορίες (για «εγκληματικές οργανώσεις» έκανε λόγο ο Π. Μαρινάκης).

Όπως σημείωσε, η δικαιοσύνη θα κληθεί να ερευνήσει, με βάση τα στοιχεία που θα καταθέσουν οι δύο υπουργοί, αν εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς των περιστατικών, υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί, χρηματοδότες και άνθρωποι που «διοικούν» τους οπαδικούς «στρατούς» (λέξη που ο Π. Μαρινάκης χρησιμοποίησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών), εξηγώντας, παράλληλα, ότι τα μέτρα επικεντρώνονται στο ποδόσφαιρο, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι εκεί εντοπίζεται και ο πυρήνας του προβλήματος.

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού θα προχωρήσει σε ανακοίνωση νέου πειθαρχικού κώδικα, ο οποίος ανάλογα με το είδος του παραπτώματος θα περιλαμβάνει και, ας πούμε, αυτοματοποιημένες ποινές για τις ομάδες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συμψηφισμός ποινών κατά τη διάρκεια του διμήνουν που οι αγώνες της Super League θα διεξάγονται χωρίς φιλάθλους.

Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της βίας και της ανομίας, όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους, ενώ σε ερώτημα γιατί δεν εφαρμόστηκαν κάποια μέτρα που είχαν ήδη εξαγγελθεί από τον Αύγουστο, παραδέχθηκε ότι δεν είναι οι πάντες στην «ίδια σελίδα», τονίζοντας, ωστόσο ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μέτρα αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Απαντώντας, δε, εμμέσως στο αίτημα συνδικαλιστών αστυνομικών για απόσυρση της ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, ο Π. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η αστυνομία «θα έχει το ρόλο που πρέπει να έχει», σε συνδυασμό με την εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων, όπως οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η διαδικασία ταυτοπροσωπίας, την οποία, κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν οι ΠΑΕ, εκτός κι αν πρόκειται για… επίφοβες θύρες.

Τέλος, ερωτηθείς από το topontiki.gr αν η κυβέρνηση για τη λήψη των μέτρων έχει λάβει υπόψη και τις καλές πρακτικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σημείωσε ότι τα μέτρα είναι εντός των προδιαγραφών της UEFA, ενώ όσον αφορά στους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, μίλησε για «θυσία» που θα πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα, αναγνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων δεν είναι υπεύθυνη και ότι δικαίως μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Δύο χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Οι νίκες και οι ήττες του (Video)

Τέμπη: Το ΚΚΕ ζητά να ξεκινήσει άμεσα η εξεταστική το έργο της

Γκάλοπ Interview: Δεύτερος ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει μεγάλο το προβάδισμα της ΝΔ, στο 2,5% η Νέα Αριστερά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 12:47